Misofoni nedir? Herkes bir kaç kere bu durumu yaşamıştır.. Seni delirtiyor ve panikle kaçma hissine neden oluyor....

Misofoni nedir? Herkes bir kaç kere bu durumu yaşamıştır.. Seni delirtiyor ve panikle kaçma hissine neden oluyor....

Misofoni belirli günlük seslere abartılı bir duygusal tepkiyi tetikliyor ve kişiyi adeta çıldırtıyor. Misofoni'de durum budur - belirli seslere karşı güçlü bir hoşnutsuzluk veya nefret duygusu hissedilir. Örneğin sakız çiğnerken çıkan ses bazı insanları adeta delirttir.

MİSOFONİ DURUMUNDA NE OLUYOR?

Misofoni, belirli seslerin, bazılarının duruma göre mantıksız olarak algılayabileceği duygusal veya fizyolojik tepkileri tetiklediği bir bozukluktur. Misofonisi olanlar bunu bir sesin "seni delirtmesi" olarak tanımlayabilir. Tepkileri öfke ve sıkıntıdan paniğe ve kaçma ihtiyacına kadar değişebilir. Bozukluk bazen seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da adlandırılır.

Misofonisi olan kişiler genellikle ağızdan alınan seslerle - birinin yemek yerken, nefes alırken ve hatta çiğnerken çıkardığı ses - tarafından tetiklendiklerini söylerler. Yani kısaca olumsuz sesler içerir. Klavye sesi, veya araçların ön cam sileceklerinin sesi sinirlerinizi bozabilir. Bazen küçük bir tekrarlayan hareket ve ses buna sebep olur.

misofobi-nedir.jpg

Benzer şekilde, misofonisi olan kişiler de sıklıkla seslere eşlik eden görsel uyaranlara tepki gösterdiklerini ve ayrıca tekrarlayan hareketlere yoğun tepkiler verebildiklerini söylerler. Araştırmacılar, misofonisi olanların beyinlerinin sesleri nasıl filtrelediğiyle ilgili sorunları olabileceğine ve "misofonik seslerin" özelliklerinden birinin tekrarlayan gürültüleri olabileceğine inanıyor. Bu tekrar daha sonra diğer işitsel işleme problemlerini şiddetlendirir.

Misofoni bozukluğu olan kişiler de bu rahatsızlık hafif ila şiddetli olabilir. Hafif bir reaksiyonunuz varsa, şunları hissedebilirsiniz:

Endişeli
Rahatsız
Kaçma dürtüsü
tiksinti
Yanıtınız daha şiddetliyse, söz konusu ses şunlara neden olabilir:

Öfkelenmek
Kızgınlık
Nefret
Panik
Korku
Duygusal rahatsızlık

Bozukluk sosyal yaşamınıza engel olabilir. Misofoniye sahip kişilerin, tetikleyici seslerin mevcut olabileceği durumlara girerken beklenti kaygısı geliştirdikleri bilinmektedir. Restoranlardan kaçınabilir veya eşinizden, ailenizden veya oda arkadaşlarınızdan ayrı yemek yiyebilirsiniz.

Zamanla, görsel tetikleyicilere de yanıt verebilirsiniz. Rahatsız edici ses çıkarabileceğini bildiğiniz bir şeyi görmek, tepkiye yol açabilir.

misofobi-nedir-001.jpg

KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Hayat boyu süren bu durumun başlangıç ​​yaşı bilinmemekle birlikte, bazı insanlar 9 ila 13 yaşları arasında semptomlar bildirmektedir. Misofoni kızlarda daha yaygındır ve herhangi bir olayla ilgili görünmese de hızla ortaya çıkar.


Doktorlar misofoniye neyin sebep olduğundan emin değiller ama bu kulaklarınızla ilgili bir sorun söz konusu değil. Uzmanlar bu durumun kısmen zihinsel, kısmen fiziksel olduğunu düşünüyorlar. Sesin beyninizi nasıl etkilediği ve vücudunuzdaki otomatik tepkileri nasıl tetiklediği ile ilgili olabilir.

Kulaklarınız normal ve işitmeniz iyi olduğu için doktor teşhiste sorun yaşayabilir. Misofoni bazen anksiyete, bipolar veya obsesif-kompulsif bozuklukla karıştırılır. Bazı doktorlar bunun yeni bir bozukluk olarak sınıflandırılması gerektiğini düşünüyor.

Genellikle doktorlar durumun farkında değildir ve sınıflandırma konusunda fikir birliği yoktur. Misofoni , kendi başına ve ayrıca diğer sağlık, gelişimsel ve psikiyatrik sorunlarla birlikte ortaya çıkıyor gibi görünmektedir.

Son zamanlarda çığır açan bir çalışma, misofoninin beyin temelli bir bozukluk olduğunu buldu. Araştırmacılar, beynin hem ses uyarımını hem de savaş/kaç tepkisini işleyen bölümlerindeki bağlantıda bir bozulmaya işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN