Muharrem ayında yapılacak dua ve ibadetler neler? İşte Muharrem orucunun faziletleri

Muharrem ayında yapılacak dua ve ibadetler neler? İşte Muharrem orucunun faziletleri

Diyanet dini günler takvimine göre 9 Ağustos-7 Eylül 2021 günleri arasında idrak edilecek Muharrem ayını ibadetle geçirmenin birçok fazileti bulunuyor. Özellikle 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmak, Hz. Muhammed tarafından tavsiye edilmiştir. İşte, Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve dualar...

İslam dünyasının kullandığı hicri takvimin yılbaşı olan 1 Muharrem günü, miladi takvime göre 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü gerçekleşti. İslam dininde Zilkade, Zilhicce ve Recep aylarıyla beraber kutsal kabul edilen Muharrem ayını ibadet ederek geçirmenin sevap katsayısının yüksek olduğu müjdelenmiştir.

MUHARREM AYI NE ZAMAN 2021?

Hem hicri yılbaşı, hem de Muharrem ayının başlangıcı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü idrak edildi. Hicri takvime göre, Muharrem ayı 7 Eylül 2021 Salı günü sona erecek.

Hz. Muhammed, Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur:

* Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur... (Müslim, Sıyâm, 202)

* Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım. (Tirmizî, Savm, 48)

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE DUALAR

ORUÇ

Hz. Muhammed, "Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır" buyurarak bu ayda tutulan orucun önemine değinmiştir.

Ramazan oruçlarından sonra tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçlardır. Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9-10 veya 10-11 günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır.

İslam Peygamberi, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü'nde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure Günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur.

Yahudiler'e benzememek için de sadece Aşure Günü'nde değil, Muharrem ayının 9-10 ya da 10-11 gününde oruç tutmayı önermiştir.

NAMAZ

Muharrem ayının ilk gecesi şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır:

"Yâ Rabbi, bu yeni senede beni mağfiret-! ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur."

Tesbih namazında şunlar okunur:

1. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerife, 1 Ayetü'l-Kürsi,

2. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 1 Amene'r-Rasulü... (Sûre-i Al-i İmran'ın ilk 2 ayeti de ilave edilerek)

3. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 1 Hüvellahüllezi...

4. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 1 ihlas-ı Şerif.

Namazdan sonra istiğfar edilir, salavat-ı şerife getirilir ve arkasından dua yapılır.

Muharrem ayının 1'i ile 10'u arasında kılınacak namaz:

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rekatte bir selâm vererek 6 rekat namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: "Niyet eyledim ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için, Allahü Ekber..."

1. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 1 Ayetü'l-Kürsi, 11 İhlas-ı Şerif

2. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 10 İhlas-ı Şerif

3. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 1 El-hakümü't-tekasür, 11 İhlas-ı Şerif

4. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 10 İhlas-ı Şerîf

5. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 3 Kul ya eyyühe'l-kafirun, 11 İhlas-ı Şerif

6. rekatte: 1 Fatiha-i Şerife, 10 İhlas-ı Şerif okunur.

Namazdan sonra dua edilir.

HAYIR VE HASENAT

Muharrem ayında ihtiyacı olanlara yardım etmeli, sadaka vermeye özen göstermeliyiz. Bu ayda yapılan hayır ve hasenata kat kat sevap yazılır.

İKRAM

Peygamberimiz bir hadislerinde, "Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder" buyurarak, bizleri Aşure gününde ve bu ayda (ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde) bol bol ikramda bulunmaya teşvik etmiştir.

DUA

"Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlas-ı Şerif okuyanları, Cenab-ı Hakk lütfuyla ve keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir" buyrulmuştur

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı, Hz. Muhammed tarafından 'Şehrullah' yani 'Allah'ın ayı' olarak anlatılmıştır. Cenab-ı Allah'ın ilahi bereketinin ve feyzinin, kereminin ve Rabbani ihsanın bol bol müminlere bağışlandığı mübarek ay olarak tanımlanmıştır.

Hicret, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini tamamladığı ve Allah'ın ayı olarak adlandırdığı Muharrem ayı süresince yaşanmıştır. İslam Peygamberi, Muharrem ayının faziletlerini anlatırken, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en hayırlı oruç olduğunu söyleyerek ashabına Aşure Günü'nde öncesi veya sonrası oruç tutmalarını tavsiye ettiği rivayet edilmiştir.

Hz. Muhammed, Aşure Günü oruç tutmaya yönlendirmiş ve Aşure Günü tutulan orucun bir önceki yılın günahlarına eş değer olmasını Allah'tan istenilmesi gerektiğini buyurmuştur. Fakat, Hz. Muhammed'in söylediğine göre yalnızca Aşure Günü değil, Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutulması tavsiye ettiği rivayet edilmektedir.

2021 HİCRİ TAKVİM

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN