Centilmen ne demek?

Centilmen ne demek?

Tanzimat dönemiyle birlikte Türkçe'ye giren "centilmen" kelimesi, günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan bir terim haline geldi. İngilizce'de "gentleman" olarak geçen bu sözcük, genellikle erkekler için kullanılır ve saygılı, kibar olmayı ifade eder.

Centilmen ne demek? Centilmenlik, toplumsal ilişkilerde öne çıkan nazik, görgülü, efendi, medeni, hatırşinas ve edepli davranışları simgeler. Türk Dil Kurumu (TDK) ise centilmenliği üç farklı açıdan tanımlıyor:

Çevresindeki insanlara karşı her zaman saygılı ve kibar davranan erkek,
Çağın gerekliliklerini yerine getiren, modern birey,
yüzyılda İngiltere'de toprak sahiplerine verilen unvan.

MODERN DÜNYADA CENTİLMEN OLMAK

Centilmenlik, sadece eski zamanlarda değil, modern dünyada da önemini koruyor. Adab-ı muaşeret kurallarına uyan, ince ve nazik erkekler, toplumda saygı görüyor ve centilmen olarak nitelendiriliyor. Her mekanda ve zamanda kibarlıklarıyla ön plana çıkan bu bireyler, sosyal ilişkilerde örnek teşkil ediyor.

CENTİLMENLİĞİN SOSYAL İLİŞKİLERDEKİ YERİ

Centilmen bir bireyin varlığı, sosyal ilişkilerde fark yaratır. "Sizin gibi centilmen birisine rastlamayalı çok uzun zaman olmuştu." gibi ifadeler, centilmenliğin ne denli özlem duyulan bir nitelik olduğunu gösteriyor.

SONUÇ

Günümüzde centilmenlik, her ne kadar eski bir kavram gibi görünse de, saygı ve kibarlık gibi temel değerlerle özdeşleşerek zamanın ötesine geçiyor. Toplum içinde centilmen bireylerin varlığı, sosyal ilişkilerin kalitesini artırıyor ve saygın bir toplum yapısının temellerini oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN