Aşure Günü ne zaman, hangi gün? İşte Aşure Günü'nün dinen önemi

Aşure Günü ne zaman, hangi gün? İşte Aşure Günü'nün dinen önemi

İslam dininde Zilkade, Zilhicce ve Recep ayıyla beraber mübarek kabul edilen 4 aydan biri olan Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanıyor. Oruç tutmanın sevap olduğu bu kutsal günde bolluk ve bereket getirmesi amacıyla 'aşure' tatlısı yapılıp komşulara dağıtılıyor. İşte, Aşure Günü orucu ve ibadetleri...

Muharrem ayının içerisinde yer alan Aşure Günü, peygamberlerin mucizelerinin gerçekleşmesi dolayısıyla İslam dininde kutsal kabul ediliyor. Sevinç, kutlama ve mutluluk günü olarak kabul edilen Aşure Günü, Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 dini günler takvimi içerisinde yer alan

20201 AŞURE GÜNÜ BU YIL NE ZAMAN?

Bereketin sembolü Aşure Günü Muharrem ayının 10. günü idrak ediliyor. Allah katında ayrı bir önemi olan Aşure Günü'nde, 10 peygambere 10 çeşit ikramda bulunulmuştur. Dolayısıyla bugünün kudsiyeti oldukça fazladır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Bu yıl Muharrem ayının 10. günü yani Aşure Günü 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ'NÜN ANLAMI VE ÖNEMİ

Muharrem ayı içerisinde bulunan günlerden biri olan Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

İsmini Arapça '10' manasına gelen 'aşera' kelimesinden almaktadır. Bugün dilimizde, pişirilip dağıtılan tatlıya isim olarak 'aşure' adı koyulmuştur.

İslam ve insanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan bazı olaylar Muharrem ayında meydana gelmiştir.

Peygamber Hz. İbrahim, Aşure Günü dünyaya gelmiştir. Hz. Musa ve kavmi Firavun'un zulmünden bugünde kurtulmuştur. Hz. Nuh'un gemisi ise Cudi Dağı'na Aşure Günü ulaşmıştır. Bu özellikleri nedeniyle aşure; sevinç, kutlama ve mutluluk günüdür.

Hz. Ayşe'den anlatılan bir rivayete göre ise cahiliye döneminde Kureyşliler'in Aşure Günü'nü kutladıklarından Kabe-i Şerif'in örtüsünün değiştirilip oruç tuttuklarını anlatmaktadır.

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, İslamiyet'te Zilkade, Zilhicce ve Recep ile beraber kutsal sayılan 4 aydan biridir. Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü, peygamberlerin mucizelerinin gerçekleştiği gündür.

Aşure gününde Hz. Musa'nın asasıyla Kızıl Denizi yararak firavunun gazabından kurulduğu, Hz. Nuh'un kavmi ile tufanı yenerek Cudi dağına vardıkları, Hz. Yunus'un yunus balığının karnından çıkarak kurtulması aşure gününde gerçekleştiğinden farklı dinlerde de kutsal kabul edilmektedir.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hz. Muhammed, Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Fakat Muharrem ayının sadece 10. gününü, yani Aşure Günü'nü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure Günü oruç tutulması, Yahudilere benzeme endişesiyle mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. gününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir.

İslam Peygamberi, Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizi, Savm, 50) ve "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz" buyurmuştur.

Bu bilgiler dikkate alındığında Muharrem ayı orucunu bu yıl 17-18 Ağustos 2021 veya 18-19 Ağustos 2021 günlerinde tutmak uygundur.

MUHARREM AYI NE ZAMAN, HANGİ GÜN BAŞLIYOR?

Hicri takvime göre 1 Muharrem, yılbaşı olarak kabul ediliyor. Şehrullahi'l-Muharrem yani 'Allah'ın ayı' olarak bilinen Muharrem, ilahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Muharrem ayının 1. günü 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı.

DİYANET 2022 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

2 Şubat 2022 Çarşamba / Üç Ayların Başlangıcı

3 Şubat 2022 Perşembe / Regaip Kandili

27 Şubat 2022 Pazar / Miraç Kandili

17 Mart 2022 Perşembe / Berat Kandili

2 Nisan 2022 Cumartesi / Ramazan Başlangıcı

27 Nisan 2022 Çarşamba / Kadir Gecesi

1 Mayıs 2022 Pazar / Ramazan Bayramı Arife Günü
2 Mayıs 2022 Pazartesi / Ramazan Bayramı 1. Gün
3 Mayıs 2022 Salı / Ramazan Bayramı 2. Gün
4 Mayıs 2022 Çarşamba / Ramazan Bayramı 3. Gün

8 Temmuz 2022 Cuma / Kurban Bayramı Arife Günü
9 Temmuz 2022 Cumartesi / Kurban Bayramı 1. Gün
10 Temmuz 2022 Pazar / Kurban Bayramı 2. Gün
11 Temmuz 2022 Pazartesi / Kurban Bayramı 3. Gün
12 Temmuz 2022 Salı / Kurban Bayramı 4. Gün

30 Temmuz 2022 Cumartesi / Hicri Yılbaşı

18 Ağustos 2022 Pazartesi / Aşure Günü

7 Ekim 2022 Cuma / Mevlid Kandili

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN