Zamlar halkı sağlıksız sulara itti: Damacana fiyatları arttı, vatandaş çeşmelere koştu

Damacana su fiyatlarındaki yüzde 100 artış, halkı sağlıksız çeşme sularına yönlendirdi. Uzmanlar, yol kenarındaki doğal kaynak sularının mikrobiyal ve kimyasal bulaşma riski taşıdığını belirterek, halkı uyardı. Özellikle Antalya'da çeşme başında uzun kuyruklar oluştu, tabelalardaki uyarılar ise görmezden gelindi.

Son bir yılda damacana su fiyatlarının yüzde 100 artması, içme suyu giderlerini azaltmak isteyenleri sağlığa zararlı kaynaklardan su temin etmeye yönlendirdi. "Memba", "dağdan, ormandan doğal kaynak suyu" düşüncesiyle yol kenarlarındaki çeşmelerden akan sulara olan vatandaşların ilgisi artış gösterdi. Özellikle Antalya gibi şehirlerde, kent merkezine yakın çeşmelerde su doldurmak için uzun kuyruklar oluştu.

9539718.jpg

ÇEŞMELERDE UZUN KUYRUKLAR

Antalya'da kent merkezine yakın çeşmelerde damacana, 5 litrelik plastik şişe veya büyük kovalara su doldurmak için sıraya girenler uzun kuyruklar oluşturdu. Yakın bölgede oturanlar günlük ihtiyaçları kadar su alırken, bazıları araçları veya bisikletleriyle çeşmelere gelip, kova ve şişelerini doldurup suyu evlerine götürdü. Bazı insanların da bu suda sebze ve meyve yıkadığı görüldü.

9539720.jpg

TABELA BOYANDI, UYARI KAPATILDI

Konyaaltı ilçesine bağlı Hurma Mahallesi'ndeki bir kaynaktan su dolduranlar, belediye tarafından asılan uyarı tabelasına aldırış etmedi. Konyaaltı Belediyesi tarafından 4 yıl önce asılan tabelada, su kaynağında yapılan analiz sonucunda "koliform" bakterisine rastlandığı ve içme suyu olarak tüketilmesinin uygun olmadığı belirtildi. Tabelada koliform bakterinin 100 mililitrede 72 kob (koloni oluşturan birim) yer aldığı belirtildi.

9539724.jpg

Tabeladaki "tüketilmesi" yazısı ile bakteri parametresini belirten yazının sarı boyayla kapatılması ve "uygun değildir" ibaresinin ise beyaza boyanması dikkat çekti.

9539723.jpg

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yol kenarındaki kaynak sularının içme suyu olarak tüketiminin arttığına dikkat çekerek, "Doğal' diye tabir edilen bu suların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini" vurguladı.

Manavoğlu, fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal bulaşma olabileceğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı'nın İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'nde "koliform" ve "escherichia coli" gibi mikroorganizmaların bulunmaması gerektiğinin altını çizdi.

9539728.jpg

KOLİFORM BAKTERİLERİNİN TEHLİKESİ

Koliform grubu bakterilerde hastalık yapıcı etkiye sahip mikroorganizmaların yer aldığını anlatan Manavoğlu, "Bu mikroorganizmaların kaynağına bakıldığında, sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarında dışkı kökenli bir mikroorganizma. Topraktan, çamurdan, bitkiden de bulaşabiliyor. Bu mikroorganizmalar hastalık yapıcı etkiye sahip. Mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik, karın ağrısı gibi rahatsızlık yapabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük kişilerde, çocuklarda etkisi daha da artarak ölüme neden olabilir. İshal ve kusmanın ardından bu mikroorganizmayı yok edemezseniz hayati tehlikeye yol açabilir." dedi.

9539719.jpg

PLASTİK ŞİŞE KULLANIMININ ZARARI

Açık kaynaklarda suların plastik şişelere doldurulmasının zararlı olduğunu belirten Manavoğlu, "Pet şişeler tek sefer kullanıma uygundur. Sürekli kullanılması, deforme olmasına rağmen kullanımının devam etmesi bakteri oluşumuna ve zehirlenmeye neden olabilir" ifadelerini kullandı.

9539727.jpg

Manavoğlu, kaynak sularının üretim tesislerinde dezenfekte edilerek tüketime uygun hale getirildiğini, bu nedenle açık kaynak sularının tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN