Bu 8 özellik sizde varsa 100 yaşı devireceksiniz! Bilimsel olarak ispatlandı

Bu 8 özellik sizde varsa 100 yaşı devireceksiniz! Bilimsel olarak ispatlandı

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya genelinde uzun yaşayan insanların sayısında ciddi bir artış söz konusu. Eğer bu 8 özellik sizde varsa 100 yaşını devireceksiniz. İşte, bilimsel olarak ispatlanan uzun yaşamın sırrı…

Birleşmiş Milletler (BM), 100 yaşını geçen insanların sayısında önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. 1990 yılında 100 yaş üzerinde sadece 92.000 kişi olurken, 2021 yılında bu rakam 621.000’e çıkmış durumda.

Genetik etkenlerin rol oynadığı uzun yaşam sırrında uzmanlar birtakım psikolojik faktörlerin de etkili olduğunu iddia ediyor. İspanya Madrid Üniversitesi’nden akademisyen Maria Dolores Merino, 100 yaşından fazla yaşayan insanları uzun yıllardır gözlemliyor. Yapılan son çalışmada uzun yaşayan insanların ortak özellikleri 8 ayrı başlıkta toplandı. İşte, uzun yaşayan insanların o 8 özelliği…

UZUN YAŞAYAN İNSANLARIN 8 ÖZELLİĞİ

1- ZİNDELİK VE YAŞAMA GÜCÜ

100 yaşını devirenlerde görülen en karakteristik özellik zindelik oluyor. Canlı ve enerjik hissetmeye yönelik istek psikolojik olarak kritik bir etken. Araştırmacı Maria Dolores Merino, "Görüşme yaptığımız 100 yaşını geçen kişiler, hayata devam etmek için net bir arzuya sahipti" diyor:

"Onlarla konuştuğunuzda, 100 yaşını devirdiklerini asla tahmin etmezsiniz. Genel olarak çok daha genç birinin kişiliğini sergiliyorlar."

Merino’nun araştırmasına katılan kişilerden 98 yaşına kadar çalışmaya devam eden kişiler de bulunuyor. Her gün merdiven inip çıkmak, kart oyunları oynamak, sudoku çözmek gibi fiziksel ve düşünsel aktiviteler ömrü uzatıyor.

2- ETKİLEŞİM ARZUSU

Yapılan çalışmalara göre 100 yaşından büyük olan kişiler genelde sosyalleşme isteğinde oluyor. Maria Dolores Merino, "Aileleri ya da arkadaşlarıyla yakın ilişkilere sahip oluyorlar. Ellerinden geldiğince başkalarına yardımcı oluyorlar ve sevildiklerini hissediyorlar, ki bu çok önemli" diyor. Anedrsen de yaptığı çalışmasında, 100 yaşı geçenlerin dışa dönük ve yeni insanlar ile tanışmaya açık olduğunu gözlemlemiş:

"Maalesef 100 yaşında olmanın bir olumsuz özelliği, birçok tanıdığınızın artık dünyada olmaması. Yeni insanlarla tanışmaya açık olmak bu nedenle oldukça kritik."

100-yasini-gecen-insanlarin-ortak-ozellikleri-2.jpg

3- ÖZVERİ VE AMAÇ EDİNMEK

100 yaşını geçenlerin bir başka özelliği ise özveri. Merino, Genellikle sorumluluk sahibi ve çalışkan insanlar. Hedeflerine ulaşmak için azmediyorlar" diyor.

Andersen de 100 yaşını aşan kişilerin çocuklarını incelemiş. Genelde ailelerinin izinden gittiklerini gözlemlemiş. "Uzun ömürlülükle hayatta amaçlar belirlemek arasında bir ilişki var. Bu kişilerin ulaşmak istedikleri amaçları oluyor. Her günün bir amacı var."

4- DAYANIKLILIK

Dayanıklılık ve zorluklar ile mücadele etme gücü de uzun yaşamın sırlarından. Zorluklar karşısında dayanıklı olma ve onlardan deneyim kazanmak, uzun yaşamla doğrudan ilişkili.

Merino bunula ilgili, "Bu çok önemli çünkü sıkıntılarla yüzleşip devam etmenizi sağlıyor. Bunların psikolojik olarak zarar vermesinin önüne geçiyor" diyor. Bu tabi ki kişilerin üzülmediği anlamı taşımıyor. Fakat güçlükler ile yüzleşerek yola devam etmek oldukça önemli bir detay.

5- YAŞAMIN KONTROLÜNÜ ELİNDE TUTMAK

Bir başka psikolojik ortak nokta ise kişilerin kendi kararlarını alması ve hayatlarında kontrol sahibi olması. Merino bununla ilgili, "Genelde bağımsızlar ve hayatlarını kendi istedikleri doğrultuda yönlendirebilmişler" diyor.

6- ENTELEKTÜEL MOTİVASYON

Beynin aktif olması, merak ve öğrenme isteği, kendini eğitmek… Tüm bunlar uzun bir yaşamın sırrı aslında. Araştırmalara katılan kişiler, dünyadaki gelişmelerle yakından ilgileniyor ve kendilerini geliştirecek yeni bilgiler edinmeye özen gösteriyor.

Merino, "Çoğunluğu, hangi sosyal sınıftan olduklarından bağımsız olarak, iyi birer kitap okuru ve kendi kitaplıkları var" diye anlatıyor.

Margarita Flores de onlardan biri. Bu aralar, Papa Francesco'nun biyografisini okuyor:

"Ancak moda dergilerinden aşk romanlarına kadar birçok farklı şeyi de okuyorum" diye ekliyor.

100-yasini-gecen-insanlarin-ortak-ozellikleri-1.jpg

7- POZİTİF OLMAK

Andersen’e göre 100 yaşını geçen kişiler net olarak hayata pozitif bakanlar:

"100 yaşını geçmiş bir kişiden 'Keşke hayatta olmasaydım' lafını neredeyse hiç duymuyorsunuz. Ama 40 yaşındakilere '100 yaşını görmek ister misin?' diye sorsanız çoğu 'Hayır' diyecektir."

Merino’nun çalışmasına göze uzun yaşayan kişiler mutluluk olarak değil, küçük şeylerle eğlenebilmek anlamında olumlu kişiler.

8- KAVRAMA VE İDRAK GÜCÜ

Uzun yaşayan kişilerin son özelliği ise kavrama gücü. Merino’ya göre bu kişilerde düşünme, gerekçelendirme, sorun çözme gibi bilişsel yetenekler ön planda.

Mesela kendi kendilerine öğrenebilen kişiler olmaları, özel eğitim almadıkları konulardan bile korkmamaları, öğrenmeyi severek meraklı olmaları dikkat çekiyor. Bu kişilerin hafızaları kuvvetli ve hızlı öğreniyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN