Hawking açıkladı: Kara deliğe girilirse ne olur?

Hawking açıkladı: Kara 
deliğe girilirse ne olur?

Ünlü fizikçi Hawking, kara deliğe giren cisimlerin benliklerini yitirip yitirmediği konusunda bir buluş gerçekleştirdiğini açıkladı.

Uzay insan aklının sınırlarının alamayacağı kadar büyük. O kadar büyük ki, çoğu bilim adamı bile uzayın büyüklüğünü anlatmak için "sonsuz" ifadesini kullanıyor. Kuantum fiziği, bizim normal fizik kanunlarımızdan biraz daha farklı ve uzayda, cisimlerin çok büyük veya çok küçük olduğu yerde, fizik kanunları değil kuantum fiziği kanunları geçerlidir.

"Kara deliğe giriş yapan cisimlere ne olur?"

Washington Post'un haberine göre dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking, bugün gerçekleştirdiği bir basın toplantısında kara deliğe giriş yapan cisimlere ne olduğunu açıklayabilecek bir teori geliştirdiğini belirtti.

 15-08/25/black_hole_milkyway.jpg

Kara delik, ölen bir yıldızın içerdiği yüksek enerjiden dolayı kendi içine doğru çökmesiyle gerçekleşir. Bu enerji o kadar yüksektir ki yıldızın atom seviyelerinde bile çöküş yaşanır. Bu durumda her zaman kara delik oluşmasa da nadir durumlarda kara delik oluşuyor ve oluşan bu kara delikler, çok yoğun ve yüksek enerjiye sahip olan oluşumlar. Bu özelliklerinden dolayı uzay evreninde oluşturduları bükülme ve çekim gücünden bir ışık tanesi bile kaçamıyor. Bu yüzden isimlerinde "kara" kelimesi geçiyor, çünkü siyah rengi hiçbir rengin veya ışığın olmaması ile oluşur.

"Kara delikler Kuantum fiziğinin en değişken ve farklı olguları"

Kara delikler, kuantum fiziğinin en değişken ve farklı olguları. Hiçbir görüntü veya bilgi alımı yapılamadığı için bu oluşumlar sadece teori ve önceden elde edilmiş bilgiler yardımıyla açıklanmaya çalışılıyor. Stephen Hawking, bu teorilere bir yenisini daha ekleyip kara deliklere giren cisimlerin akıbetinin neler olduğunu açıklayabilecek yeni teorisini paylaştı.

15-08/25/black_hole.jpg

Teoriye göre kara deliklerin çekim gücüne kapılıp içine doğru hareket eden cisimler, kara deliğin dış kısmında bulunan "olay ufku" adındaki bir çeşit dış kabukta soğuruluyor. Cisimlerin benliklerinin ve sahip olduğu bilgilerin bir kısmı bu kısımda kalıyor. Kara deliğin içine giren cisim, deliğin içinden çıktığı takdirde kara delikten aldığı bilgilerin bir kısmına sahip oluyor.

"İçinden çıktığı takdirde kara delikten bilgi alıyor"

Hawking, kara deliğin inanılmaz gücü ve yoğunluğu, cismi öyle bir hale sokuyor ki cismin yeni halinden ne önceki hali hakkında bilgi alabiliyoruz, ne de karşılaştığı kara delik hakkında bilgi alabiliyoruz iddiasında bulundu. İlerleyen günlerde bu teoriyi inceleyecek diğer fizikçilerin konu hakkında açıklamalar yapması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN