Yurt dışı yaz tatili planlamadan önce bu haritaya mutlaka bakın! Hayati önem taşıyor, geri dönme ihtimaliniz çok düşük

Yurt dışı yaz tatili planlamadan önce bu haritaya mutlaka bakın! Hayati önem taşıyor, geri dönme ihtimaliniz çok düşük

Denize kıyısı olan ülkelerde köpekbalığı saldırılarında artış yaşanıyor. Derin sularda yaşayan köpekbalıklarının son dönemde sığ sularda görülmesi endişeye neden oldu. Tatil için deniz kenarlarını tercih edenler mutlaka bu haritayı kontrol etmeli. İşte, dünya geneli köpekbalığı haritası...

Yaz geldi, insanlar dünyanın dört bir yanındaki güzel sahil tatil yerlerine akın etmeye başladı. Güneşe maruz kalmanın yarattığı çok ciddi risklerin yanı sıra, tatilcilerin daha korkutucu başka bir tehlike kaynağı olan köpekbalıklarını da göz önünde bulundurmaları iyi olacak.

İKİ HAFTA ÖNCE BİR ADAM PARÇALANARAK ÖLDÜ

Ölümcül köpekbalığı saldırılarında 2023 yılında artış yaşanıyor. Tracking Sharks'a göre, ocak ve haziran ayları arasında köpekbalığıyla ilgili 7 sebepsiz ölüm doğrulandı.

Bu yaz köpekbalıklarına dikkat etmeniz gerekip gerekmediğini görmek için express.co.uk sitesinin hazırladığı tehlike haritasını mutlaka kontrol edin.

İki hafta önce, 23 yaşındaki bir Rus adam, Kahire'nin yaklaşık 300 mil güneyindeki Mısır'ın Kızıldeniz tatil beldesi Hurgada açıklarındaki sığlıklarda bir köpekbalığı tarafından parçalandıktan sonra öldü.

dunyada-nerelerde-kopekbaligi-var-4.jpg

ÇIRPINDIĞI GÖRÜLMÜŞTÜ

Rus medyası, onun orada tam zamanlı olarak ikamet ettiğini doğruladı ve köpekbalığı saldırısında hayatını kaybeden adamın adının Vladimir Popov olduğu bildirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, hayvanı 'kaplan köpekbalığı' olarak tanımladı. Kıyıdan bir gözlemci tarafından çekilen bir video, kurbanın çırpındığını ve su altında sürüklendiğini gösteriyor. Ölen genç adamın babası da sahildeydi.

DÜNYA ÇAPINDA 3 BİNDEN FAZLA VAKA

Bu tür saldırılar Kızıldeniz'de nadir olmakla birlikte görülmemiş da değil. 2022'de Hurgada'da biri Avustralyalı, diğeri Rumen iki kadın köpekbalıkları tarafından birkaç gün arayla öldürüldü. Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyası (ISAF), nedensiz ısırıkları, köpek balığının doğal yaşam alanında canlı bir insanın ısırılmasıyla meydana gelen ve hiçbir insanın köpek balığını kışkırtmadığı olaylar olarak tanımlıyor. Kayıtlar başladığından beri dünya çapında 3 bin 349 haksız saldırı saydılar.

dunyada-nerelerde-kopekbaligi-var-3.jpg

EN ÇOK VAKA ABD'DE GÖRÜLDÜ

Kayıtlara göre, en fazla köpek balığı saldırısı vakası Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşti. Toplamın yarısından biraz azı, ABD'nin kıyı sularında meydana geldi. Florida'daki yıkananlar sürekli olarak en çok etkilenen yerlerden. ISAF'ın, saldırıların belirli yerlerinin etkileşimli bir haritasını da tutan Florida Müzesi tarafından yönetilmesi şaşırtıcı değil.

GEÇEN YIL HİÇ ÖLÜM YOK

Sunshine State geçen yıl hiç ölüm kaydetmemiş olabilir, ancak 16 ısırığı tek başına dünya çapındaki toplamın yüzde 28'ini temsil ediyordu. Daha yakından bakıldığında, Orlando ile Atlantik arasında yer alan ve turizm merkezi Daytona Beach'e ev sahipliği yapan Volusia County, bunlardan 7'sini oluşturuyordu.

dunyada-nerelerde-kopekbaligi-var-2.jpg

BİR HAFTA İÇİNDE ÜÇ SALDIRI

2022 Ağustos ayında, yerel haberler bir hafta içinde orada üç köpek balığı saldırısı olduğunu bildirdi. ABD'den sonra Avustralya, toplamda 691 olayla bir köpek balığı tarafından ısırılma olasılığı en yüksek ikinci yer olarak bulundu.

KURBAN GÖZLEMLERİ HER ZAMAN GÜVENİLİR DEĞİL

Bunu Güney Afrika (260), Brezilya (111) ve Yeni Zelanda (57) izledi. Mısır, adına sadece 24 ile sadece 12. sırada yer aldı. Fail canavarın kurban gözlemleri nadiren güvenilir olduğundan, dahil olan köpek balığı türlerinin belirlenmesi genellikle zor.

dunyada-nerelerde-kopekbaligi-var-1.jpg

KURBANI CİDDİ ŞEKİLDE YARALIYOR

Ancak üçü öne çıkıyor. ISAF, üç büyüğü seçiyor; kurbanı ciddi şekilde yaralayabilen, insanların suya girdiği bölgelerde yaygın olarak bulunan ve dişleri tutmak yerine kesmek için tasarlanmış büyük türler.

Bunlar beyaz, boğa ve kaplan (Mısır örneğinde olduğu gibi köpekbalıkları. Bu türlerin her birine sırasıyla 59, 26 ve 39'luk bir öldürme sayısı atfedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN