YHT zamlarını yanıt bekleyen CHP'den Ulaştırma Bakanlığı'na tepki: Adeta dalga geçiyorlar

YHT zamlarını yanıt bekleyen CHP'den Ulaştırma Bakanlığı'na tepki: Adeta dalga geçiyorlar

CHP Genel Yardımcısı Gökhan Zeybek, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet ücretlerine yapılan zamlara tepki gösterdi. Zeybek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na verdiği soru önergesine aldığı yanıttan rahatsızlığını da "Dalga geçiyorlar" diyerek dile getirdi.

CHP Genel Yardımcısı Gökhan Zeybek, YHT ile ilgili yaptığı açıklamada bilet ücretlerine yapılan zamların kabul edilemez olduğunu söyledi. Zeybek "Ankara-İstanbul biletlerinin yılın ilk 9 ayında yüzde 100 zamlandığını ve Ankara- İstanbul biletlerinin Ocak 2023'te 215 TL'den Eylül itibariyle 460 TL'ye yükseldiğini hatırlatan Zeybek, "Yeni zamlı fiyatların uygulamaya girmesi yeni eğitim- öğretim döneminin başlamasıyla birlikte olmuştur. Yapılan zamlarla birlikte öğrencilerin ailelerin yanına gidebilmek ve okullarına dönmek için sıklıkla kullandığı YHT seçeneği neredeyse yok olmuş durumdadır" dedi.

Zeybek, elektrik fiyatlarına en son 1 Ekim 2022'de zam yapıldığını, memur maaşlarının içler acısı zam oranının TCDD'ye ekstra yük olmayacak kadar düşük seviyede olduğunu düşünürsek, TCDD'nin ulaşım hizmetini yerine getirirken ortaya çıkan bu gibi maliyetlerin yapılan fahiş bile zamlarına gerekçe olamayacağı ortadadır." diye konuştu.

Zeybek, Ulaştırma Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde şu soruları sordu.

- Bilet fiyatlarına yapılan zammın gerekçesi nedir?

-2023 yılı hizmet sunum maaliyetlerinde amortisman, personel ve enerji giderlerinin payı nedir?

- Vatandaşın en ucuz ulaşım yolu olarak gördüğü ve tercih ettiği hatta pandemi döneminde dahi en güvenilir bulduğu ulaşım olan demiryolu ulaşımı bu özelliklerini tekrar nasıl kazanacak?

Bakanlık ise Zeybek'in soru önergesine sorulara yanıt vermekten kaçınarak karşılık verdi.

Bakanlığın yanıtı şöyle

"YHT hızlı, dakika ve güvenilir olması bakımından halkımızın talebi oldukça yüksektir. Doluluk oranı yüzde 90'ları aşan YHT ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, İzmit, İstanbul, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Yozgat illerimiz en hızlı şekilde birbirine bağlanmaktadır."

'ADETA DALGA GEÇİYOR'

Zeybek aldığı "dalga geçiyor" diyerek şu tepkiyi gösterdi.

Bu ciddiyetsizlik bize, yürütmenin yasamaya karşı görevini bilerek ve isteyerek yerine getirmediğini ve çok net bir şekilde TBMM’nin denetim faaliyetlerini engellediğini gösteriyor. Atanmış bakanlar, milletimizin hür iradesiyle seçilmiş milletvekillerinin sorularını yanıtsız bırakarak ya da ciddiyetten uzak cevaplar vererek milletimizle adeta dalga geçiyor. Denetim faaliyetlerin engellenmesi ise halkın bilgilenmesini engelliyor. Bir kez daha söylüyorum… Atanmış bakanları ciddiyete davet ediyorum. Görevlerini yerine getirmekte zorluk yaşıyorlar ise o koltukları boşaltmalarını tavsiye diyorum."

YHT BİLET ZAMLARINA TEPKİLER SÜRÜYOR

Öte yandan; YHT bilet ücretlerine yapılan fahiş zamlara tepkiler sürüyor. CHP'nin yanı sıra diğer muhalefet partilerinin milletvekilleri de zamları eleştirdi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yaptığı açıklamada, "YHT bilet fiyatlarına yapılan zamlar, AKP'nin adeta vatandaşın cebine kastettiğini gösteriyor. Bu zamlar, halkın alım gücünü düşürüyor ve ulaşım sorununu daha da zorlaştırıyor" dedi.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaptığı açıklamada, "YHT bilet fiyatlarına yapılan zam, halkı açlığa ve yoksulluğa mahkum eden AKP'nin zihniyetinin bir yansıması. Bu zamlar, halkımızın yaşamını daha da zorlaştıracak" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN