Ataerkil ne demek?

Ataerkil ne demek?

Ataerkil: Türk tarihinde sıkça karşılaşılan, ancak günümüzde pek bilinmeyen bir kelime. Eski Türk tarihine dayanan bu kavramın ne anlama geldiğini yakından inceleyelim.

Ataerkil ne demek? Ataerkil kelimesi, kısaca "topluluk, aile ve düzen" anlamına gelir. Ancak daha geniş bir perspektifle baktığımızda "soy açısından temel olarak babayı ele alan, çocukları baba soyuna mal eden" şeklinde de tanımlanabilir.

TDK TANIMIYLA ATAERKİLLİK

Türk Dil Kurumu'na (TDK) başvurduğumuzda ataerkillik kelimesinin tanımı, ataerkil ile örtüşmektedir. Kelime, soy açısından babayı temel alır. Yani, çocukların baba soyundan geldiği kökeni işaret eder. Aynı zamanda topluluk düzenini veya bir pederşahilik yapıyı da ifade eder.

GÜNDELİK YAŞAM VE ATAERKİLLİK

Gündelik yaşamda sıkça karşılaşmasak da ataerkil, yazılı kaynaklarda sıkça yer bulan bir kavramdır. Temelde, baba soyuna dayalı bir düzeni ifade eder.

Bu köklü terimin, hem tarihsel kökenleri hem de günümüzdeki kullanımıyla, dilimizde ne kadar derin bir anlamı olduğunu fark etmek, onun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza yardımcı olacaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN