2022 cemre düşmesi tarihleri belli oldu

2022 cemre düşmesi tarihleri belli oldu

2022 cemre tarihleri belli oldu. Birinci cemre 19-20 Şubat 2022 günlerinde havaya düşecek. İkinci cemre 26-27 Şubat 2022 tarihlerinde suya düşecek. 5-6 Mart 2022 günlerinde toprağa düşecek. 21 Mart 2022'de Nevruz Bayramı ve 5 Mayıs 2022'de Hıdırellez kutlanacak. İşte, cemre düşme günleri...

Teknolojinin gelişmesinden önce eski dönemde, havaların ne zaman ısınacağı uzun yıllara dayanan tecrübelerle ölçülüyordu. Kış mevsiminde aynı dönemlerde havanın üç kez ısındığını keşfeden ilk insanlar, 'cemre' adını verdikleri sıcaklık yükselişini tarımda ve hayvancılıkta takip etti. Soğuk nedeniyle birinci cemre düşmeden hayvanlar dışarı çıkarılmıyordu.

2022 İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Bilimsel bir veriye dayanmayan, biraz geleneksel biraz da tecrübeye dayanan cemre düşmesinin ilki bu yıl 26-27 Şubat 2022 günlerinde gerçekleşecek. Bu tarihten sonra çetin kış koşullarının sona ermesi bekleniyor.

2022 CEMRE TARİHLERİ

Cemre düşmesi bahar bayramı Nevruz'un habercisi olarak biliniyor. Ayrıca hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını ve tarımla ilgilenenler için toprağın işlenme döneminin geldiğini belirtir.

Birinci cemre 19-20 Şubat 2022 günlerinde havaya düşecek. İkinci cemre 26-27 Şubat 2022 tarihlerinde suya düşecek. 5-6 Mart 2022 günlerinde toprağa düşecek. 21 Mart 2022'de Nevruz Bayramı ve 5 Mayıs 2022'de Hıdırellez kutlanacak.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

İlkbahar başlangıcında 7'şer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışına 'cemre' adı verilir. Arapça olan cemre sözcüğü 'kor durumunda ateş' anlamına gelir. Öte yandan Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da 'cemre' adı verilir.

CEMRE NASIL DÜŞER?

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde cemrenin, İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder.

CEMRE NE DEMEK? CEMRENİN ANLAMI NEDİR?

Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme cemre kelimesinin aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. Zemre sözcüğü ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir.

Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.

Türkiye ve Azerbaycan Türklerinin yaratılışla ilgili eski inançlarından kaynaklanan ve Nevruz Bayramı'ndan önce, yılın son çarşamba gününde yapılan 'boz ayın dört çarşambası' uygulamasını ifade eden 'cemle' sözcüğü de 'cemre' ile aynı kelimedir. Buradaki 'cemle' de köken olarak "İmir, İmere, Emire" sözcükleriyle bağlantılıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN