Bu pekmez, kan yapan hücreleri artırıyor, demir eksikliğini gideriyor! Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu öneriyor

Bu pekmez, kan yapan hücreleri artırıyor, demir eksikliğini gideriyor! Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu öneriyor

Prof. Dr. Canan Karatay ve Dr. İbrahim Saraçoğlu, kan değerleri düşük olan ve demir eksikliği yaşayanlara doğal besinler yemesini önerirken özellikle bir pekmez türünün ısrarla düzenli tüketilmesini tavsiye ediyor. İşte, kan yapan ve demir eksikliğini yok eden doğal besin...

Andız pekmezinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Anız ağacının meyvesinden elde edilen pekmez, diğer pekmezlerin aksine daha acımsı bir tada sahip. Çam türü olan andız ağacının meyvesinden yapılan andız pekmezinin Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yetişiyor. Toros dağlarının eteklerinde yetişen ve özellikle Kahramanmaraş'ta yaygın olarak görülen andız ağacından elde edilen andız pekmezi tam bir antioksidan deposu.

Andız pekmezi yapılmadan önce toplanan meyveler iki gün boyunca kurutulur ve kaynatma yöntemi ile pekmez haline getirilir.

ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI NELER?

  • Andız pekmezi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Balgam ve öksürüğü azaltarak boğazda rahatlama sağlar.
  • Nefes darlığı problemi yaşayanlara iyi gelir.
  • Saç dökülmesi sorunu olanlar kullanabilir. Dökülmelerin olduğu bölgelerde yeni saçların çıkmasına yardımcı olur.
  • Vücutta meydana gelen ödem ve şişkinlikleri antioksidan özelliğe ile azaltır.
  • Ağız içi yaraların iyileşmesinde destek olur.
  • Cilt hastalıklarının iyileşmesinde yardımcı olur.
  • Böbrek taşının düşürülme sürecinde etkili bir takviye olabilir.
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Alerjiler sonucunda meydana gelen cilt sorunlarına iyi gelir.
  • Kan yapıcı özelliği bulunur. Aynı zamanda kanı da temizler. Kalp ve damar sağlığı için faydalı.
  • İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların oluşmasını engeller. Boşaltım sistemini daha sağlıklı bir hale getirir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir. Bağırsakların daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağlar.

ANDIZ PEKMEZİNİN ZARARLARI NELER?

Andız pekmezi sağlık için her ne kadar faydalı bir besin olsa da fazla tüketimi ile bazı yan etkiler meydana gelebilir. Andız pekmezinin aşırı miktarda, orantısız bir şekilde tüketilmesi mide de bulantıya yol açabilir. Buna ek olarak andız pekmezinin saklanma koşulu çok önemli. Eğer andız pekmezi direkt olarak güneş ışığı alan bir yerde durursa içerisinde kanserojen etki taşıyan HMF oranı artar. Bu da sağlık için olumsuz bir durum.

ANDIZ PEKMEZİNİ ŞEKER HASTALARI TÜKETEBİLİR Mİ?

Andız pekmezi diğer pekmezlerin aksine acımtırak bir tada sahip olsa da içeriğinde yüksek oranda şeker bulunur. Bu yüzden aşırı tüketimi şeker hastaları için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Şeker sorunu olan kişiler için andız pekmezinin tüketilen miktarı çok önemli. Herhangi bir sorun yaşamamak için günde sadece 1 yemek kaşığı andız pekmezi içilmesi şeker hastaları için yeterli.

ANDIZ PEKMEZİ ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR Mİ?

Habertürk'te yer alan habere göre, andız pekmezi solunum yollarında ve boğazda meydana gelen rahatsızlıklar için oldukça faydalı bir besin. Gün içinde bir ya da iki yemek kaşığı andız pekmezi içmek öksürüğün azalmasında etkili olur.

ANDIZ PEKMEZİNİN AKCİĞERE FAYDASI VAR MI?

Andız pekmezinin antioksidan özelliği bulunur. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirirken vücutta biriken zararlı toksinlerin de dışarıya atılmasında yardımcı olur. Bu özeliği ile akciğerlerin temizlenmesinde de etkili.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN