Albümin testi

Albümin testi

Albümin testi, kişinin karaciğer veya böbrek rahatsızlığına sahip olup olmadığını tespit etmek için yapılan bir testtir. Hastanın kanındaki albümin oranı ölçülür.

Albümin kanda yüksek oranda bulunan ve karaciğer tarafından sentezlenen bir protein türüdür. Albümin protein moleküllerinin dar bölgelerden geçmesini sağlayan onkotik basıncı düzenlemek de görevlidir. Ödem oluşumu ve tansiyon yükselmesini engellemeye yardımcı olur. Vücudumuzda asit baz dengesinin sağlanmasında önemli rol oynar ve vücudumuz için önemli olan minerallerin taşınmasına yardımcı olur. Yetersiz ve dengesiz beslenmek albümin eksikliğine neden olabilir.

ALBÜMİN TESTİ NEDEN YAPTIRILIR?

Karaciğere bağlı rahatsızlıkların tespit edilmesi için bu teste başvurulur. Karaciğer rahatsızlıkları vücutta bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olur.

Bulantı ve kusma
yorgunluk
İştahsızlık
Sarılık
Kilo kaybı
İdrar renginde değişiklik ve idrar miktarında azalma
Bileklerde şişlik

Yukarıda maddelenmiş semptomların görülmesi durumunda albümin testine başvurulabilir. Ayrıca kişinin sağlıklı ve dengeli beslenip beslenmediğini takip etmek amacıyla da test yapılabilir.

ALBÜMİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Yapılan kan testinde normal değer olarak belirlenen değerin altında bir sonuç elde edilmesine albümin düşüklüğü adı verilir. Bu sebeple büyük protein molekülleri damardan geçemez çünkü albümin basıncı dengeleyecek miktarda değildir. Bu durum vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.

ALBÜMİN NORMAL DEĞERİ NEDİR?

Karaciğer tarafından sentezlenen ve kanda en fazla bulunan protein türü olan albümin referans değerleri kanda 3.4 ile 5.4 g/dL olarak kabul edilir. İdrar düzeyinde ise 0 ile 8 mg/dL arasındadır.

ALBÜMİN DEĞERİ NASIL ÖLÇÜLEBİLİR?

Albümin değeri kan tahlili veya idrar tahlili ile değerlendirilebilir.

ALBÜMİN YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Albümin yüksekliği, albümin düşüklüğüne göre çok daha az görülen bir durumdur ve vücutta sıvı kaybından kaynaklanır. Aynı zamanda ishal, aşırı terleme ve diyabet albümin yüksekliğine neden olabilir. Diyabet albümin değerinin hem yükselmesine hem de düşmesine neden olabilir. Albümin yüksekliği ile mücadele etmek için gün içerinde bol bol su tüketmek gerekir.

ALBÜMİN YÜKSEKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

Yüksekliği de düşüklüğü gibi vücutta sorunlara neden albümin değerinin dengede olması oldukça önemlidir. Aşağıdaki maddeler vücutta albümin değerinin yükseldiğini gösterir.

Halsizlik ve yorgunluk
Baş dönmesi ve karın ağrısı
Uyku isteği
Sık sık idrar yapma ihtiyacı
Kemiklerde ağrı ve sızı

Protein merkezli diyetler albümin yüksekliğini arttırabilir. Bu sebeple protein diyetlerinin çok dikkatli uygulanması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek albümin değerlerinin dengede kalması için önem arz eder.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlar ve uzun süre ishal olan kişilerin albümin değerlerinde anormallik görülebilir.

TEST SONUCU NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Albümin testi sonucunda, albümin değeri düşük ölçülen kişi karaciğer rahatsızlığı taşıyor olabilir. Doktorun kullanılmasını önerdiği ilaçları kullanarak, bol sıvı tüketerek ve sağlıklı beslenmeye özen göstererek anormal albümin değerleri dengeye getirilebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN