Erken emeklilikte yüz güldüren gelişme! Düğmeye basıldı: Bu şartla 5 yıl erken emekli olabilinecek!

Erken emeklilikte yüz güldüren gelişme! Düğmeye basıldı: Bu şartla 5 yıl erken emekli olabilinecek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük esnafa müjdeli bir haber vererek daha az prim ödeyerek emekli olma imkanı sağlayacak bir modele ilişkin reform müjdesi verdi. İşte detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küçük esnaflar için sevindirici bir haber vererek, daha az prim ödeyerek emekli olma imkanı sağlayacak bir reform modeli açıkladı. Buna göre, Bağ-Kur'luların emekli olabilmek için gereken 25 yıl ve 9.000 gün şartını tamamlayamayan kişiler, kalan süreyi SSK'lı olarak tamamlarsa emeklilik statülerini SGK'ya çevirmiş olacaklar. Bu sayede daha az prim ödeyerek daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edecekler. Ayrıca, 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artış gösteriyor.

SSK VE BAĞ-KUR HİZMET SÜRELERİ AYNI OLURSA HANGİSİNDEN EMEKLİ AYLIĞI ALINIR?

PARA

Bilindiği üzere, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olan kişilerin çalışma hayatları boyunca en fazla hizmet süresi olduğu statüden emekli olma hakkı vardır. Eğer hizmet süreleri eşitse, son olarak hangi statüde çalıştıkları dikkate alınarak emeklilik aylığı alabileceklerdir. Emekli aylığı ve ikramiyeleri de bu duruma göre hesaplanacaktır.

EMEKLİLİK HAKLARI VE KOŞULLARI HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

PARA

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasına göre, küçük esnafı daha az primle emekli etmek amacıyla bir model üzerinde çalışılıyor. Şu anki durumda, SGK'da 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanların 3600 gün prim ödemesi halinde emekli olabilmesine karşın, Bağ-Kur'da en az 5400 gün prim ödemesi gerekiyor. Reform paketiyle birlikte, esnafın emeklilik için gerekli prim gün sayısı, SGK'lılarla eşitlenecek ve böylece SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı ortadan kaldırılacak.

Yapılacak düzenlemeyle birlikte farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitlik sağlanacak ve prim günleri giriş tarihlerine göre değişebilecektir. Bu değişiklikler, esnafın daha düşük prim ödeyerek emekli olmasını sağlayacak ve küçük esnafın yararına olacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN