Yargıtay'dan emsal karar: Siyasetçiye 'pislik' demek hakaret değil

Yargıtay'dan emsal karar: Siyasetçiye 'pislik' demek hakaret değil

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sosyal medya platformu üzerinden bir siyasetçiye yönelik "pislik" ifadesini kullanan sanığa yerel mahkemece verilen 6 ay hapis cezasını bozdu. Yüksek mahkeme, söz konusu kelimenin şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta bir hakaret suçu oluşturmadığına; "rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı bir hitap tarzı" olduğuna hükmederek suçun unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

Sosyal medya paylaşımlarında kullanılan ifadelerin hukuki sınırlarına ve ifade özgürlüğünün kapsamına ilişkin yargı dünyasında emsal teşkil edecek nitelikte bir yüksek mahkeme kararı çıktı. Ankara’da bir vatandaşın, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden bir siyasetçiyi hedef alarak "pislik" kelimesini kullanması yargıya taşınmıştı.

YEREL MAHKEMENİN HAPİS CEZASI KARARI TEMYİZ EDİLDİ

Söz konusu paylaşımın ardından ilgili siyasetçinin suç duyurusu üzerine Ankara 41. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "hakaret" suçlamasıyla dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda yerel mahkeme, eylemin hakaret suçunu oluşturduğu kanaatine vararak sanığı 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının bölge adliye mahkemesine (istinaf) yaptığı itiraz başvurusunun reddedilmesi üzerine dosya, nihai karar merci olan Yargıtay’a sevk edildi.

Sanık temyiz dilekçesinde; Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "pislik" kelimesinin "kötü, zararlı davranış veya iş, kötü durum ve başkalarına zarar veren kimse" anlamlarına geldiğini belirtti. Savunmada ayrıca, demokratik toplumlarda siyasetçilerin ve kamusal figürlerin kendilerine yönelik ağır ve sert eleştirilere karşı daha yüksek bir tahammül eşiğine sahip olması gerektiği vurgulanarak, sözlerin hakaret kastıyla sarf edilmediği savunuldu.

YARGITAY: "HER AĞIR ELEŞTİRİ HAKARET KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLEMEZ"

Dosya üzerindeki hukuki incelemesini tamamlayan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin mahkûmiyet hükmünü hukuka aykırı bularak bozdu. Dairenin gerekçeli kararında, hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşabilmesi için fiilin, kişinin onur, şeref ve toplum içindeki saygınlığını açıkça hedef alması ve onu küçük düşürme saikiyle işlenmesi gerektiği hatırlatıldı.

Hakaret eyleminin tahkir edici nitelikte olup olmadığının somut olayın koşullarına, zamana ve yere göre değişkenlik gösterebileceği ifade edilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir."

Yüksek mahkeme, yargılama konusu olan "pislik" sözcüğünün kişiyi hukuken küçültücü bir somut olgu isnadı taşımadığına; ifadenin "rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı bir hitap tarzı" niteliğinde kaldığına hükmederek davanın beraatle sonuçlanması gerektiğine işaret etti.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN