Kerbela Olayı nedir, ne zaman, kimler arasında oldu? İşte Kerbela'da yaşananlar

Kerbela Olayı nedir, ne zaman, kimler arasında oldu? İşte Kerbela'da yaşananlar

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin, Emevi Halifesi II. Yezid'in ordusu tarafından Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün 'matem günü' olarak anılıyor. İşte, Kerbela Olayı hakkında bilgiler...

Peygamberlerin mucizelerinin gerçekleştiğine inanılan gün olan Muharrem ayının 10. günü, bereket getirmesi için Aşure Günü olarak idrak ediliyor. Öte yandan miladi olarak 10 Ekim 680 tarihinde bugünkü Irak'ın Kerbela kentinde meydana gelen savaşın Muharrem'in 10. gününe denk gelmesi dolayısıyla, Şiiler tarafından bugün yas günü olarak geçirilir. Sünniler ise İslam'da matem yapılmaması kaidesine uyarak bu günleri ibadet yaparak ve mevlit okutarak geçirirler.

kerbela-olayi-nedir.jpg

KERBELA OLAYI NE ZAMAN OLDU?

Bugünkü Irak'ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü'nde hicri takvime göre 10 Muharrem 61 tarihinde (miladi takvime göre 10 Ekim 680) Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu, Emevilerin 2. Halifesi Yezid bin Muaviye'nin, Hz. Hüseyin'in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaşanan üzücü hadiseler, Hz. Muhammed'i ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaraladı.

Yezid tarafından Hz. Hüseyin ve ehlibeytin şehit edilmesi, siyasi hırs ve zulümlerin asırlarca dinmeyecek sonuçlar vereceğini gösteren acı bir örnek oldu.

Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin, Muharrem ayının 10. günü olan 'Aşure Günü'nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün, 'matem günü' olarak görülüyor.

KERBELA OLAYI NEDİR?

Uzun süren siyasi mücadeleler sonucu miladi takvime göre 661 yılında halifelik makamını ele geçiren Muaviye, Hz. Hasan'ın şehadetinden sonra halifelik makamının saltanata dönüştürülmesi adına oğlu Yezid için halktan biat almaya başladı. Fakat Hazreti Hüseyin bu durumu kabul etmedi.

Muaviye'nin 680 yılında ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid, ilk iş olarak Hz. Hüseyin'in biatını almak istedi. Hz. Hüseyin biat ettirilmesine yönelik baskılar artınca durumun kötüye gideceğini anlayarak, aile fertleriyle Mayıs 680'de Mekke'ye doğru hareket etti.

Mekke'ye gelen Kufeliler ise Hz. Hüseyin'i şehirlerine davet ederek, Emevilere karşı birlik oluşturmayı teklif etti.

652-320-ab997114.jpg

KERBELA OLAYI KİMLER ARASINDA OLDU?

Kufe Valisi Ubeydullah bin Ziyad'ın 1000 askerle gönderdiği Hürr bin Yezid, kafilenin yola devam etmesine izin vermeyerek, Hz. Hüseyin'e validen yeni emir gelinceye kadar Kufe ile Medine arasında bir yol takip etmesini söyledi.

Bunun üzerine Fırat Nehri kenarındaki Kerbela Çölü'ne önce Hz. Hüseyin, sonra Ömer bin Sad ulaştı. Kufe Valisi Ubeydullah, Ömer'e, Hz. Hüseyin'den Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesini emretti.

Biat teklifini kabul etmeyen Hz. Hüseyin ve yanındakiler, zulme boyun eğmemek için Allah yolunda ölme kararı aldı.

Hz. Hüseyin ile beraberindeki 32 atlı ve 40 piyade, bölgede kurulan çadırda savaş hazırlıklarını tamamladı.

Daha sonra Hz. Hüseyin ve beraberindekiler ile Yezid taraftarları, Kerbela'da karşı karşıya geldi. Ordusunun isyanından çekinen Ömer bin Sad, bizzat ilk oku atınca savaş başladı. Savaş meydanında Hazreti Hüseyin tarafından çok kişi öldü, geriye ehlibeytten başka kimse kalmadı.

kerbela.jpg

KERBELA OLAYININ SONUCU

Babası Hz. Hüseyin'den izin alarak çadırından savaş alanına çıkan 19 yaşındaki Ali el-Ekber, Kufeliler tarafından mızrak ve kılıç darbeleriyle şehit edildi. Kufeliler, Hz.i Hüseyin'in diğer çocukları Cafer ve Abdullah'ı da şehit etti.

Kahramanca savaşan ve karşısına çıkan herkesi mağlup eden Hz. Hüseyin ile teke tek mücadele etme cesaretine sahip olmayan Kufeliler, hep birlikte onun üzerine saldırdı.

Aldığı ok ve mızrak darbeleriyle atından yere düşen Hz. Hüseyin'in başı kesilerek, bedeni atların ayakları altında ezildi. Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin kesik başları Yezid'e gönderildi, cenazeleri ise Beni Esed mensubu El-Gadiriye köylülerince Hair denilen yerde toprağa verildi.

KERBELA NEREDE, HANGİ ÜLKEYE BAĞLI?

kerbela-nedir-kerbela-olayi-ne-zaman-nerede-13534243-131-m.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN