Muharrem ayı orucu ne zaman? İşte Muharrem ayında oruç tutulacak günler

Muharrem ayı orucu ne zaman? İşte Muharrem ayında oruç tutulacak günler

İslam dininde Zilkade, Zilhicce ve Recep aylarıyla beraber mübarek kabul edilen Muharrem ayı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı. Aşure Günü'nü de içinde barındıran Muharrem ayının 9-10-11. günlerini oruçlu geçirmenin faziletleri bulunuyor. Peki, Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur? İşte, Muharrem orucu tarihleri...

Ramazan ayı dışında Muharrem ayında da oruç tutulduğu zaman sevap katsayısının yüksek olduğu, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in buyurduğu dini kaynaklarda müjdelendi. İbadetlerini, Muharrem ayı orucuyla sürdürmek isteyen Müminler, bu konuda hadisleri yakından inceliyor.

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Hz. Muhammed, Muharrem ayının 9-10. veya 10-11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Fakat Muharrem ayının sadece 10. gününü, yani Aşure Günü'nü oruçlu geçirmek mekruhtur.

Yalnızca Aşure Günü oruç tutulması, Yahudilere benzeme endişesiyle mekruh görülmüş, Muharrem ayının 10. günü ile birlikte 9. veya 11. gününü de oruçlu geçirmek tavsiye edilmiştir.

İslam Peygamberi, Muharrem ayının sadece 10. günü oruç tutmamıştır (Tirmizî, Savm, 50) ve "Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz" buyurmuştur.

Bu bilgiler dikkate alındığında Muharrem ayı orucunu bu yıl 17-18 Ağustos 2021 veya 18-19 Ağustos 2021 günlerinde tutmak uygundur.

MUHARREM ORUCU İLE İLGİLİ HADİSLER

Hz. Ayşe, İslam öncesinde Mekke halkının oruç tutmakta olduğu Aşure Günü'nde Hz. Peygamber'in de oruç tuttuğunu bildirmiştir. Hz. Muhammed, Medine'ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de Muharrem'in 10. günüyle birlikte bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir. (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

Hz. Muhammed, Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur:

* Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur... (Müslim, Sıyâm, 202)

* Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım. (Tirmizî, Savm, 48)

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Bereketin sembolü Aşure Günü ise Muharrem ayının 10. günüdür. Aşure Günü'nün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenab-ı Hak, 10 peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının 10. günü yani Aşure Günü 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

2021 HİCRİ TAKVİM

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN