Zeytinyağı aldım diye sevinmeyin! Hele ucuzsa elinizi sürmeyin! 6 taneden 2'si... O testler her şeyi ortaya çıkardı

Zeytinyağı aldım diye sevinmeyin! Hele ucuzsa elinizi sürmeyin! 6 taneden 2'si... O testler her şeyi ortaya çıkardı

Gıda ürünleri üzerinde incelemelerde bulunan uzmanlar gerçek ve sahte ürünler arasındaki farkları da gözler önüne sıyırıyor. Prof. Dr. Serkan Selli ile öğretim görevlisi Onur Sevindik, gıda ürünlerindeki hilelere karşı uyarılarda bulundu. Her gördüğünüze inanmayın diyen uzman isimler sosyal medya yöntemlerinin etkisiz olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) Müdürü Prof. Dr. Serkan Selli ile öğretim görevlisi Onur Sevindik, son yıllarda Türkiye'de fiyatı artan ürünlerden biri olarak karşımıza çıkan zeytinyağı üzerinde incelemelerde bulundu. Zeytinyağının sahteliğini anlamak için sosyal medyada uygulanan yöntemlerin sonuç vermeyeceğini belirten uzmanlar hilelilerin anlaşılması için teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

ZEYTİNYAĞI DİYE NE YİYORSUNUZ?

Yapılan incelemeler doğrultusunda zeytinyağı, sirke, nar ekşisi, baharatlar ile birlikte toz şeker ve salçalarda birçok hile tespit edildiğini belirten uzman isimler yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan verileri değerlendirdi.

zeytinyagi-3.jpg

Türkiye'de kuraklığın verim düşüşüne neden olduğunu belirten Serkan Selli, bu yıl zeytinyağındaki taklit oranlarının geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek olduğunu söyledi. Laboratuvarda gerçekleştirilen çeşitli yöntemler ile hilelerin tespit edilebildiğine değin Selli, geçtiğimiz yıl yağların düğün tamamı baz alındığında %5'lik bir bölümünde hile çıktığını belirten uzman isim bu yıl bu rakamın %25'e kadar yükseldiğini aktardı. Serkan Selli, “ En sık rastladığımız hile, zeytinyağına düşük fiyatlı diğer bitkisel yağların karıştırılması oluyor. Böylelikle daha fazla miktarda zeytinyağını yüksek fiyattan satarak, haksız bir kazanç elde ediliyor. Sağlık açısından zararlı herhangi bir kimyasal bileşene rastlamadık. Ancak bakanlığın denetimleri sıklaştırmasının toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

serkan-selli-yag.jpg

FİYAT ARTTI GÜVEN AZALDI

Hileli gıdalar üzerinde yürüttükleri çalışmalar ile vatandaşı uyaran öğretim görevlisi Onur Sevindik, 3 aylık süreç içerisinde oldukça yoğun bir şekilde analiz yaptıklarını söyledi. Zeytinyağı hile analizi konusunda hem üreticide hem de yüksek miktarda ürün alacak olan tüketiciden çok fazla talep geldiğini belirten Sevindik, zeytinyağında görülen fiyat artışı ile birlikte güven duygusunun azaldığını söyledi. Onur Sevindik, “Örneğin zeytinyağına mısır, ayçiçeği, pamuk, kanola, çivit yağı işleniyor. Mesela son yaptığım analizde, 6 numuneden 2'si maalesef hileli çıktı. Geçtiğimiz yıllara göre, bu yıl yüzde 20-25 oranında hile ile karşılaşıyoruz. Bu hileleri Karbon İzotop Analizi, Gaz Kromatografisi Yağ Asitleri Profili Analizi, HPLC Biofenoller Analizi ile ortaya koyuyoruz" sözlerine dile getirdi.

zeytinyagi-4.jpg

SOSYAL MEDYA YANILTIR

Son yıllarda insanların Mutfaktaki kimyasalları kullanarak zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını ifade eden Sevindik, bunun yalnızca teknolojik ve hassas yöntemlerle ortaya çıkabileceğini aktardı. Sosyal medyada mutfaktaki kimyasalları yağ ile karıştırarak yapılan deneylerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Sevindik, “Tek belirteç şu olabilir; zeytinyağında net bir zeytin kokusu alınması gerekiyor. Eğer bu koku yoksa şüphelenmeye başlayabilir, yağınızı laboratuvarlarda analiz ettirebilirsiniz.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN