Arabanızın içini en iyi ve kısa zamanda nasıl temizlersiniz? İç ve dış araç temizliğinde hayat kurtaran ipuçları...

Arabanızın içini en iyi ve kısa zamanda nasıl temizlersiniz? İç ve dış araç temizliğinde hayat kurtaran ipuçları...

Taze kokan marka temiz bir araba gibisi yoktur. Hepimiz pırıl pırıl temiz camı ve göz kamaştırıcı bir ön paneli severiz. Ancak zamanla kir ve toz yüzeylerin parlaklığını kaybetmesine ve mat görünmesine neden olur.

Bazılarımız arabalarımızı sık sık temizlerken, her zaman içini temizlemek için fazla zaman harcamayız. Arabanızın içini nasıl temizleyeceğiniz ve koruyacağınız konusunda birkaç adımı bir araya getirdik.

ARABANIZIN İÇİNİ TEMİZLEMEK VE SANİTİZE ETMEK İÇİN 8 ADIM

Çöpü temizle

Aracın havalandırma sistemini temizleyin

Panoyu temizle

Temiz yüksek temas noktaları

Pencereleri temizlemek

Koltukları ve kapıları temizleyin

Halıları vakumlayın ve temizleyin

Bakterileri ve virüsleri öldür

ÇÖPÜ TEMİZLEYİN

Paspasları süpürmeye veya ön paneli silmeye başlamadan önce, kabininizdeki tüm çöpleri veya istenmeyen nesneleri çıkardığınızdan emin olun.

Profesyonel ipucu: Geri dönüştürülebilir malzemeler ve diğer çöpler için birkaç farklı çanta almak her zaman iyi bir fikirdir, böylece daha sonra ayırmanıza gerek kalmaz.

ARACIN HAVALANDIRMA SİSTEMİNİ TEMİZLEYİN

Havalandırma sisteminizdeki tozu püskürtmek her zaman iyi bir fikirdir. Özellikle de arabanız bir süredir kullanılmadıysa. Bunu yapmak için, tüm havalandırma deliklerini kapatın ve kontağı çevirin. Fanınızı en yüksek hıza ayarlayın ve her havalandırmayı birer birer açın. Bunu yapmak, sistemdeki birikintileri ve tozu yerinden oynatacaktır.

Profesyonel ipucu: Havalandırma deliklerindeki toza ulaşmak için ucuna bir bezle sarılı düz bir tornavida kullanın.

araba-temizligi.jpg

GÖSTERGE TABLOSUNU TEMİZLEYİN

Panolar, soluk görünümlere neden olan toz ve parmak izlerini toplama eğilimindedir. Piyasada pek çok gösterge paneli temizleme ürünü olmasına rağmen sabunlu su solüsyonu ve bir bez bu işi görebilir. Yüzeye zarar verebilecekleri için diğer ev temizlik ürünlerini ve ovma süngerlerini kullanmaktan kaçının.

Kontrol panelinizi korumak istiyorsanız, koruyucu bir tabaka oluşturan ve ön panelinizin daha uzun süre temiz görünmesini sağlayan çeşitli doğal ve kimyasal elementler içerdiklerinden, özel temizlik ürünleri kullanın.

Bilgi-eğlence ekranı, sürekli dokunulan bir alan olduğu için biraz daha karmaşık olabilir. Ekranı temizlemek için ekran mendilleri veya sabunlu su içeren bir bez işinizi görecektir. Temiz bir bezle kurulayın. Bilgi-eğlence ekranı üzerinde sert kimyasallar kullanmaktan kaçının çünkü bunlar parlama önleyici ve parmak izi önleyici kaplamalara zarar verebilir. Mikrofiber bez kullanılması ekrana zarar verme riskini azaltır.

Bir arabadaki anahtarlar hassas elektronik bileşenler içerebilir, bu nedenle içlerine nem girmesini önleyin. Ayrıca gösterge kadranlarını kaplayan şeffaf plastik çizilmeye eğilimli olabilir, bu nedenle herhangi bir hasar vermemek için çok dikkatli olun.

Süpürdüğünüz toz ve kalıntılar yere düşeceğinden, süpürmeden önce daima kontrol panelinizi temizleyin. Tıpkı dış cepheyi temizlemek gibi, yukarıdan aşağıya çalışmak daha iyidir, böylece çıkardığınız kir temiz yüzeylerle tekrar temas etmez.

Profesyonel ipucu: Tozu temizlemek için havalandırma delikleri gibi ulaşılması zor alanları temizlemek için yumuşak bir boya fırçası veya yeni bir makyaj fırçası kullanın.

YÜKSEK TEMAS NOKTALARINI TEMİZLEYİN

Kirlenmeye en duyarlı yüzeyler, en çok dokunduğunuz yüzeylerdir. Bu, direksiyon simidi, vites kolunuz, gösterge panelinizdeki düğmeler, orta konsol dokunmatik ekranınız ve düğmeleriniz, güneşlik ve bardak tutucular olacaktır.

Bunları temizlemenin en iyi yolu temizlik bezleri veya yumuşak bir bez ve seçtiğiniz temizleyiciyi kullanmaktır. Tüm pano yüzeyleriniz için mikrofiber kullanın. Mikrofiber malzemeler kir ve kalıntıların üzerlerine yapışmasını engellerken, kağıt havlular ve peçeteler liflerinde küçük kir parçalarını tutabilir ve bu da plastik ve vinil yüzeyleri sildiğinizde çizebilir. Bir temizlik ürünü kullanıyorsanız, yanlışlıkla ön cama püskürtmesini önlemek için doğrudan ön panel yerine beze püskürtün.

Profesyonel ipucu: Kayganlaştırabilecekleri için direksiyon simidinde veya pedallarda herhangi bir ürün kullanmayın.

ARABANIZIN CAMINI TEMİZLEYİN

Arabanın camını temiz tutmak, en az dışını temizlemek kadar önemlidir. Toz, leke ve parmak izi gibi işaretler görüşü azaltabilir ve hava güneşli olduğunda tehlikeli bir şekilde göz kamaşmasına neden olabilir. Kaliteli bir temizlik ürünü kullanarak, mükemmel görünürlük için iz bırakmadan temiz bir yüzey bekleyebilirsiniz.

Camların içini temizlemek için, yumuşak bir beze biraz cam temizleyici püskürtün ve sekiz hareketi kullanarak cama uygulayın.

Orta konsolu temizlerken kir ve kalıntı cam yüzeylere hızla aktarılabileceğinden, ön paneli temizledikten sonra camları temizlemek en iyisidir.

KOLTUKLARI VE KAPILARI TEMİZLEYİN

Kabindeki koltuklar ve mobilyalar çok fazla aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalır ve çok fazla kir ve lekeye maruz kalabilir. Kurumuş kirleri çıkarmak için ev tipi döşeme temizleme ürünleri ve bir fırça kullanabilirsiniz. Daha zor lekelerin üstesinden gelmek için, iç kumaşlardan lekeleri ve kokuları gidermek için yoğun bir temizleme formülü kullanın.

Deri yüzeyler için, malzemeye deri koruma kremi sürmeden önce kiri ve izleri çıkarmak için özel temizleyiciler kullanın. Özel deri temizleyici kullanmak yüzeyi koruyacak ve aşınmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Profesyonel ipucu: Döşemeli koltuklarınızın liflerini korumak için yumuşak kıllı bir süpürme fırçası kullanın.

HALILARI VAKUMLAYIN VE TEMİZLEYİN

Halılara indikten sonra, tüm tozu ve kiri süpürmeye hazırsınız. Bir ev tipi elektrikli süpürge iyi çalışır. Bununla birlikte, kuru ve ıslak temizlemeye yardımcı olabilecek özel başlıklara ve ataşmanlara sahip taşınabilir bir elektrikli süpürge de alabilirsiniz. Evdeki elektrikli süpürgeyi dışarı çıkarma zahmetinden kaçınmak için arabada kullanmak üzere bir el süpürgesine yatırım yapmaya değer olabilir.

Halıyı süpürürken, yerdeki inatçı kirleri çıkarmak için yumuşak bir fırça başlı alet ve kaldırma hareketi kullanın. Halının liflerine zarar verebileceğinden ovmaktan kaçının.

Halıları süpürdükten ve tüm kir ve kalıntıları temizledikten sonra, lifleri tazelemek için halı temizleme ürünlerini kullanın. İnatçı kirleri çıkarmak ve halılarınızı taze hissetmek ve koklamak için lastik bir fırça kullanın.

Profesyonel ipucu: Araba paspaslarını ve bagaj astarını da çıkardığınızdan emin olun, çünkü bunların altında çok fazla kir ve kalıntı birikebilir.

BAKTERİLERİ VE VİRÜSLERİ ÖLDÜRÜN

Arabanız her gün ne kadar temiz ve düzenli görünürse görünsün, mikroplardan, bakterilerden ve virüslerden kurtulmak için biraz ekstra temizlik yapmak her zaman iyi bir fikirdir.

Sabun virüslere karşı en etkili önlemdir ve sabunun etkisi her gün ellerimizi yıkadığımızda bize hatırlatılır. Sabunun virüs üzerinde bu kadar etkili olmasının nedeni, sabunun yağları yıkayabilmesiyle aynı nedendir. Sabun, virüsleri etkisiz hale getiren ve bakterileri öldüren bu dış lipit kabuğunu yırtabilir. Sabun ve ılık su solüsyonu, virüslerin yüzeylere yapışmasını önleyen ve sabunun sterilize etme kapasitesini artıran köpükler ve kabarcıklar oluşturur. Sabun ön panellere, camlara, kumaş veya deri araba koltuklarına zarar vermez. Sadece araba koltuklarınızı çok sert ovalamayın, aksi takdirde sürtünme nedeniyle onlara zarar verebilirsiniz.

En yaygın ev dezenfektanları yararlı olmakla birlikte, çamaşır suyu, hidrojen peroksit, benzen, tinerler veya diğer sert ve aşındırıcı temizleyiciler dahil bazıları araçta kullanım için ideal değildir. Bu kimyasal ürünler aracınızın döşemelerine ve iç yüzeylerine zarar verebilir. Bunun yerine en az %70 alkol içeren alkol bazlı mendiller veya spreyler koronavirüse karşı etkilidir ve aracınızda güvenle kullanılabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN