Araba alacaklar elini çabuk tutsun! 2023 3 adımda zammı getirecek! Otomobil fiyatlarına büyük zam için son 15 gün!

Araba alacaklar elini çabuk tutsun! 2023 3 adımda zammı getirecek! Otomobil fiyatlarına büyük zam için son 15 gün!

Araba alan herkesi etkileyen yeni bir gelişme yaşandı. Yeni yılda araba fiyatları yükselir mi, düşer mi? sorusunun cevabın bulundu. Uzmanlardan otomotiv pazarına ilişkin önemli açıklamalar geldi. ODMD Genel Müdürü Hayri Erce, fiyatları etkileyen üç parametre olduğunu vurgulayarak, yeni yılda otomotiv pazarının geleceği hakkında konuştu.

Otomobil pazarı için uzun zamandır beklenen ÖTV vergi sistemi Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre otomobillerin ÖTV matrahı artırıldı. 1600cc altı araçlar için alt limit 184.000 TL oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalnan ve Resmi Gazete'de yayımlanan kararın içeriğinde bazı mallarda ÖTV oranlarına esas olarak düzenlenen özel tüketim vergisi matrahının yeniden tespitlerine ilişkin ekli kararın yürürlüğe alınması mezkun kanunda yer alan 12. madde gereğince karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Yeni yılda otomobil fiyatları artacak mı

Bu kararla motor silindir hacmi 1600 cc'nin altında olan araçlarda 120 bin lira olan vergi matrahı alt sınırı 184 bin liraya çıkarıldı. Vergi matrahının üst sınırı 200.000 liradan 280.000 liraya yükseltilmiştir. Bu kararla birlikte elektrikli araçlardaki temel ÖTV oranında da birçok değişiklik bulunuyor. Sonuç olarak, motor hacmi 50 kW'ı geçen ve motor hacmi 1.800 CC'yi geçmeyen araçlar için vergi matrahı alt sınırı 130.000 liradan 228.000 liraya vergi matrahının üst sınırı da 170.000 liradan 350.000 liraya yükseltilmiştir.

Silindir hacmi 1600 CM3'ü geçmeyen ÖTV hesaplama esası 184.000 TL'yi aşmayan: vergi oranı yüzde 45 ÖTV hesaplama matrahı 184.000 TL'yi aşan ancak 220.000 TL'yi geçmeyen: vergi oran yüzde 50

ÖTV matrahı 220.000 TL'yi geçen ancak 250.000 TL'yi geçmeyenler: vergi oranı yüzde 60

ÖTV matrahı 250.000 TL'yi aşan ancak 280.000 TL'yi aşmayanlar: vergi oranı yüzde 70

Yüzde 80 vergi oranına girenler ise silindir hacminin 1600 cm3'ü geçmiş olan ancak 2000 cm3'ü geçmeyen olarak belirlenmişti.

Yeni yılda otomobil fiyatları artacak mı

"BİR OTOMOBİLİN FİYATINI BELİRLEYEN 3 PARAMETRE VARDIR"

 ODMD Genel Sekreteri Hayri Erce, yeni yılda fiyat düzeyine ilişkin açıklamalarda bulunarak, otomobil fiyatlarında etki gösteren 3 parametrenin yer aldığını söyledi.

Erce, açıklamasında "Bir arabanın fiyatının nasıl görüneceğini üç parametre belirliyor. Birincisi kur oynaklığı. Döviz yükselirse arabanın fiyatı da artıyor. Özellikle euro kuru ticarette etkili oluyor" diye konuştu. İkici parametrenin üreticilerin yeni modellerde yapacakları fiyat artışlarıyla ilgili olduğunu belirten Hayri Erce, "Her yıl yeni modellere yeni özellikler eklendikçe ve dünya çapındaki enflasyon nedeniyle üreticiler yeni modeller yaratmanın yollarını arıyor." dedi.

Üçüncü parametre, vergi matrahına ilişkin düzenlemelerin olmaması ve istenilen düzeyde olmaması nedeniyle ÖTV oranının da artacağını sözlerine ekleyen Erce, şu anda yüzde 50 olan ÖTV yüzde 60'a, yüzde 70'e, yüzde 60'a çıkacabileceğini ifade etti.

"OTOMOBİL FİYATLARINDA İNDİRİM YOK"

Otomobil fiyatlarının düşmesini beklemediğini ifade eden Erce, "Dünya genelinde yeni özellikler ve enflasyon nedeniyle fiyat artışlarının olacağı söylendi. Ama döviz kuru düşerse o zaman araba fiyatlarının düşmesinden bahsedebiliriz. Şu anda beklenmeyen tüketim vergisi oranı düşerse, ödül geri çekilebilir. Ama dediğimiz gibi kur ve ÖTV oranı aynı kalsa da otomobil üreticilerinin yeni yılda yeni modellerine ekledikleri özellikler nedeniyle otomobil fiyatları artacak.” dedi.

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Otomobil fiyatlarını düşürmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Erce, "Buradaki döviz kuru çok önemli bir parametre olarak görülüyor. Otomobiller belirleyici olacak. Ayrıca TBS'de vergi matrahına ilişkin düzenlemeler de yakın zamanda revize edilebilir." diye konuşurken mevcut güncellenen taban piyasa beklentilerini karşılamadığından fiyatları aşağı çekmek için olduğunu vurguladı.

"İKİNCİ EL ARAÇLARDA HAREKETLENME OLABİLİR"

Otomobil satıcısı Umutcan Ergül, ikinci el pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Yeni yıl yaklaşırken ikinci el pazarı hareketlendi. İnsanlar pazara akın ediyor. otomobil piyasası seyrek, alım satım işlemi gerçekleşmiyor İnsanlar çoğunlukla ikinci el otomobil fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayet ediyorlar. Bu nedenle otomobil alıp satmak yerine otomobil pazarında fiyat soruyorlar.” dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN