İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Saraçhane başta olmak üzere birçok şehirde düzenlenen gösterilerde vatandaşların polis tarafından orantısız güç ve kötü muameleye maruz kaldığını belirtti. Yeneroğlu, görüntülerde plastik mermi, biber gazı ve fiziksel şiddet gibi müdahale yöntemlerinin açıkça görüldüğünü söyledi.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, başta İstanbul Saraçhane olmak üzere Türkiye genelinde gerçekleştirilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, vatandaşların güvenlik güçlerinin orantısız müdahalesine maruz kaldığını belirterek İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kapsamlı bir soru önergesi sundu. Yeneroğlu, yaşananları hem Anayasa'ya hem de uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olarak değerlendirdi.
“TEMEL HAKLAR KÂĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI”
Yeneroğlu, barışçıl gösteri hakkının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 34. maddesiyle ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesiyle güvence altına alındığını vurgulayarak, uygulamada bu hakların sistematik biçimde ihlal edildiğini savundu. Saraçhane’deki gösterilerde başta olmak üzere son dönemde pek çok kentte plastik mermi, biber gazı, tazyikli su ve fiziksel müdahalelerle gerçekleştirilen polis müdahalelerinin görüntü ve raporlarla belgelendiğini dile getirdi.
“Barışçıl gösterilere yapılan bu müdahaleler kabul edilemez” diyen Yeneroğlu, orantısız güç kullanan kolluk personelinin derhal soruşturulması ve cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
TBMM’YE 11 SORU İÇEREN ÖNERGE
Yeneroğlu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, son dönem gösterilerde uygulanan polis şiddetine ilişkin detaylı bilgi talep edildi. Önergesinde şu sorulara yer verdi:
- Saraçhane ve benzeri müdahalelere ilişkin soruşturma başlatıldı mı, hangi aşamada?
- Orantısız güç kullandığı tespit edilen kaç personel hakkında disiplin veya adli süreç başlatıldı?
- Suça karışmayan vatandaşlara yönelik kötü muameleye dair işlem yapıldı mı?
- Kolluk kuvvetlerine yönelik eğitim, standart ve denetim mekanizmaları mevcut mu?
- Plastik mermi, biber gazı ve tazyikli su gibi araçların kullanımında orantılılık ilkesi gözetildi mi?
“KİMLİK GİZLEYEN POLİSLERE SORUŞTURMA AÇILDI MI?”
Yeneroğlu ayrıca güvenlik güçlerinin müdahaleler sırasında kimlik numaralarını ve rütbe işaretlerini gizlediğine dair iddialara da değinerek, bu konuda bir inceleme yapılıp yapılmadığını ve cezai yaptırımlar uygulanıp uygulanmadığını sordu. Emniyet personelinin görev tanımı dışında hareket ettiğine dair her vakada şeffaf bir şekilde kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
GAZETECİLERE YÖNELİK MÜDAHALELER DE GÜNDEMDE
Basın mensuplarının da müdahaleler sırasında hedef alındığını belirten Yeneroğlu, gazetecilere yönelik darp, gözaltı ve ekipmanlarına el konulması gibi eylemlerin neden yapıldığını ve bu durumların ardından soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.
FN-303 SİLAHLARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Yeneroğlu’nun önergesinde dikkat çeken bir diğer başlık ise FN-303 tipi silahlar oldu. Bu silahların Emniyet ve Jandarma envanterinde bulunup bulunmadığını, hangi mühimmatlarla kullanıldığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılıp araştırılmadığını sorarak bu konuda kamuoyuna açıklık getirilmesini talep etti.