CHP'li Alp: Yargı içerisinde oluşmaya başlayan çeteleri yok etmek istiyorsanız...

CHP Kars Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İnan Akgün Alp’ten yargıda Arnavutluk modeli önerisi geldi. CHP'li Alp, "Yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri yok etmek istiyorsanız" diyerek yetkililere seslendi. Bütün partilere çağrı yapan Alp, "Gelin bütün partilerin uzlaşısı ile yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla Hakim ve Savcıların Göreve Liyakatlerinin Yeniden İncelenmesi Yasası’nı çıkaralım" şeklinde konuştu.

CHP Kars Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi İnan Akgün Alp, BirGün gazetesinden Timur Soykan’ın gündeme getirdiği "Başsavcının rüşvet çığlığı: Çürüyoruz" başlıklı haberi ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

CHP milletvekili Alp, "Maalesef durum vahimdir. İstanbul Başsavcısının çığlığı tesadüf değildir. Eğer İstanbul Başsavcısının da talep ettiği gibi yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri yok etmek istiyorsanız, size bir yöntem önerimiz var. Gelin bütün partilerin uzlaşısı ile yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla Hakim ve Savcıların Göreve Liyakatlerinin Yeniden İncelenmesi Yasası’nı çıkaralım. Kısa adı ile liyakat yasası… Arnavutluk’ta olduğu gibi Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme üyeleri de dâhil olmak üzere bütün hâkimler ile Yargıtay başsavcısı da dâhil olmak üzere bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistem kuralım” dedi.

"İSTANBUL BAŞSAVCISININ ÇIĞLIĞI TESADÜF DEĞİLDİR"

Genel Kurul konuşmasında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye gönderdiği rapora dikkat çeken CHP Kars milletvekili Alp, şunları söyledi :

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı, Anadolu Adliyesi’ndeki bazı rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük iddialarını bir yazıya dönüştürerek Hakimler ve Savcılar Kuruluna gönderiyor. Gazeteci Timur Soykan, Birgün gazetesinde yaptığı haber ile başsavcının kamuoyuna duyuruyor, yapılan habere yayın yasağı getiriliyor.

Başsavcı raporunda şu tespitlerde bulunuyor:

“Maalesef üzülerek müşaade ettik ki; vatan uğuna gelecek nesillere daha temiz bir toplum oluşturmak için mücadele ederken bu süreçte görev alan kimi yargı mensupları devletten alacağı varmış gibi her türlü kirli işi yapmayı kendilerine hak görmeye başladı. Kimi meslektaşlarımız girdikleri kirli ilişkilerle FETÖ’cü hâkim ve savcılara rahmet okutur duruma geldiler… Halbuki adalet mülkün temeliydi. Adalet olmazsa devletler tarih sahnesinden silinmeye mahkûm oluyordu, toplum çürüyordu. Öncelikle Adalet Bakanlığımız ve Hakimler ve Savcılar Kurulu himayesinde kendi aramızdaki kanserli hücreleri temizlememiz, tabiri caiz ise cerrahi müdahale yapmamız, yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri toptan yok etmemiz gerekmektedir” Maalesef durum vahimdir. İstanbul Başsavcısının çığlığı tesadüf değildir.

YARGIDA LİYAKAT YASASI ÖNERİSİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın tespitlerini aktardıktan sonra "Eğer İstanbul Başsavcısının da talep ettiği gibi yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri yok etmek istiyorsanız, size bir yöntem önerimiz var “ diyen Alp, “ Gelin bütün partilerin uzlaşısı ile yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla Hakim ve Savcıların Göreve Liyakatlerinin Yeniden İncelenmesi Yasası’nı çıkaralım. Kısa adı ile liyakat yasası…" teklifinde bulundu.

ARNAVUTLUK ÖRNEĞİ

Konuşmasında önerdiği yasaya ilişkin Arnavutluk modelini örnek gösteren CHP Kars Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Alp, “Arnavutluk’ta , adalet sisteminde algılanan yolsuzluğun seviyesine ilişkin yaygın kamusal endişe üzerine Arnavutluk Meclisi, 2014 yılında, yargı alanındaki reformdan sorumlu olacak geçici bir meclis komitesi kurmuş ve müteakiben Arnavutluk’taki adalet sisteminin değerlendirilmesi hakkında bir Değerlendirme Raporunu kabul etmiştir.

Komitenin Değerlendirme Raporu, adalet sistemi reformu hakkında bir stratejinin üretilmesi ve kabulü için mihenk taşı görevi görmüştür. Önerilen Reform Stratejisi doğrultusunda, 2016 yılında Arnavutluk Anayasası değiştirilmiştir. Anayasa’ya eklenen madde ile ‘hukukun üstünlüğünün işlemesinin temin edilmesi, adalet sisteminin bağımsızlığı ve kurumlara güveninin yeniden temini için Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme üyeleri de dâhil olmak üzere bütün hâkimler ile ülke başsavcısı da dâhil olmak üzere bütün savcıların yeniden incelenmesi sisteminin kurulması’ öngörülmüştür” diye konuştu.