Evini yenilemek isteyene bankalardan kentsel dönüşüm desteği! Faizler düştükçe düştü: İşte kamu bankalarının yeniden inşa taksitleri!

Evini yenilemek isteyene bankalardan kentsel dönüşüm desteği! Faizler düştükçe düştü: İşte kamu bankalarının yeniden inşa taksitleri!

İnternet üzerinden en çok araştırılan konular arasında kentsel dönüşüm kredisi yer alıyor. Peki kentsel dönüşüm kredisi nedir? Kimler alabilir? Tüm detaylar haberimizde.

Uygun faizli olarak verilen kentsel dönüşüm kredisi insanlar tarafından en çok araştırılan konulardan biri. Peki kentsel dönüşüm kredisini hangi bankalar veriyor? Başvuru şartları neler? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ

Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar arasında Vakıfbank yer alıyor. Vakıfbank afet bölgesinde olup risk taşıdığı tespit edilen binaların 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında verilen nakit destekleridir. Kentsel dönüşüm kredisinden evini tekrar yaptırmak isteyen kişiler, riskli yapıda en az 1 sene oturan kiracı ya da ayni hak sahipleri, evi riskli olarak tespit edilen ve yeni bir ev almak isteyenler bu krediden faydalanabiliyor. Kentsel dönüşüm kredisi kullanma hakkı olan kişiler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanan faiz desteği ile birlikte yaşadıkları evin Riskli Alan, Riskli Yapı olduğu tespit edilmesi gerekiyor. Riskli alan zemin yapısının ve üzerinde yapılan yapı sebebiyle can ve mal kaybı yaşanma riski olan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ya da İdare tarafından AFAD görüşü ile birlikte verilen karardır. Riskli yapı ise riskli alan içinde yer alan ekonomik olarak ömrü tükenen ve yıkılma, ağır hasar görme riski olan yapıyı anlatır. Kentsel dönüşüm kredisinden faydalanma şartı riskli yapının bina anlaşmasıyla birlikte tahliye edilmesi gerekmektedir. Hak sahibinin kullanabileceği en yüksek kredi tutarı 600 bin TL'dir. Hak sahipleri faiz desteği sağlanacak bağımsız bölümler için 600 bin TL'yi geçmeden toplam en fazla 3 milyon TL'dir. Banka tarafından kullanılacak Kentsel Dönüşüm Konut Kredileri için senelik yüzde 6, B sınıf enerji verimliliği sertifikası olan ev için yüzde 65, A sınıf enerji verimi sertifikası olan ev için yüzde 7 oranında faiz desteği verilmektedir. İş yeri için bireysel olarak senelik yüzde 4.5, B sınıf enerji verimi sertifikası olan iş yeri için yüzde 5, A sınıf enerji verimi sertifikası olan iş yeri için yüzde 5.5 oranında uygulanmaktadır. Ev için çekilen kredinin en uzun vadesi 10 senedir. İş yerleri için 7 senedir. Kentsel dönüşüm kredisi kullanacak vatandaşlar 12 ay, yapım kredilerinde de 24 ay faiz ödemesi yapılarak tamamlanır. Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi vadesi 3 ayla 120 ay arası olabilir. Faiz oranı yüzde 1.29, tahsis ücreti yüzde 0.5'tir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi

ZİRAAT BANKASI KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ

Ziraat Bankası Kentsel Dönüşüm Konut Yapım Kredisi Çevre Şehircilik ve İklim DEğişikliği Bakanlığı tarafından verilen kâr destek oranlarından faydalanabilmek için evin riskli alanda olması ya da riskli yapı olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm finansmanından evini tekrar inşa etmek isteyen vatandaşlar, riskli yapıda en az 1 sene oturan kiracı ya da ayni hak sahipleri, evi riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir ev almak isteyen vatandaşlar bu krediden faydalanabilir. Kullanılacak kredi en fazla 600 bin TL tutarında olabilir ancak her bağımsız alan için 600 bin TL'yi geçmemek şartıyla 3 milyon TL olabilmektedir. Konutlar için en yüksek vade miktarı 10 sene, iş yerleri için 7 senedir. Kentsel dönüşüm kredisi için devlet tarafından verilen destekler hız kesmeden devam ediyor. Sağlıksız olan yapıların yenilenmesi amacıyla 6.5 milyon evin kentsel dönüşüme girmesi bekleniyor. Her sene 1 milyon evin tamamlanması bekleniyor. Devlet kentsel dönüşüm yapılarını yapabilirken aynı zaman da vatandaş da faiz destekli kentsel dönüşüm kredisinden faydalanarak evlerini yeniden inşa edebiliyor. Geçtiğimiz Şubat ayında 400 bin TL verilen kredi desteği bu sene 600 bin TL olarak belirlendi. Ev güçlendirme kredisi ise 160 bin TL'den 240 bin TL'ye çıktı. İş yeri edinme kredisi ise 250 bin TL olarak belirlendi. TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Öskay ve Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezai Köse kredi destekleri ile ilgili bir toplantı yaparak İstanbul'da 695 bin evin dönüşümünün yapıldığını, 93 bin evin dönüşümünün ise devam ettiğini belirtti. Fikirtepe ilçesinde 1.648 evin teslim edildiği, Emlak Konut projesi kapsamında ise ilk teslimlerin Mayıs ayında yapılacağı, yarım bırakılan 273 evin de tamamlanıp ev sahiplerine teslim edileceği öğrenildi. Esenler bölgesinde ise 2 bin 30 konutun tamamlanarak teslim edildiği, 1.461 evin tesliminin ise 2 ay içinde tamamlanacağı öğrenildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN