Aşure Günü bu yıl ne zaman başlıyor? Aşure Günü oruç tutulur mu?

Aşure Günü bu yıl ne zaman başlıyor? Aşure Günü oruç tutulur mu?

İslam Peygamberi Hz. Muhammed, Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra en faziletli orucun Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen Aşure Günü'nde tutulan oruç olduğunu işaret etmiştir. Fakat tutulacak orucun sadece Aşure Günü değil, bir gün öncesi veya bir gün sonrası olmak üzere iki gün tutulması makbuldur. İşte, Aşure Günü orucunun faziletleri...

Bolluk ve bereketi temsil eden Aşure Günü yapılan tatlı, komşulara ve yakın çevredekilere dağıtılarak paylaşılması dinen müstehaptır. Aşure Günü'nde yapılması gereken ibadetler ve okunması gereken dualar çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. Aşure Günü, peygamberlerin mucizelerinin gerçekleştiği gün olduğuna inanılması dolayısıyla faziletli bir gündür.

2021 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı. Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü ise bu yıl 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

Aşure Günü'nde Allah, 10 peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Aşure Günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunuyor. Fakat bu zamanlarda hububat karşımı aş (aşure) pişirmek, mescitleri ziyaret etmek, sadaka vermek ve kurban kesmek gibi fiiller ile ilgili sahih habere rastlanmıyor.

Bununla beraber, Müslüman Türklerin dini halk geleneğinde önemli bir yeri bulunan aşure, aynı anda Muharrem ayının 10. günü başlamak üzere, daha evvelki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur.

Çok eskiden bu yana süren aşure tatlısı, Osmanlı zamanında sarayda da pişirilmiş, 'aşure testisi' ismi verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Hz. Muhammed, Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Fakat Muharrem ayının sadece 10. gününü, yani Aşure Günü'nü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure Günü oruç tutulması, Yahudilere benzeme endişesiyle mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. gününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir.

İslam Peygamberi, Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizi, Savm, 50) ve "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz" buyurmuştur.

Bu bilgiler dikkate alındığında Muharrem ayı orucunu bu yıl 17-18 Ağustos 2021 veya 18-19 Ağustos 2021 günlerinde tutmak uygundur.

2021 HİCRİ TAKVİM

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN