Güneşlenmek, trafik kazasından bile tehlikeli!

Güneşlenmek, trafik kazasından bile tehlikeli!

Her yıl trafik kazalarından binlerce kişi hayatını kaybediyor. Ancak çok daha ciddi bir problem var! Cilt kanserinden ölenlerin sayısı da, yadsınamayacak kadar fazla…

Yeni çalışmalar uyarıyor. Güneşlenmek, D Vitamini için gerekli olabilir; ancak uzun süre güneşin zararlı etkilerine maruz kalmak ciddi risk oluşturuyor. Rakamlar, her yıl cilt kanserinden ölenlerin, trafik kazalarından hayatlarını kaybedenlere göre sayıca daha fazla olduğunu ortaya koydu.

İstatistikler, kadınların cilt kanserinde erkeklere oranla daha şanssız olduklarını da gösteriyor. Uzmanlar bunu, kadınların bronzlaşma merakı nedeniyle erkeklerden daha fazla güneşin altında kalmasına bağlıyor.

Danışman dermatolog ve Leeds Teaching Hospitals NHS Trust cilt kanseri bölüm başkanı Dr. Walayat Hussain, “'Bir cilt kanseri uzmanı olarak en büyük endişem, cilt kanseri oranlarının giderek artması ve buna sebep olan en önemli faktörün, UV ışınlarına maruz kalmakla ilgili olması” diyor.

Dr. Walayat Hussain sözlerine şöyle devam ediyor: “Deri kanserinin en ciddi türü melanomun, 35 yaşın altında olanlarda ortaya çıkmasının en büyük sebebi, şezlonglarda saatlerce uzanarak UV ışınlarına maruz kalmaktır. İnsanlar, tehlikenin farkında ve bilinçli. Sorun genç insanlar! Onlar, bronz olmak isterken, güneş ışınlarına karşı ‘kurşun geçirmez' olduklarını düşünüyor. Ancak bu zihniyetin ilerleyen yaşlarda feci etkileri olabilir.”

15-07/10/18510_img_1_401_170720141875799868-1436535754.JPG

Cilt kanseri, ölüm oranının düşük olması nedeniyle genelde ihmal edilse de, son 10 yılda bu hastalıktan ölümlerde yüzde 25 artış gözlemlendi.

Türkiye’de tüm kanserler arasında deri kanserleri, yüzde 16.67 ile dördüncü sırada. 

Her yıl dünyada 60 bin deri kanseri sebebi ile ölüm var. Bu ölümlerin 48 bini melanomdan, 12 bini diğerler türlerinden… Deri kanserlerinin yüzde 90’ı güneşten gelen UV ışığı sebebi ile gelişiyor. Yüzde 10’u Radyasyon, HPV, deri ülserleri, yanık skarı, kimyasallar v.b. sebeplere bağlı oluşuyor.

Cilt kanserinin belirtileri

Deri kanserinin en yaygın belirtisi, çiller, benler, koyu renkli alanların büyüklüğü, şekil ve renk değişikliği gibi normalin dışındaki görüntülerdir.

Cildinizdeki  olağandışı veya kalıcı değişiklikleri gözlemlemek erken tanı açısından büyük fark yaratır.  

Göremediğiniz noktalar için bir ayna kullanın ya da bir arkadaşınıza sorun.

Herhangi bir değişiklik saptadığınızda Cildiye Uzmanı’na başvurun.  

15-07/10/the-ultimate-guide-for-a-perfect-vacation_05.jpg

Cilt kanserinden korunmak için neler yapabiliriz?

Saat 09.30-17.00 arasında güneşe çıkılmalı.

Yazın şapkasız ve güneş gözlüksüz sert güneşe çıkmamalı.

Daima nemlendiricili güneş kremi kullanılmalı.

Günde en az iki-üç bardak yeşil çay tüketilmeli.

Günde bir bardak domates suyu tüketilmesi, havuç salatası veya günde yarım bardak havuç suyu içilmesi cilt kanserinden korur. 

Nar suyu, ananas, selenyum, E vitamini ve C vitamininin de cilt kanseri oluşumunu yavaşlatır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN