40 yaş üstü için Keto diyeti: Ketojenik diyet nedir? Ne yemeli ne yememeli? Faydaları veya zararları nelerdir?

40 yaş üstü için Keto diyeti: Ketojenik diyet nedir? Ne yemeli ne yememeli? Faydaları veya zararları nelerdir?

Ketojenik diyet - veya keto diyeti - düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Birçok çalışmada kanıtlanmış olan kilo kaybı ve belirli sağlık koşulları için etkili olabilir. Bir keto diyeti, özellikle aşırı vücut yağını aç kalmadan kaybetmek ve tip 2 diyabet veya metabolik sendromu iyileştirmek için yararlıdır.

Bir keto diyetinde, yakıt olarak yağ yakmak için karbonhidrat olarak da bilinen karbonhidratları azaltırsınız.

KETO DİYETİ NEDİR?

Bir keto diyeti, karbonhidratı sınırlayan ve birçok potansiyel sağlık yararına sahip olan bir diyettir.

Çok daha az karbonhidrat yediğinizde, vücudunuz yakıt için yağ yakmaya başlar. Bu, vücudunuzu ketoz adı verilen metabolik bir duruma sokabilir. Bu durumda, karaciğeriniz yağı, beyninizin ve diğer organların enerji için kullanabileceği keton adı verilen küçük enerji moleküllerine dönüştürür.

ketojenik-diyet.jpg

HEM KİLO VERİN HEM DE KAN ŞEKERİNİZ DÜŞSÜN

Bir keto diyeti yemek, insülin seviyelerini, genellikle dramatik bir şekilde düşürür ve bu da, enerji için vücut yağ depolarınıza erişmenize yardımcı olabilir. Birçok çalışma, kalori saymak zorunda kalmadan ketoda önemli kilo kaybı olduğunu gösteriyor. Keto diyetlerinin kan şekeri düzeylerini düşürmek gibi başka olumlu sağlık etkileri olabilir.

KETO DİYETİ NASIL İŞLİYOR?

Keto diyeti vücudunuzu farklı türde bir yakıt kullanmaya zorlamayı amaçlar. Keto diyeti, karbonhidratlardan (tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi) gelen şekere (glikoz) güvenmek yerine, karaciğerin depolanmış yağdan ürettiği bir tür yakıt olan keton cisimlerine dayanır.

Yağ yakmak, kilo vermek için ideal bir yol gibi görünüyor. Ancak karaciğerin keton cisimcikleri yapmasını sağlamak zordur:

Kendinizi karbonhidratlardan, mahrum bırakmanızı gerekiyor. Ketoz durumuna ulaşmak genellikle birkaç gün sürer.

keto.jpg

KETO DİYETİNDE NE YİYEBİLİRSİNİZ?

Keto diyetinin yağ gereksinimi bu kadar yüksek olduğu için, takipçileri her öğünde yağ yemelidir. Günlük 2.000 kalorilik bir diyette bu, 165 gram yağ, 40 gram karbonhidrat ve 75 gram protein gibi görünebilir. Bununla birlikte, kesin oran sizin özel ihtiyaçlarınıza bağlıdır.

Fındık (badem, ceviz), tohumlar, avokado, zeytinyağı gibi bazı sağlıklı doymamış yağlara keto diyetinde izin verilir. Bu diyette tereyağı ve kakao yağından elde edilen doymuş yağların yüksek miktarlarda tüketilmesi teşvik edilir.

Protein, keto diyetinin bir parçasıdır, ancak tipik olarak yağsız proteinli yiyecekler ile sığır eti gibi etler tüketilmeli.

Peki ya meyve ve sebzeler? Tüm meyveler karbonhidrat bakımından zengindir, ancak belirli meyveleri (genellikle çilek) küçük porsiyonlarda yiyebilirsiniz. Sebzeler (karbonhidrat açısından da zengindir) yapraklı yeşillikler (lahana, pazı, ıspanak gibi), karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, dolmalık biber, soğan, sarımsak, mantar, salatalık, kereviz ve yaz kabağı ile sınırlıdır. Bir kase doğranmış brokoli yaklaşık altı karbonhidrat içerir.

keto-diyeti.jpg

KETO DİYETİNİN RİSKLERİ

Bir ketojenik diyetin çok sayıda riski vardır . Listenin başında: doymuş yağ oranı yüksektir. Sağlık uzmanları kalp hastalığıyla bağlantısı nedeniyle doymuş yağları günlük kalorinizin %7'sinden fazla kullanmaması gerektiğini önerir. Ve gerçekten de keto diyeti, aynı zamanda kalp hastalığına da bağlı olan "kötü" LDL kolesterolündeki artışla ilişkilidir.

Diğer potansiyel keto riskleri şunları içerir:

Besin eksikliği gelişebilir. Çok çeşitli sebze, meyve ve tahıl yemiyorsanız, selenyum, magnezyum, fosfor ve B ve C vitaminleri dahil olmak üzere mikro besinlerde eksiklik riski altında olabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN