Zeytinlikler Meclis gündeminde: Taşınarak madenciliğe açılabilir

Zeytinlikler Meclis gündeminde: Taşınarak madenciliğe açılabilir

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına yönelik düzenlemeler içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor. Genel Kurul gündeminde görüşülmeyi bekleyen iki kanun teklifinin önüne alınacağı ifade edilen teklif kapsamında, beş termik santralin bulunduğu havzadaki zeytinliklerin taşınarak bu alanlarda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi öngörülüyor.

TBMM'nin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin ardından 16 veya 17 Temmuz'da yaz tatiline girmesi öngörülürken, bu tarihe kadar önemli kanun tekliflerinin görüşülmesi bekleniyor. Genel Kurul gündeminde, çevre, enerji ve trafik gibi farklı alanlarda hazırlanan beş ayrı kanun teklifi yer alıyor.

ZEYTİNLİKLER ÜZERİNE TARTIŞMALI TEKLİF GÜNDEMDE

Geçtiti\u011imiz hafta Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndan geçen ve kamuoyunda tepkilere yol açan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" de görüşülecek. Teklif, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını düzenliyor.

Yeni düzenlemeye göre, enerji üretimi amacıyla gerçekleştirilecek madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı ya da üzerinde zeytin ağacı bulunan alanlara denk gelmesi halinde, zeytin ağaçlarının taşınmasına ve faaliyetlerin sürmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu yararı gerekçesiyle izin verebilecek.

Zeytin ağaçlarının taşınmasından kaynaklanan tüm masraflar, madencilik faaliyeti yürüten kişi ya da kuruluşa ait olacak. Ağaçların taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda ise, benzer özellikte yeni bir zeytinlik alanın oluşturulması zorunlu kılınacak.

Özellikle çiftçiler ve çevre örgütlerinin sert şekilde eleştirdiği düzenleme, Meclis Genel Kurulu'nda yoğun tartışmalara neden olması bekleniyor.

MECLİS GÜNDEMİNDEKİ DİĞER KANUN TEKLİFLERİ

İklim Kanunu Teklifi ve trafik cezalarının artırılmasını öngören teklifle birlikte toplam beş kanun teklifinin görüşülmesi planlanıyor. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 25 Haziran Çarşamba günü "Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülecek.

YENİDOĞAN ÜNİTELERİNE YÖNELİK YENİ YASA HAZIRLIĞI

“Yenidoğan çetesi” haberleriyle gündeme gelen sağlık skandallarının ardından, AK Parti tarafından yeni bir yasa teklifi sunulması bekleniyor. Teklifte, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki denetimlerin artırılması, çağrı merkezlerinden hastanelere yapılan hasta yönlendirmeleri ve personel yeterliliği gibi konularda düzenlemeler yer alacak.

Ayrıca, takviye gıda üretim ve tüketimi konusunda da yeni kontrol mekanizmalarının getirileceği belirtiliyor.

KOMİSYONLARDA YOĞUN MESAİ

TBMM komisyonlarında da yoğun bir program var. Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu'nda TPAO, BOTAŞ, Çaykur ve Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüklerinin hesapları ele alınacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda alt komisyonlar oluşturulacak.

Ayrıca, Zirai Don Araştırma Komisyonu’nda iklim uzmanları ve resmi kurum yetkilileri sunum yapacak. Karma Komisyon ise Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2024 yılı raporunu değerlendirecek.

TBMM’de Salı ve Çarşamba günleri partilerin grup toplantıları da gerçekleşecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN