Hac kesin kayıt nasıl yapılır? 2019 hac kayıtlarında nelere dikkat edilmeli?

Hac kesin kayıt nasıl yapılır? 2019 hac kayıtlarında nelere dikkat edilmeli?

2019 Hac kesin kayıt nasıl yapılır? Kesin kayıt işlemlerinde nelere dikkat edilmeli? soruları hac kayıtları yaptıracak olan hacı adaylarının gündeminde. Kayıt işlemleri yaptıran hacı adayları 'Son gün ne zaman?' sorusunun da yanıtını araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geçen hafta Hac kuraları çekildi. Kura sonuçları www.hac.gov.tr adresinden canlı olarak açıklandı. Şimdi Hac kuralarında ismi çıkan hacı adayları, hac kayıt işlemini nasıl yaptıracaklarını , hac kayıt ücretlerinin hangi bankalara yatırıldığını araştırıyor. İşte 2019 hac kesin kayıtları hakkında merak edilen tüm ayrıntılar...

Haberimizde binlerce hacı adayının merak ettiği '2019 Hac kesin kayıt nasıl yapılır? Kesin kayıt işlemlerinde nelere dikkat edilmeli?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz. 2 Ocak 2019'da başlayan hac kayıtlarında son gün ne zaman? 
Öncelikle Hac kesin kayıtları yaptıracak olan hacı adaylarının isminin hac kurasında isminin çıkması gerekiyor. İsmi çıkan vatandaşlar bugünden itibaren hac kesin kayıt işlemini gerçekleştirecek. Son gün 11 Ocak 2019 olan hac kesin kayıt işlemlerinde dikkat edilmesi gereken detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

2019 HAC KAYIT İŞLEMİ NASIL YAPILIR? 

2019 Hac Kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımız “Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi”ni www.hac.gov.tr adresinden 02 Ocak 2019 Çarşamba günü saat 14.00’den itibaren internet ortamından veya Müftülüklerden alabileceklerdir.

Vatandaşlarımız “Kesin Kayıt Belgesi”ni almak için www.hac.gov.tr adresindeki “Hac Kesin Kayıt Menüsü”nden T.C. Kimlik numaralarını girdikten ve güvenlik aşamalarını geçtikten sonra cep telefonlarına gönderilen SMS şifresini gireceklerdir. Daha sonra “Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu” veya “Acenta Organizasyonunu” tercih ederek “2019 Yılı Hac Organizasyonuna Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini alacaklardır.

HAC KAYIT İŞLEMİNDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

1- Kesin kayıt yaptırabilir belgesi ile hac kaydını yaptırdığı İl Müftülüğüne 02-11 Ocak 2019 tarihleri
arasında müracaat ederek; konaklama türü, oda (iki kişilik, üç kişilik vb.) ve havalimanı tercihlerini
belirterek kayıtlarını yaptıracaklardır.

2- Tercih edilen hac konaklama türüne ait hac ücretinin tamamını kesin kayıt esnasında yatırabileceği gibi, %50’sini 11 Ocak 2019; kalan %50’sini de 22 Şubat 2019 tarihine kadar T.C. kimlik numarası ve cep telefonu bilgisi ile Albaraka Katılım Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye
Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım bankalarından birine
yatırabilecektir.

3- Hac ücretini yatırdıktan sonra kesin kayıt işlemi tamamlanmış olacaktır. İlgili bankalardan birine hac ücretini yatırmadığı taktirde hacca kesin kayıt işlemi yapılmış olmayacak ve bu durumda olanların
kayıtları silinecektir.

4- İl Müftülükleri hac büroları tarafından verilen form dilekçe, ekinde yer alan açıklamalar dikkatlice
okunduktan sonra doldurulacaktır.

19-01/02/2019-hac-kesin-kayit-nasil-yapilir-kesin-kayit-islemlerinde-nelere-dikkat-edilmeli.jpg

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARININ KAYITLARI:

1- Hac müracaatı bulunan şehit yakınları (şehitlerin anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ile gazi ve eşleri; çekilen kura sonucu kesin kayıt hakkı elde etmiş ve birlikte müracaat ettikleri grubu da varsa grubuyla birlikte 02 - 11 Ocak 2019 tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
 

2- Kura sonucu kesin kayıt hakkı elde edemeyen; şehit yakınları ile gazi ve eşlerinin hac kayıtlarının

yapılabilmesi için;

a) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlemiş olduğu kriterler çerçevesinde şehadet

veya gazilik belgelerini ibraz edenlerin 17-25 Ocak 2019 tarihleri arasında konaklama türüne ait

hac ücretlerini yukarıda zikredilen bankalardan birine yatırmaları kaydıyla Diyanet İşleri

Başkanlığı organizasyonu aracılığı ile kesin kayıtları İl Müftülüklerince yapılacaktır.

b) Bu durumda kesin kayıt yaptırmak isteyen şehit yakınları ile gazi ve eşleri; şehitlik ve gazilik

şartlarını taşımayan diğer grup üyeleri ile bağlantıları iptal edilecektir.

19-01/02/2019-hac-kesin-kayit-nasil-yapilir-kesin-kayit-islemlerinde-nelere-dikkat.jpg

HAC VAZİFESİ NASIL YAPILIR VE NASIL HACI OLUNUR?

İslamın beş şartından biri haca gitmek olan ziyaret vazifesi için neler yapmak gerekir. Hacı nasıl olunur? Haccın farzları, vacipleri, sünnetleri nelerdir? Hac ne zaman yapılır? Bunların cevaplarını bir bir açıklayacağız. Hac ziyareti hem ruhsal hem de beden bakımından önemli bir yolculuktur. Hem bedenen hem ruhsal bütün kötülüklerden arındıran hac ziyaretinde kişi eman bulur. Tüm müslümanların yapması gereken islamın şartlarından biridir. Hacı olmak için gerekli şartlar yerine getirilmeli ve Mekke’de bulunan Kâbe ziyaret edilmelidir. Zengin, fakir ayrımı yapılmadan her müslümanın aynı kıyafeti giymesi ve bu ziyaret vazifesini gerçekleştirirken haccın farzı, haccın vacibi, haccın sünneti olan belli şartları yerine getirmelidir. Dünyanın her yerinden gelen milyonlarca müslümanın buluştuğu bu kutsal topraklarda hacı adayları Kâbe’yi ziyaret ederek burada meydana gelen hac gezilerini tamamlayarak hacı olurlar. Hac ibateti belirli aylar ve günlerde Mekke’ye bulunan Kâbe’yi ziyaret edilerek yapılır. Hac ayları olarak bilinen Zilhicce ayının 10 günü, Şevval, Kameri, Zilkade aylarıdır. Günümüzde Zilhicce ayında kurban bayramına kırk gün kala gidilir. Hacı olmak için haccın farzlarını yerine getirmek gerekir. Haccın farzları ihrama girmek, Arafat vakfesi ve Kâbe‘yi tavaf etmektedir.

• İhrama girmek, haca niyetlenerek helal olan davranışların, belli bir süre zarfında kişinin kendisine haram kılması demektir. İhrama gidilmeden önce iki rekat namaz kılınır. Bu durum niyet edilerek yapılır. Bir kimse haca niyet edip telbiye yaparsa ihrama girmiş olur. Niyet edip telbiye yapmazsa, niyet etmeyip telbiye yaparsa ihrama girmiş olmaz. İhram dikişsiz parçalardan oluşan iki örtüdür. İhrama girerken gusul ve abdest alınır. İhramda bulunurken her fırsatta telbiye söylenmelidir. Erkekler izar ve rica denilen iki dikişsiz parçayı örtünürler. İhram ile ilgili yasaklar şunlardır.

1) İhramdayken saç, sakal ve bıyık kesilmez.


2) Tırnak kesilmez.

3) Süslenmek amacıyla saç, bıyık ve sakal kınalanmaz veya yağlanmaz. Kadınlarda ise makyaj yapılmaz.

4) İhrama güzel kokular veya güzel kokan sabun kullanılmaz.


5) Vücudun herhangi bir yerindeki kıllar kesilmez veya koparılmaz.

• Vakfe yapmak, Arafat vakfesi haccın en önemli rükûnudur. Hac demek Arafattır. Bu Arafat vakfesini yapanlar haclarını tamamlamış demektir. Vakfeyi yapamayanlar ise hacca yetişememiş sayılırlar. Arafat vakfesi güneş tepeye gelmeden bayramın birinci günü Mina’dan Arafat bölgesine hareket ederek, akşamın ağarmaya başladığı vakte kadar geçen süredir. Arefe günü, gündüzden Arafat’a çıkmış olanlar, güneş batıncaya kadar burada bulunurlar.

• Tavaf, Kâbe‘nin etrafını usulüne göre dolaşmaktır. Hacerü’l Esved taşının bulunduğu hizadan başlayarak Kâbe’nin etrafını yedi defa (şavt) dolaşmaktır. Her bir dönmeye şavt denir. Yedi şavt, bir tavaf demektir. Tavaf yapılırken niyet edilmelidir. Tavaf Kâbe’nin etrafında yapılmalıdır. Şavtlar eksik bırakılmamalıdır. Hacla ilgili tavaflar belirlenen zamanlar içerisinde yapılmalıdır. Bayramın birinci gününde yapılan tavaf farzdır. Tavafta zikir, tehlil, tekbir, dua ile meşgul olmak gerekir. Tavaf bitince ara vermeden say’a başlamak gerekir. Haccın vacipleri vardır. Bunlar şöyledir:

• Say etmek, Safâ tepesi ve Merve tepesi denilen iki tepe arasında, Safâ’dan başlayıp Merve’de tamamlamak üzre yedi defa gidip gelmektir.

• Müzdelife, hacda arafe gününü bayrama bağlayan gecede burada bulunmak sünnettir. Vakfe ise vaciptir. Bayram günlerinde kullanılacak taşları hacılar burada toplar ve yıkayıp temizleyerek saklarlar. Müzdelife’nin herhangi bir yerinde vakfe yapılır. Yapılan vakfeden sonra güneş doğmadan Mina’ya doğru hareket edilir.

• Şeytan taşlamak, şeytan taşlama bayramın birinci gününde yalnızca yedi taş atılır. Kurban bayramının dört günü taş atılır. Bayramın dördüncü gününde güneşin batmasıyla vakit dolar. Taş atılacak yerler vardır. Bunlar şunlardır:

1) Küçük cemre, küçük şeytan

2) Orta cemre, orta şeytan

3) Akabe cemre, büyük şeytan Bu cemrelerden her üçüne her yerden taş atılabilir. Akabe cemresine sadece bir yönden taş atılır. Haccın sünnetleri vardır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN