Aşure nasıl yapılır? İşte kolay ve lezzetli aşure tarifi ve yapılışı

Aşure nasıl yapılır? İşte kolay ve lezzetli aşure tarifi ve yapılışı

Dini günler takviminde yer alan Aşure Günü, 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü idrak ediliyor. Bolluğu ve bereketi temsil eden bu kutsal günde, aşure tatlısı yaparak komşulara dağıtmak ülkemizin gelenekleri arasında yer alıyor. İşte, aşure malzemeleri ve püf noktaları...

İslam dünyasının kullandığı hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'i ibadetle değerlendirmenin birçok fazileti bulunuyor. Bu kutsal gün içerisinde yer alan Aşure Günü, peygamberlerin mucizelerinin gerçekleşmesi dolayısıyla dini bakımdan önemli günler arasında yer alıyor. Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyen vatandaşlar, bugün kıymetli günün bereketinin yayılması için aşure tatlısı yaparak yakınlarıyla paylaşıyor.

1629194390788-4.jpg

AŞURE NASIL YAPILIR?

Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

AŞURE TARİFİ

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesidir. Muharrem ayının onuncu gününde gerçekleştirilen gelenek ağzımızı da tatlandırıyor. Aşurenin bir çok tarifi ve çeşidi bulunuyor. Aşureyi pişirmek için de önceden hazırlıklar yapmanız gerekiyor.

asure-icin-hazirliklar-suruyor-fiyatlar-yuzde-50ye-yakin-artti.jpg

AŞURE MALZEMELERİ

* 3 bardak aşurelik buğday

* Yarım çay bardağı pirinç

* 1 bardak nohut

* 1 bardak kuru fasulye

* 200 gr kuru kayısı

* 200 gr kuru üzüm

* 1 bardak fındık

* 3 litre su (buğdayı haşlamak için)

* 4 litre sıcak su (gerektikçe eklemek için)

* 4 bardak toz şeker

* Bir tutam tuz

Üzeri için:

* 25 gr fındık

* 25 gr kuş üzümü

* 100 gr ceviz

* 1 nar

* Tarçın

asure.jpg

AŞURE YAPILIŞI

Öncelikle nohudu ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Daha sonra buğdayı yıkayıp bir tencerenin içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra sarı suyunu süzüp aynı işlemi yeniden yapın. En son tekrar üzerine 3 lt kadar su koyup 50 dakika kadar haşlayın.

Yumuşamış olan buğdayın üzerine nohudu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Ardından doğradığınız kayısıyı, kuru üzümü, pirinci ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Şekeri, tuzu, fındığı da ekleyerek 15 dk daha kaynatın. Bu esnada gerektikçe sıcak su ekleyin.

Pişince cam kaselere doldurun. Hafif soğuyunca üzerine fındık ve ceviz parçalarını üzümü, narı ve tarçını serpin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN