Evi olmayanlara müjde! Yeni sosyal konut ve kredi paketi geliyor: Bu kişiler için heyecanlı bekleyiş başladı!

Evi olmayanlara müjde! Yeni sosyal konut ve kredi paketi geliyor: Bu kişiler için heyecanlı bekleyiş başladı!

Ev sahibi olmak isteyen dar gelirli aileler için devlet destekli 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesi gündemdeki yerini koruyor. Konut sahibi olmak isteyen binlerce vatandaş bankaların yolunu tutuyor. Konut sektöründeki banka faiz oranlarını sizlerle paylaşıyoruz. İşte banka konut faizleri…

TOKİ tarafından hayata geçirilen 'İlk Evim İlk İş Yerim' projesi yoğun bir ilgiyle karşılandı. Düşük ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olabilmesi için sunulan kampanya kapsamında vatandaşlarda bankaların yolunu tuttu. Konut satışları yüksek fiyat ve yüksek faiz nedeniyle son zamanların en düşük rakamlarına ulaştı. TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında bir önceki yılın Kasım ayına göre satışların %34.1 azaldığı belirtildi. Üreticiler ve ev sahibi olmak isteyen kişiler kredi kampanyalarını yakından takip ediyor. İşte banka konut faizleri…

BAKAN KURUM BEKLENEN AÇIKLAMAYI YAPTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirli ailelerin konut sahibi olması için uygulamaya konulan proje için önemli açıklamalarda bulundu. Kampanya çalışmalarında sona gelindiğini belirten Bakan Kurum, kampanyanın amacı ulaşması için çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı. Yapılan işin bir karşılığı olması gerektiğini dile getiren Bakan Kurum, kampanyanın konut fiyatlarını etkileyeceği beklentisinde olduklarını aktardı. Bakan Kurum,Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Çalışmalar kapsamında fiyatlarında engellendiğini ve aşağı çekildiğini dile getir Bakan Kurum, orta gelir grubu için yapılan kampanya ile talebin yönetilmesi ve proje arzının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Murat Kurum,"İkisini aynı anda yapmazsak evlerin fiyatları yükselir mevcuttaki konut stoğu ile bu kampanya yapılamayız” şeklinde konuştu.

Konut alacaklara müjde

BAKAN NEBATİ PROJEYİ DEĞERLENDİRDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Nasıl Bir Ekonomi'ye konuştu.Kredi kampanyası için çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Nebati, kredi vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğinin altını çizdi. Sektör temsilcileri ile görüşme sağladığını Bakan Nebati, onların konut kredisi faiz beklentilerinin %0.65-0.99 düzeyinde olduğunu dile getirdi. Konut sektörünü canlandırmak için“gerçek mortgage” hazırlıklarının olduğunu ifade eden Bakan Nebati, “Orta direğin konut sahibi olma hayalini bu modelle gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz. Bu modelde kredi faizleri alınacak konut fiyatlarına göre farklı uygulanacak. Örneğin 10 milyon liranın altındaki konuta uygulanacak faiz, üstündekine göre daha düşük olacak. Yani, kademeli bir model olacak"şeklinde konuştu.

FAİZ ORANLARI NE KADAR OLACAK?

İnşaat geliştiricilerinin bakanlıklar ile yaptığı görüşmeler kapsamında konut kredisi kampanya beklentileri belli oldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, bu ay içerisinde yapılacak olan kampanyanın büyük ses getireceğini belirtti. Sektörde yer alan 4 milyon TL'lik konutlar için %0.69 faiz oranı istediğini belirten Özyurt, 4-15 milyon TL arasında yer alan konutlar için de %0.90 ve üzerindekiler içinde 1.2 faiz oranı uygulanmasını istediklerini dile getirdi. Özyurt talebin kabul edilmesi ile sektörde canlılık yaşanacağının altını çizdi.

Konu hakkında açıklamalarına devam eden Özyurt, şu ifadeleri dile getirdi:

“Sektörde ayrıca kredi ödeme süresinin 15 yıla kadar uzatılması, kirada yaşayan vatandaşların binaların yapılacağı 2-3 yıllık süreçte hem kira hem de kredi borcunu ödeyebilmelerini kolaylaştırmak adına, ilk yıllarda daha düşük sonraki yıllarda daha yüksek taksitler olabileceği konuşuluyor.”

Konut Fiyat değerlendirmeleri

SEKTÖR KİLİT AŞAMASINA GELDİ

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektördeki herkesin kredi kampanyasına kilitlendiğini vurguladı. Konut satın alıcısının ihtiyaçlarını buraya endekslerini dile getiren Kalyoncu, son aylarda konut satışlarının çok düşük bir grafik de yer aldığını aktardı. Kalyoncu, “İnsanların aklında 'bir fırsat gelecek ve bugün ben konut alırsam o fırsatı kaçırabilirim' şeklinde bir düşünce var"dedi.

Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bir el konutlarla ilk defa konut sahibi olacak vatandaşların buluşturulduğunu belirten Kalyoncu, yatırım amaçlı lüks konut finanse etmek gibi bir çalışmanın olmadığını ifade etti. Kalyoncu, esas olanın gerçek konut ihtiyacı olan kişilerin konut almasını kolaylaştıracak bir fonlama olduğunun altını çizdi. Mehmet Kalyoncu, sosyal adaleti sağlayan ve olması gereken koşulların bu olduğunu belirtti.

ARALIK AYINA UZADI

Kampanyanın yatırımcılar için olmadığının altını çizen Kalyoncu, çalışmaların konut ihtiyacı olan vatandaşlar için yapıldığını söyledi. Yatırım amaçlı konut alan kişilerle aynı imkanlara sahip olduğunu belirten Kalyoncu, bu geçiş döneminin doğru olmadığını ifade etti. Hükümet tarafından gerçekleştirilen çalışmaların dengeyi oturtmak amacıyla yapıldığını aktaran Kalyoncu, Ekim ayında beklenen paketin Aralık ayına kadar uzadığının altını çizdi.

Konut Faiz Oranları

İSTANBUL'DA UYGULANMASI DAHA ZOR OLACAK

Faiz beklentileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalyoncu, insanların gelir düzeylerine göre ödeyebilecekleri faiz oranlarının kurgulandığını aktardı. Bunun çok basit bir hesap olduğunun altını çizen Kalyoncu, bu noktada orta gelir seviyesindeki kişilerin de erişebileceği imkanların olduğunu belirtti. İstanbul ve İstanbul dışındaki şehirlerin daha farklı durumlarda olduğunu dile getiren Kalyoncu, İstanbul'daki konut fiyatlarının birçok şehre göre 2 kat daha pahalı olduğunu söyledi. Bu kapsamda İstanbul'daki çalışmaların başka yerlere göre daha zor olduğunu dile getiren Kalyoncu, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerdeki çalışmaların ayrı tutulması gerektiğini vurguladı. Kalyoncu, bu kapsamda İstanbul'daki kişilerinde imkanlara uygun konut ihtiyacını karşılayabileceklerini söyledi. Konu hakkında açıklamalarına devam eden Mehmet Kalyoncu konuşmasına şu sözlerle sonlandırdı:

"Sektörü canlandıracağını düşünüyoruz. Çünkü duyduklarımız birinci el piyasasını destekleyen bir kredi genişlemesinin olacağı yönünde, buradan üretecekleri kaynakla tekrardan konut geliştirecek firmaların projelerinde bu fonlamanın olması muhakkak ki üretimi de destekleyecektir" diyerek geliştiriciler açısından da kampanyanın faydalı olacağını belirtti.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN