Hamza Yerlikaya kimdir?

Hamza Yerlikaya kimdir?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı, Vakıfbank yönetim kurulu üyeliği, Bakan Yardımcılığı ve milletvekilliği yapan Hamza Yerlikaya’nın sahte çıkan diploması tartışmalara neden oldu. Hamza Yerlikaya, konuyla ilgili açıklama yapmadı.

17 yaşında grekoromende asrın güreşçisi unvanını elde eden Hamza Yerlikaya’nın siyasi hayatı bir hayli çalkantılı geçti. HKP’nin yaptığı suç duyurusunun ardından diplomasının sahte çıktığı ortaya çıkan Hamza Yerlikaya ile ilgili sadece AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, açıklama yaparak eski vekillerinin diploması olduğunu savunurken, CHP ve İYİ Partili vekiller, evrakta sahtecilik suçu işleyen Yerlikaya’nın derhal görevden alınması gerektiği talebinde bulunmuştu.

HAMZA YERLİKAYA KİMDİR?

3 Haziran 1976’da İstanbul Kadıköy'de doğan ve aslen Sivaslı olan Hamza Yerlikaya’nın babası Mustafa Yerlikaya da eski bir güreşçidir. İstanbul’a gelmesinin ardından maddi şartlarından ötürü güreşi bırakmak durumunda kalan Mustafa Yerlikaya, çocuklarını güreşe yönlendirdi.

Oğlu Hamza Yerlikaya’yı 1986’da güreşe başlattı. Katıldığı ilk uluslararası turnuva Kanada Québec’de gerçekleştirilen 1991 Yıldızlar (16 yaş altı grubu) Dünya Şampiyonasında 4. Olan Hamza Yerlikaya, 17 yaşındayken yaşının küçük olmasından dolayı 1993 Büyükler Türkiye Şampiyonası’na alınmadı.

Aynı sene Uluslararası Vehbi Emre Güreş Turnuvası’nda sergilediği başarılı müsabakalarla büyükler kategorisinde de millî takıma girebileceğini kanıtlayan Hamza Yerlikaya, 1993’te İstanbul’da gerçekleştirilen Büyükler Avrupa Şampiyonası’na katıldı. Dönemin Federasyon Başkanı Sadettin Tantan’ın talebiyle turnuvaya alınan Hamza Yerlikaya, burada 2. oldu.

Aynı sene İsveç’in başkenti Stokholm’de gerçekleştirilen 1993 Dünya Şampiyonasında Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olan rakiplerini geçerek şampiyon olan Hamza Yerlikaya, elde ettiği busonuçla İstanbul’daki ikinciliğin tesadüf olmadığını kanıtladı. Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) modern güreşin tarihinde dünya minderlerinde ilk defa 17 yaşında bir güreşçinin şampiyon olduğunu açıklarken, millî güreşçiyi Asrın Güreşçisi unvanı ile şereflendirdi.

hamza-yerlikaya-kimdir.jpg

Yaşının küçük olmasından dolayı aynı sene ümitler, gençler ve büyükler klasmanında mücadelesini sürdüren Hamza Yerlikaya, her geçen gün başarılarına yenisini ekledi.

1986 – 1996 yıllarında ilk kulübü olan İstanbul Demirspor’da güreşen Hamza Yerlikaya, 1996 – 1997’de Ankara’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) vatani görevini yaparken Türk askeri olarak sivil bir olimpiyatta altın madalyanın sahibi olarak Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. 1998 – 1999’da Emlakbank Kulübüne transfer olan Hamza Yerlikaya’nın adı İstanbul Sultangazi’deki İstanbul’un en büyük spor komplekslerinden birine verildi.

Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi’nde basketbol, futbol, güreş ve daha birçok spor dalı faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

KARİYERİ SONRASI

Aktif sporculuğu bırakmasının ardından 22 Ekim 2012’de gerçekleştirilen seçimle Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına seçilen Hamza Yerlikaya, 2015’te milletvekili seçimleri önce aynı senenin Şubat ayında görevinden istifa etti.

SİYASİ HAYATI

22 Temmuz 2007’deki genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) listesinden TBMM 23. dönem Sivas milletvekili seçilen Hamza Yerlikaya, 2015’te Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevine getirildi.

21 Temmuz 2018’deki Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesiyle Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı olarak atanan Hamza Yerlikaya, evli ve 3 çocuk babasıdır.

VAKIFBANK YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNE ATANDI

Hamza Yerlikaya, 12 Haziran 2020 tarihinde alınan kararla Vakıfbank yönetim kuruluna getirildi. Bankalardaki yönetim kurulu üyelerinin 12 bin 530 TL maaş aldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 2 Temmuz 2020 tarihinde Hamza Yerlikaya hakkında lise diplomasının sahte olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. HKP, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank yönetim kuruluna atanmasıyla alakalı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu duyurmuştu.

HKP’nin avukatları, suç duyurusu dilekçesinde Hamza Yerlikaya’nın ‘sahte lise’ diplomasıyla üniversitelerden lisans, önlisans ve yüksek lisans mezunu olduğu ve Vakıfbank’ın Yönetim Kurulu üyeliğine kadar atandığını iddia etmişti.

hamza-yerlikaya-kimdirrr.jpg

DİLEKÇEDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA VAR

Suç duyurusu dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü, Hamza Yerlikaya ve Yerlikaya’nın öğrenim gördüğü süreçteki Gazi Üniversitesi Rektörü, Burdur Eğitim Fakültesi Dekanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Dekanı, Sakarya Üniversitesi Rektörü, milletvekili adaylığı sırasında görevde olan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve üyeleri, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Yüksek Lisans Sorumlu Öğretim üyesi, TBMM Başkanı ve Sermaye Piyasası Kurulu üyelerine, “Nitelikli dolandırıcılık, 5411 sayılı Bankacılık kanuna muhalefet”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Suç işleme amacıyla örgüt kurma”, “Görevi kötüye kullanma’’ suçlaması yöneltildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, “Bu atama hükümsüzdür, yoklukla maluldür. Yukarıda Hamza Yerlikaya için atfettiğimiz suç nitelemeleri aynı sebeplerle Cumhurbaşkanı Erdoğan için de geçerlidir. Hatta öyle ki bu kadar ‘tesadüf’ gerçeğe aykırıdır. İddiamız odur ki bu sahte diploma işi örgütlü bir suçtur. Bu konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılmalı, Yerlikaya’ya diploma getirenlerin kimler olduğundan başlanarak genişletilmelidir” ifadeleri yer almıştı.

İYİ PARTİLİ VEKİLDEN ‘YERLİKAYA’ TEPKİSİ

İstanbul Göztepe Şehir Hastanesi’nin İzmir’de olduğunu zannederek İzmirlileri kutlayan Hamza Yerlikaya için İYİ Partili Andican’dan açıklama geldiç Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya'nın İstanbul'daki Göztepe Şehir Hastanesi ile ilgili İzmirlileri kutlamasına ilişkin konulan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, 'Millet meseleleriyle böylesine ilgili ve liyakatli bir şahsı başdanışman yaptığı için Cumhurbaşkanını, Vakıfbank yönetim kurulu üyesi yaptığı için de Berat Albayrak’ı gönülden kutluyorum' açıklamasında bulunmuştu.

HAMZA YERLİKAYA'NIN DİPLOMASI SAHTE Mİ?

Hamza Yerlikaya’nın 'sahte diploma' kullandığı iddiasıyla yargılandığı Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında ‘sanığın sahte olan diplomayı bilerek kullandığı’ açıklandı.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, AK Parti Milletvekili Yerlikaya’nın belgede sahtecilik suçundan yargılandığı davada incelenen lise diplomasının sahte olduğu belirtildi.

Mahkemenin kararında, ‘Mevcut delil durumuna göre ancak sanığın sahte olan diplomayı bilerek kullandığı söylenebilir’ ifadeleri yer aldı. Kararda Hamza Yerlikaya’nın ‘resmi evrakta sahtecilik’ yaptığı ortaya çıkarken, mahkeme hükmü ertelediğini açıkladı.

SAHTE DİPLOMA CEVAP BEKLİYOR

Başdanışmanlık, bakan yardımcılığı, banka yönetim kurulu başkan yardımcılığı yapan Hamza Yerlikaya, lise diplomasının sahte olduğu mahkeme kararıyla tespit edilmesine rağmen hiçbir şey olmamış gibi görevine devam ediyor.


Cumhuriyet’ten İklim Öngtel imzalı habere göre; Meclis’in sitesinde üniversite mezunu olarak belirtilen Hamza Yerlikaya’nın, AK Parti’nin resmî internet sitesinde de lise mezunu olarak yer aldığı kaydedildi.

Son olarak, hiçbir mesleki yeterlilik ve deneyime sahip olmadan Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanarak büyük tepki çeken Hamza Yerlikaya’nın sahte diplomadan dolayı0 yargılanmasına karşın Millî Eğitim Bakanlığı’nca bir spor lisesine ismi verilmişti.

Mahkemece tarafından ‘sahtekâr’ olduğu saptanmış birinin atandığı kamu görevinden istifa hakkına sahip olmadığını söyleyen CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Hamza Yerlikaya’nın derhal görevden el çektirilmesini, haksız ödenen tüm maaşlar faiziyle geri alınmasını, gerekli araştırmayı yapmadan göreve getirenler ile ilgili inceleme başlatılması gerektiğini vurgulayarak, savcıları göreve çağırdı.

CHP’Lİ ÖZKOÇ’TAN HAMZA YERLİKAYA’YA: KIZARACAK YÜZ VARSA İSTİFA ET

Mahkemece diplomasının sahte olduğu ortaya çıkan Yerlikaya’yı istifaya çağılan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sahtekarlıktan suçlu bulunan bir kişinin milletvekili seçildiğini, Cumhurbaşkanı Danışmanı olduğunu, Vakıfbank Yönetim Kurulu'na atanarak milyonlarca para aldığını ve hâlâ Bakan Yardımcısı görevini sürdürdüğünü vurgulayarak, ‘Bu iktidar sahtekarları bakan yardımcısı, hırsızları büyükelçi yapıyor. Biz bununla mücadele ediyoruz. Bu ülkenin temiz, liyakat sahibi evlatları hak ettikleri makamlara gelsin diye uğraşıyoruz. Sende kızaracak yüz varsa bir an önce istifa edersin.’ açıklamasında bulundu.

hamza-yerlikaya-kimdirr.jpg

İYİ PARTİ’DEN BAKAN ELVAN’A HAMZA YERLİKAYA SORUSU

Diplomasının sahte olduğu yönünde mahkemece karar verilen Yerlikaya ile alakalı konuşan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a ‘Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği’nden alınması düşünülmekte midir?’ sorusunu yöneltti.

AK PARTİLİ VEKİLDEN SAHTE DİPLOMAYA SAVUNMA

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Yerlikaya’nın lise diploması olduğunu iddia eden AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 'Gurur duyuyoruz. Ben, burada eski milletvekilimizin ve baş danışmanımızın alnından öpüyorum, başarılarının devamını diliyorum. Asrın güreşçisi Hamza Yerlikaya 3 dünya, 2 olimpiyat, 8 kez Avrupa şampiyonu. 17 yaşında grekoromende asrın güreşçisi unvanını elde etti. 27 defa İstiklal Marşı'mızı bütün dünyaya dinletti, gurur duyuyoruz.’ ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN