YSK Başkanı'nın İmamoğlu açıklamasına uzmanlardan tepki: Bir an evvel görevden alınmalı

YSK Başkanı'nın İmamoğlu açıklamasına uzmanlardan tepki: Bir an evvel görevden alınmalı

YSK Başkanı Muharrem Akkaya'nın İBB Başkanı İmamoğlu’nun siyasi geleceğine dair tüm ihtimalleri değerlendirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olup olamayacağı hakkında açıklama yapmaktan kaçınmasına hukukçulardan tepki geldi. Hukukçular, bir kamu görevlisinin kurumun güvenilirliğini sarsacak davranışlarda bulunmasından ötürü kurumundan ayrılması hatta görevden alınması gerektiği görüşünde birleştiler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'YSK Başkanı'na ve Üyelerine 'hakaret' ettiği gerekçesiyle hakkında 2 yıl 7 ay 25 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı getirilmesinin yankısı sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muharrem Akkaya'nın İmamoğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin "Adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez" açıklamaları gündemi meşgul etmişti. Akkaya dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde anayasaya göre üçüncü kez aday olup olamayacağına ilişkin tartışmalara değinerek, "Ancak ben kendime göre bir çalışma yaptırdım. Kurul üyeleriyle paylaşmadım. Konu YSK önüne gelir gelmez, bakacağız. Belki aday olmaz, belki başka bir şey olur. Cumhurbaşkanı, resmen adaylığa başvurmadan bu konuyu değerlendiremiyoruz" ifadelerini kullandı.

Akkaya'nın İmamoğlu’na verilen ceza sonrası “Bir cumhurbaşkanı adayı cezası kesinleşirse seçilse bile mazbatası verilmez” diyerek kesin bir ifadede bulunup Erdoğan hakkındaki kanaatini bildirmemesi ise ‘ihsas-ı rey yapıyor’ tepkisine neden oldu.

'KURUMUN GÜVENİLİRLİĞİNİ SARSACAK DAVRANIŞLARDA BULUNAMAZ!

Akkaya'nın üst üste açıklamalarına yanıtlar gecikmedi. Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Görevinin gereklerine aykırı olarak kamuya yaptığı açıklamalar dolayısıyla bir an evvel bu kurumdaki görevinden ayrılması ve hatta, alınması gerekir. Bir kamu görevlisi, mensubu olduğu kurumun güvenilirliğini sarsacak davranışlarda bulunamaz" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Adem Sözüer “Siyasi tartışmaya taraf olan görüntü verdi, makamın saygınlığı zedelendi. İstifa ederek saygınlığa verdiği zararı telafi edebilir” dedi. CHP’li İbrahim Kaboğlu ise “Yargıçlar kararlarıyla konuşur. Basın açıklamalarıyla değil. Konuşması anayasaya aykırı” tepkisini gösterdi. Gelecek Partili Selçuk Özdağ ise “Üstüne vazife olmadığı ve ihsas-ı reyde bulunarak bunu söyleyen YSK Başkanı’na esas soruyu soralım. Erdoğan üçüncü defa aday olabilir mi?” ifadesini kullandı.

HP’li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise “Yargıçlar kararlarıyla konuşur. Basın açıklamalarıyla değil. Konuşması anayasaya aykırı” tepkisini gösterdi. Gelecek Partili Genel Başkanı Selçuk Özdağ da “Üstüne vazife olmadığı ve ihsas-ı reyde bulunarak bunu söyleyen YSK Başkanı’na esas soruyu soralım. Erdoğan 3. defa aday olabilir mi?” ifadesini kullandı. Öte yandan Sosyal medyada Akkaya’ya gösterilen tepkilerde “YSK gibi bir kurumun bu görüş farklılığının gerekçesini de kamuoyu ile paylaşması gerekir” açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN