Kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Atatürk Türkiyesi dünyaya örnek oldu

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Atatürk Türkiyesi dünyaya örnek oldu

Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından ve çağının ilerisindeki en büyük atılımlarından biri olan 'kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması' ilkesi, Atatürk Devrimleri kapsamında 5 Aralık 1934 tarihinde hayata geçti. Bu anlamlı gün, 'Dünya Kadın Hakları' olarak her yıl 5 Aralık'ta kutlanıyor. İşte, kadınların seçme ve seçilme hakkı ile ilgili mesajlar ve sözler...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vererek bir devrim gerçekleştirdi. Zira o tarihlerde dünya üzerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke sınırlı sayıdaydı. Türkiye, kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden önce tanıdı.

ff0ptznxiamlig2.jpg
Kanada'nın Quebec bölgesinden bir kadın, Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip oldukları haberini okuyor. Quebecli kadınlar ise bu hakka Türkiye'den 6 yıl sonra, 1940 yılında sahip olabildi. Fransa ve İtalya'da ise kadınlar bu en demokratik haklarını kazanmak için 10 yıl daha bekleyecekti.

KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI NE ZAMAN VERİLDİ?

5 Aralık 1934 günü Anayasa'da ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikler sonucunda Türk kadınları, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştu.

1930 yılı yerel seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde eden genç Cumhuriyet'in kadın vatandaşları, 8 Şubat 1935 günü genel seçimlerde ilk kez milletvekilleri için oy kullandı ve 17 kadın milletvekili TBMM'ye girdi.

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ NE ZAMAN, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, varlığımızın temel taşlarından birisi olan kadınların seçme ve seçilme hakkını elde ettiği gün dolayısıyla ilan edildi.

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının tanınması ile ilgili çalışmaları başlattı ve 23 Ocak 1916 tarihinde ilk mesajını iletti.

1934 yılında 'kadınlara seçme ve seçilme hakkı' tanınan yasa ile birlikte resmi olarak kayıtlara geçti.

5 Aralık 1934 tarihinde gerçekleşen anayasa değişikliği ile milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde edilmesiyle birlikte her yıl 5 Aralık tarihi Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlandı.

78961979-150281709644367-3388564274094800896-n.jpg
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın milletvekilleri / 1935

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI

* Gökyüzünün yarısını, kadınlar taşır. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Dürüst bir kadının güzelliği, ateşe benzer; yaklaşmayana hiçbir zararı dokunmaz. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Bütün kadınların 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.

* Dünyada her şey kadının eseridir. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Kadınlarını okutmayan milletler, yıkılmaya mahkumdur. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Senin sevgin dünyamı ısıtan tek güneştir. Hiç ışığın eksilmeyecek biliyorum. Varlığınla mutluyum. Kadınlar günün kutlu olsun sevgili anneciğim.

* 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirsin. Kadın Hakları Gününüz Kutlu Olsun

* Güzel kadın bir mücevherdir, iyi kadın ise bir hazinedir. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Kadınların siyasal güçleri yoktur sözde; oysa akıllı kadınlar, erkeklerini hiç güçlük çekmeden parlamentoya sokar, hatta bakan koltuklarına oturturlar. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Kadınlar olmasaydı dünyadaki hiçbir şeyin önemi kalmazdı. En kıymetli varlık olan kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun.

* Tüm dünya, ülkemiz ve üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

78475560-150281526311052-5156057102967373824-n.jpg

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ SÖZLERİ

* Emek veren, acı çeken, özlem duyan, hakkını savunan tüm kadınlar 5 Aralık Kadın Hakları Günü kutlu olsun.

* Kadınlar güler gibidir, bir defa açıldılar mı, yaprakları hemen dökülmeye başlar. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Bir kadının sevgilisine söyledikleri, rüzgarların ve hızla akan suların üzerine yazılmalıdır. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Havayı geldiği gibi, rüzgarı estiği gibi, kadını da olduğu gibi kabul edin. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* Kadın, doğası gereği zayıftır; ama acıya en çok o dayanır. Kadının direncini kıran tek şey; hayal ettiği kişinin boş çıkmasıdır. Hiçbir kadının hayali boşa çıkmasın Kadın Hakları Gününüz Kutlu Olsun

* Can dostum biricik arkadaşım 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günün kutlu olsun

* Kadınlar bizi sevdikleri zaman, her suçumuzu bağışlarlar. Dünya kadın hakları günü kutlu olsun.

* 5 Aralık, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyorum.

78586189-150281662977705-5080446368384811008-n.jpg

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ İLE İLGİLİ SLOGANLAR VE YAZILAR

* Tüm kadınların mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum.

* Kadınların toplumdaki yeri, saygınlığı medeniyetin göstergesidir.

* Yaşama hakkı elinden alınmış tüm kadınları rahmetle, saygıyla anıyoruz.

* Unutulmamalıdır ki, ailenin sağlık ve mutluluğu, toplumun huzur ve güveni ancak kadınlarımızın saygı, sevgi ve adalet görmesiyle mümkündür.

* Kadınlarımız, erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli ve daha fazla bilgili olmaya mecburdur. Dünya Kadın Hakları Günü kutlu olsun.

* Güzel kadın bir mücevherdir. İyi kadın ise bir hazinedir. Dünya kadın hakları gününüz kutlu olsun güzel kadınlarımız.

* Baş tacı kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum.

* Acıyla yoğrulan, sabırla bilenen kadınlarımızın dünya kadınlar günü kutlu olsun.

* Gökyüzünün yarısını, kadınlar taşır

* Analarımız, bacılarımız, hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden kadınlarımızın Kadın Hakları Gününü kutluyorum.

* Dünyada her şey kadının eseridir.

* Kadının gelişimi, bağımsızlığı özgürlüğü kendisinden gelmelidir. İlk olarak kendisini bir obje değil bir kişilik olarak görmelidir.

79039513-150281566311048-9020104540543778816-n.jpg

KADIN HAKLARI GÜNÜ İÇİN ATATÜRK SÖZLERİ

* Ben, saygıdeğer hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, tersine pek çok yönlerde onların üstüne çıkacak bilgi ve kültürle donanacaklarına asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle inananlardanım.

* Türk kadınları, memleketin yazgısını millet adına yöneten siyasi topluluğa dahil olmak arzusunu göstermekle, memleketin, milletin vatandaşlara yüklediği görevlerin hiçbirinden kendilerinin uzak bırakılacağını düşünmezler. Çünkü, görev karşılığı olmayan hak yoktur.

* Türk kadını, bu kere de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin bir çoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu yetki ve başarıyla kullanacaktır.

* Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

* Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.

* Ey kahraman Türk kadını... Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

* Dünyanın hiçbir yerine Anadolu'nun köylü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmenin olanağı yoktur.

78421202-150281639644374-6788787245504528384-n.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN