İnce bacaklar ölüme yürüyor! Dikkat ölüm riski zayıf bacaklarda yüzde 300 daha fazla...

İnce bacaklar ölüme yürüyor! Dikkat ölüm riski zayıf bacaklarda yüzde 300 daha fazla...

Bacaklarınız hareketli olmanıza, yürümenize, koşmanıza, tırmanmanıza, zıplamanıza, ayakta durmanıza yardımcı olur. Bu onların ana görevi olsa da, sağlığınız hakkında söyledikleri çok şey var. Elbette, bacaklarınıza dikkat etmenin sağlık durumunuzu bilmenize yardımcı olacağını asla düşünmediniz, ancak bacaklar genel sağlığınızın iyi bir göstergesidir.

Zayıf bacaklara sahip kişilerin kardiyometabolik hastalıklardan ölme riski yüzde 300 daha fazladır. Kilosuna göre bacakları ince olan insanların metabolik olarak sıkıntıları olabilir. Uzmanlar ince bacakların ölüme götürdüğü uyarısını yapıyor.
Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, zayıf bir vücut tipine ve düşük vücut kitle indeksine sahip olan insanların bazı sağlık sorunları yaşayabileceğini ortaya çıkardı. Özellikle ince alt bacaklara sahip kişilerin, Tip-2 diyabet veya kardiyovasküler hastalık gibi kardiyometabolik hastalıklardan ölmeye üç kat daha yatkın olduğu tespit edildi.

Obez insanlar için, tüm nedenlere bağlı ölüm riski, sağlıklı zayıf insanlara göre sadece yüzde 25 daha yüksektir. Son araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar, zayıf insanlar arasında zayıf alt bacakların zayıf metabolik hızın en güçlü belirleyicisi olduğunu kanıtlıyor.

bacak-sagligi.jpg

YÜZLERCE DENEK İNCELENDİ

ABD'de yapılan araştırmada zayıf insanlarda, alt uzuvlarda yağ depolamaya ilişkin gen kaynaklı bir sorunun çok önemli bir faktör olabileceğini ve onları kardiyometabolik hastalık riskinin artmasına neden olabileceği bulundu. Yapılan çalışmalarda araştırmacılar, Cell Metabolism dergisinde ayrıntılı olarak açıklanan çalışma için 981 deneğin verilerini analiz etti.

Metabolik sağlığı üzerine araştırma yapan uzmanlar, metabolik sendromun iki risk parametresinden daha azına sahip olarak tanımladıktan sonra, zayıf deneklerinin yüzde 18'inin metabolik olarak sağlıksız olduğunu buldular. Manyetik rezonans görüntüleme ve manyetik rezonans spektroskopi kullanarak vücut yağ kütlesini, yağ dağılımını ve karaciğerdeki yağ birikimini belirlediler.

bacak.jpg

ZAYIF BACAKLARI OLANLAR ZAMAN KAYBETMEYİN

İnce bacaklar çekicidir ve sık sık hava atmanıza neden olur. Ancak British Medical Journal'a göre daha yüksek bir uyluk çevresi hem erkeklerde hem de kadınlarda kalp hastalıklarına ve erken ölümlere karşı daha risklidir. Yani sıska bacaklarla kalp hastalıkları riskiniz daha fazladır. Ancak, burada tüm yağlardan bahsetmiyoruz. Sadece bacaklarınızda yeterince kas olması çok önemlidir. Bacaklarınızda ne kadar çok kas varsa, insülinin düzenlenmesi ve iltihaplanmanın azalması o kadar iyidir. 24.4 inçlik bir uyluk çevresinin sağlıklı bacaklar için güvenli aralık olduğu düşünülmektedir.

zayif-bacak.jpg

Ayrıca araştırmacılar deneklerin insülin duyarlılığı, insülin salgılanması, karotis damar duvarının kalınlığı ve zindeliği de incelediler. Sağlıksız zayıf ama normal BMI fenotipi, vücudun yeterli yağ rezervlerini tutamadığı bir hastalık olan lipodistrofi gibi bazı nadir hastalıkları olan kişilere de benzediğini tespit ettiler. Alt bacakların vücut kilosundan daha zayıf olmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu konusunda uyarı yapan uzmanlar bu tip bacaklara sahip olan insanların zaman kaybetmeden detaylı bir araştırma yaptırmasını öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN