Aşure Günü namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İşte Aşure Günü ibadetleri ve duaları

Aşure Günü namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İşte Aşure Günü ibadetleri ve duaları

Diyanet dini günler takvimine göre 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk gelen Aşure Günü, hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü idrak ediliyor. Bereket timsali bu mübarek günde en az 4, en fazla 100 rekat namaz kılmanın sevabı bulunuyor. Namaz sonrasında tesbihat yapmanın faziletleri de oldukça fazladır. İşte, Aşure Günü namazı kılınışı...

İslam dininde hicri takvime göre Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharrem ayları kutsal kabul ediliyor. Peygamberlerin mucizelerinin gerçekleştiğine inanılan gün olan Muharrem ayının 10. günü ise Aşure Günü olarak kutlanıyor. Bolluğun ve bereketin sembolü Aşure Günü'nü ibadet ederek geçirmenin sevap katsayısının diğer günlere göre yüksek olduğu müjdelenmiştir. Bu kutsal günde bereketin artması için 'aşure' tatlısı yapılarak komşulara dağıtılır.

AŞURE GÜNÜ HANGİ GÜN, NE ZAMAN 2021?

Mübarek Aşure Günü Muharrem ayının 10. günüdür. Aşure Günü'nün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenab-ı Hak, 10 peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının 10. günü yani Aşure Günü 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NEDİR?

Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre İslam Peygamberi Hz. Muhammed, "Her kim aşura gecesinde 4 rekat kılar, her rekatta 1 kere Fatiha, 50 kere İhlas Suresi'ni okursa, 50 sene geçmiş, 50 sene de gelecek günahları bağışlanır ve Allah-u Te'ala onun için Mele-i E'lâ'da (yüksek melek cemaatleri içerisinde) nurdan bir milyon minber bina eder" buyurmuştur.

Hz. Ayşe, Hz. Muhammed'in, "Her kim aşura gününde veya gecesinde her rekatta Fatiha Suresi ve 3 kere İhlas Suresi okuyarak 100 rekat kılar, namazı bitirdikten sonra 70 kere:

"Sübhanallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle velâ guvvete illabillahilaliyyiz azîm"

der, ardından 70 kere istiğfar eder, daha sonra da 70 kere bana salat ederse, öldüğü zaman Allah-u Te'ala onun kabrini misk ve anberle doldurur" şeklindeki hadisini aktarmıştır.

Ebu Hureyre ve Hz. Ayşe'nin, İslam Peygamberinden tariflere göre Aşure Günü'nün gecesinde 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 kere Fatiha, 50 kere İhlas Suresi okunur.

Ya da her rekatta Fatiha Suresi ve 3 kere İhlas Suresi okuyarak 100 rekat kılınabilir.

Namazdan sonra da 70 kere, "Sübhanallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle velâ guvvete illabillahilaliyyiz azîm" sözü tesbih edilir.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NE ZAMAN VE NASIL KILINIR?

Diyanet'te yer alan bilgilere göre, mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet mevcut değildir.

Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.

Aşure günü, en az 10 Müslüman'a birer selam veya bir Müslüman'a 10 selam verilir. Fakir fukara sevindirilir.

Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas-ı Şerif okunur.

Namazdan sonra 100 defa Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin ve Ademe ve Nuhın ve İbrahime ve Musa ve İsa vema beynehüm mine'n-nebiyyine ve'l-mürselin. Salavatü'l-lahi ve selamühu aleyhim ecmain.

Şayet kuşluk vaktinde namaz kılamayan varsa öğle ile ikindi arasında 4 rekat namaz kılabilir. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas-ı Şerif okunur.

Bu namazdan sonra: 70 istiğfar-ı şerif, 70 salavat-ı şerife, 70 defa da "La havle vela kuvvete illa billahi'l-aliyyil-azıym" denir. Sonra da ümmet-i Muhammed'in hidayeti, sıkıntılarının giderilmesi ve mutluluğu için dua edilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN