EYT'de tek engeli eksik primi kalanlar dikkat! O soru nihayet yanıt buldu: Bu yöntemle onlar da emekliliği tadacak

EYT'de tek engeli eksik primi kalanlar dikkat! O soru nihayet yanıt buldu: Bu yöntemle onlar da emekliliği tadacak

Devletin Emekli Olmak İsteyenlere Borçlanma İmkanı Sunması: En Geniş Kapsamlı Düzenleme detaylar haberimizde !!

Emekli Olmak İçin Eksik Prim Günlerine Borçlanma İmkanı Sunuluyor

EYT YASASI ÇIKTIKTAN SONRA MİLYONLAR VATANDAŞ EKSİK PRİM GÜNLERİNİ ARAŞTIRIYOR


Emeklilik yasası olan Emeklilikte Yasal Yaş Aşamalı Emeklilik (EYT) yasası, milyonlarca vatandaşın beklentisi içerisinde. Bu yasa ile birlikte vatandaşlar, ne kadar prim gününe sahip olduklarını ve emekli olmaları durumunda ne kadar maaş alacaklarını araştırmaktadır. Eğer kişilerin prim günleri eksikse bazı borçlanma imkanları sunulmaktadır. Ancak bu imkanlardan yararlanamayanlar için çalışarak ya da dışarıdan eksik olan primleri doldurmaları gerekmektedir.

Devletin EYT yasasını çıkarırken diğer mağduriyetleri önlemek adına vatandaşların 100 gün, 200 gün hatta bin prim gününe kadar borçlanma imkanları dışında prim günleri eksik kalıyorsa borçlanma imkanı getirilerek vatandaşların emekli olmalarının yolu açılmalıdır. Örneğin; bir kadın SSK'lının 840 günü borçlanarak devlete ödeme yapması sağlanabilmeli ve bunu taksitler halinde yapması mümkün olmalıdır.

Ayrıca, kişilerin belki mental olarak belki de fiziki olarak çalışmaya elverişli olmaması ya da çalışmak istememesi nedeniyle emekli olamaması durumunda, devletin böyle bir borçlanma imkanı sağlaması halinde EYT kapsamında en geniş kapsamlı düzenleme yapılmış olacaktır.

eyt

 

Bayram açıklamasında, Emeklilik Yasası (EYT) bekleyen milyonlarca vatandaşın araştırmalar yaptıklarını ve ne kadar prim gününe sahip olduklarını ve emekli olsalar ne kadar maaş alacaklarını sorguladıklarını ifade etti. Eksik prim günleri olanların borçlanma imkanları sunulduğunu ancak bu imkanı kullanamayanların çalışarak ya da dışarıdan primlerini doldurması gerektiğini vurguladı.

Bayram, "Devletimizin bu yasayı çıkarırken diğer mağduriyetlerin önüne geçmesi gerekiyor. Bu şekilde 100 gün, 200 gün hatta bin prim gününe kadar kişilerin borçlanma imkanları haricinde prim günleri eksik kalıyorsa borçlanma imkanı getirilerek vatandaşlarımızın bu kapsamda emekli olmalarının yolu açılmalıdır" diye konuştu.

Bayram, örnek olarak bir kadın SSK'lının 2 bin prim gününe sahip olmasını ve 3 çocuğu için de 2 bin 160 gün borçlanma yaptığını verdi. Bu durumda toplam 4 bin 160 gün olacak ancak emekli olmak için 5 bin gün gerekecek. Bu sebeple kişinin 840 günü ya çalışarak geçirecek ya da dışarıdan prim yatıracak. Bu durumda, kişilerin devlete borçlanarak ve taksitler halinde devletine ödeme yapabileceği bir borçlanma imkanı getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Milyonlarca vatandaşımız şu anda Emeklilik Yasa Tasarısı (EYT) yasasının çıkmasını bekliyor. Bu yasa ile birlikte vatandaşlarımız emeklilik için gerekli olan prim günlerini hesaplamaya ve eksik kalan prim günlerini doldurmaya başlıyor. Ancak bazı vatandaşlarımızın prim günleri eksik kalıyor ve borçlanma imkanından faydalanamıyorlar. Bu durumda vatandaşlarımızın çalışarak ya da dışarıdan prim yatırarak eksik kalan prim günlerini doldurmaları gerekiyor.

Devletimizin EYT yasasını çıkarırken diğer mağduriyetleri de önüne geçmesi gerekiyor. Bu nedenle 100 gün, 200 gün hatta bin prim gününe kadar kişilerin borçlanma imkanları haricinde prim günleri eksik kalıyorsa borçlanma imkanı getirilerek vatandaşlarımızın emekli olmalarının yolu açılmalıdır. Örneğin, bir kadın SSK’lının 2 bin prim günü sayısı bulunmaktadır. 3 çocuğu için de 2 bin 160 gün borçlanma yapmış olsun. Toplamda 4 bin 160 günü olacaktır. Ancak emekli olmak için 5 bin güne ihtiyacı vardır. Bu durumda kadın SSK’lı 840 günü ya çalışarak geçirecek ya da dışarıdan prim yatıracak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN