Yaz sofraları onsuz olmaz diyorduk! 2026’nın ‘En zehirli bitkisi’ seçildi

Yaz sofraları onsuz olmaz diyorduk! 2026’nın ‘En zehirli bitkisi’ seçildi

Hem dünyada hem de Türkiye’de çok severek tüketilen yeşil fasulyeyle ilgili şaşırtan bir seçim yapıldı. Fasulye, Almanya’da 2026’nın ‘En zehirli bitkisi’ seçildi.

Almanya’da bulunan Wandsbek Botanik Bahçesi’nin düzenlediği geleneksel oylamanın 21’incisinin sonuçları herkesi şaşırttı. Özellikle Türkiye’de yaz aylarında mutfakların olmazsa olması olan adi fasulye, 2026’nın en zehirli bitkisi seçildi.

ÇİĞ TÜKETİLDİĞİNDE ZARAR SAÇIYOR

Taze fasulyenin bünyesinde, bitkiyi doğal zararlılardan koruyan “fazin” isminde bir lektin proteini bulunuyor. Isıl işlem görmediği zaman aktif olan bu toksin, alyuvarların birbirine yapışmasına yol açarak kan dolaşımı dengesini bozuyor.

Çiğ ya da az pişmiş tüketilmesi; mide bulantısı, şiddetli kusma ve ağır bağırsak rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Çocuklarda yalnızca 5-6 adet çiğ fasulye tüketimi dahi ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.

taze-fasulye-1.jpg

Fazin maddesi ısıya karşı epey hassas. Fasulyelerin minimum 100 derece sıcaktaki suda yeterli süre kaynatılması, bu protein yapısını tamamen parçalayarak zararsız hale getiriyor. Bu yüzden salata ve yemeklerde kullanılacak fasulyelerin tam pişirilmesi oldukça önemli bir detay oluyor.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Botanik uzmanları, bu kararla panik yaratmaktan ziyade son zamanlarda popüler hale gelen çiğ beslenme trendleri ve hatalı pişirme yöntemlerine karşı toplumsal farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN