Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, partisinin Olağanüstü Başkanlar Kurulu ve Egemenlik Meclisi toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
YENİ Parti ile yaşanan isim krizini değerlendiren Yılmaz, Yenilik Partisi olarak süreç boyunca yapıcı bir tutum sergilediklerini söyledi.
“İSMİMİZ VAR VE İSMİMİZ KARIŞTIRILIYOR”
YENİ Parti yöneticilerinin parti isminin halk tarafından verildiği yönündeki açıklamalarına değinen Yılmaz, şöyle konuştu:
“Halk eline dilekçeleri alıp İçişleri Bakanlığına götürüp ‘Biz halkız, biz teslim ediyoruz’ demedi. Yargıtay da bizim buradaki talimatımız üzerine onlara uyarı yapmadı. Biz buradan mağdur olan, etkilenen bir partiyiz. İsmimiz var ve ismimiz karıştırılıyor. İltibas demek sadece benzeşmek değil, karıştırılmasıdır. Nitekim şu anda bizim elimizde yaklaşık 5 bine yakın karıştırılmış üye var. Kardeşim, bir sorun var. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Ben sana ‘Niye bu sorunu oluşturdun?’ diye gelip suçlamada bulunmuyorum. Görüşme isteyen ben değilim. Benimle görüşme talebi geldiğinde de gayet normal karşıladım. Dolayısıyla hiçbir şekilde ‘Niye bu sorunlar var?’ demedim.”
“BU İSİM BENZİYOR DİYE UYARDIM”
YENİ Parti kurulduğu dönemde isim benzerliğine dikkat çektiğini söyleyen Yılmaz, “Sosyal medyadan paylaşımda bulundum. Elimde olan imkanlar bunlar. Benim elimde başka bir imkân yok. ‘Lütfen’ dedim bu arkadaşlarımıza nazik bir şekilde, ‘Bu isim benziyor. Yargıtay bunu kabul etmez’ diye uyardım. Ne yapabilirim başka? Tecrübemle uyardım” dedi.
Yılmaz, Yargıtay’ın siyasi partilerin tüzük, program, amblem ve isimlerini değerlendirdiğini belirterek bunun kurumun resen yürüttüğü görevlerden biri olduğunu ifade etti.
“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİMİZİ AÇIKLADIK”
Yenilik Partisi olarak görüşmeler boyunca çözüm odaklı davrandıklarını savunan Yılmaz, şunları söyledi:
“Bizimle niçin görüşeceklerini de açıkçası bilmiyordum. İsim konusu üzerinden hiçbir tartışma olmadı ilk görüşmede. İkinci, üçüncü görüşmelerde isim konusu görüşülmedi. Yani partinin isim konusuyla ilgili herhangi bir görüşme olmadı. Dördüncü, beşinci ve altıncı görüşmelerde, özellikle altıncı görüşmede arkadaşlarım da var, isim konusu yoğunluklu olarak gündeme geldi. Biz kendilerine yardımcı olmak için her türlü desteği vereceğimizi açıkladık.”
ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel ile yaptıkları görüşmeye de değinen Yılmaz, karşı tarafa bir yol haritası sunduklarını söyledi.
Yılmaz, “En son görüşmede de kendilerine bir yol haritası sunduk. O yol haritası da nedir? ‘15 gün içerisinde gelin, sizin isim sorununuzu ve yeterlik sorununuzu çözelim, toplumsal muhalefeti 15 gün içerisinde derleyip toplayalım’ dedik. Konuyla ilgili bir çözüm önerisinde bulundum. Onun üzerine karşı taraftaki arkadaşlarımız, ‘Bir komite kuralım, bunları görüşelim’ dedi. Bu komitenin kurulması konusundan sonra süreç aksamaya başladı” ifadelerini kullandı.
“3 EKİM’E KADAR BİR DEĞERLENDİRME YAPSINLAR”
Yenilik Partisi yönetiminin konuyu değerlendirdiğini ve bir karar aldığını açıklayan Yılmaz, YENİ Parti’ye 3 Ekim’e kadar süre verdiklerini söyledi.
Yılmaz, şöyle konuştu:
“Eğer bizimle bir anlaşma istiyorlarsa, bizimle isim sorununu, yeterlik sorununu, partilerin birleşmesini, toplumsal muhalefetin toparlanmasını istiyorlarsa 3 Ekim’e kadar bir değerlendirme yapsınlar. Ben kendi partimin, sanki onlara biz engel oluyormuşuz gibi bir noktaya sokulup yıpratılmasını istemiyorum.”
İSİM KRİZİ AYM’NİN GÜNDEMİNDE
YENİ Parti’nin kuruluşunun ardından Yenilik Partisi, iki partinin isimlerinin benzer olduğu gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu.
Başsavcılık, “iltibas” gerekçesiyle YENİ Parti’ye isim değişikliği yapılması yönünde bildirimde bulunarak 18 Eylül’e kadar süre tanımıştı.
Belirlenen sürede isim değişikliğine gidilmemesinin ardından dosya Anayasa Mahkemesine gönderildi.
AYM, YENİ Parti’nin isim ve rumuzunun 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 96. maddesine aykırı olduğu iddiasını 29 Eylül’de gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında ele alacak.
