Bakanlık verilen hibeyi 'faiziyle' geri istedi: Emin Alper'den 'Kurak Günler' isyanı

Bakanlık verilen hibeyi 'faiziyle' geri istedi: Emin Alper'den 'Kurak Günler' isyanı

Kültür Bakanlığı, Emin Alper’in Antalya Altın Portakal’da ‘en iyi yönetmen’ dahil dokuz ödüle layık görüldüğü ‘Kurak Günler’ filminin çekimleri için verdiği hibeyi ‘faiziyle’ geri istedi. Bakanlığın açık bir sansür süreci işlettiğini belirten Alper, ''Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur.'' sözleriyle isyan etti.

75'nci Cannes Film Festivali’nde ‘Kurak Günler’ filminin dünya prömiyerini yapan ve ayakta alkışlanan Emin Alper hayatının şokunu yaşadı. Roma’da düzenlenen Med Film Festivali’nden ‘jüri özel ödülü’, Antalya Altın Portakal’da ‘en iyi yönetmen’ dahil dokuz ödül, Ankara Film Festivali’nde ‘en iyi film’ dahil altı ödül alan ‘Kurak Günler’e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen destek fonu ‘yasal faiziyle’ birlikte geri istendi.

Filminde otoriter popülizmin yükselişi ve artan homofobiyi yansıtan Alper’e, Altın Portakal’da yaptığı ödül konuşmasının ardından medyada ‘linç kampanyası’ başlatılmıştı.

basliksiz-1.jpg

Bakanlıktan destek aldıktan sonra senaryoyu değiştirdiğini ve filminde LGBTİ+ propagandası yaptığını öne sürerek Alper’i hedef almışlardı.

'HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMIYOR'

Bakanlığın açık bir sansür süreci işlettiğini söyleyen Alper, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali’nin hemen ertesinde başlayan Antalya Filim Festivali’nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez. Maalesef bakanlık 2019’da yapılan yönetmelik değişikliğiyle senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslarası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur.”

Alper, destek olmak isteyen seyircileri yarın vizyona girecek Kurak Günler’i izlemeye davet etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN