EYT'liler dikkat! SGK erişime açtı: Hesap kitap yapmadan emekli maaşınızı öğrenin! Bu bilgileri girmeniz yeter

EYT'liler dikkat! SGK erişime açtı: Hesap kitap yapmadan emekli maaşınızı öğrenin! Bu bilgileri girmeniz yeter

EYT'liler için emekli maaşı nasıl hesaplanır, maaş nasıl bağlanılır gibi aklınıza takılan birçok sorunun cevabı haberimizde. İşte detaylar...

Yeni yönetmelikte emeklilik yaşı (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmadığı, Eylül 1999'da başlayan hizmet ve ikramiye günlerinin tamamlanmasının ardından 2.250.000 kişinin emekli maaşına hak kazanacağı bildirildi. SSK, Bağ-kur ve eski sistemdeki emeklilik fonları ayrımı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından EYT'lilerin emekli maaşı hesaplaması gündeme geldi.

eyt

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), internet sitesinde "Emekli olduğumda ne kadar maaş alacağım" uygulamasını açtı.

Emekli maaşı hesaplanırken çalışma günleri ve sigorta primi gibi birçok kriter dikkate alınmaktadır.

Emekli olduğunuzda alacağınız maaşı, ayrıca SGK internet sitesinde maaş ve emeklilik süresi ile ilgili bilgileri gösterir.

4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinin girilmesi gerekiyor.

Bilgilerinizi girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.

İLK EMEKLİ AYLIĞI NE ZAMAN ÖDENECEK?

EYT yasa teklifi önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurul'da görüşülecek.

Sayılı teklifte çelişen hükümler bulunmadığından, hükümet ve muhalefetin işbirliğiyle müzakerelerin kısa sürede tamamlanarak yasalaşması beklenmektedir.

Yasanın Ocak ayında yürürlüğe girmesi halinde, 8 Eylül 1999 tarihinde uygulanan yaş hariç emeklilik şartları aynı ay içerisinde geçerli olabilecektir.

1 Ocak ile 31 Ocak arasında emekli maaşı başvurusu yapmak arasında fark yoktur. Ocak ayında başvuranlar, 1 Şubat'tan itibaren emekli maaşlarını almaya başlayacak. Birikmiş iş yükü nedeniyle emekli maaşlarının birleşmesi uzun zaman alacak olsa da emekli maaşı farkını 1 Şubat'tan itibaren alabilirler.

KİMLER EMEKLİ OLABİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan bağımsız olarak, 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yaş sınırını aşan emeklilik şartlarını yerine getirenlerin emekli olacağını açıkladı.

ÇALIŞMA STATÜSÜ İTİBARIYLA YAŞ KOŞULU DIŞINDA TAMAMLANMASI GEREKEN EMEKLİLİK KOŞULLARI ŞÖYLE:

SSK (4/1-a):

Kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü.

BAĞ – KUR (4/1-b):

Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.

EMEKLİ SANDIĞI (4/1-c)

Kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet.

Yukarıda belirtilen şartları taşıyanlar, yasanın yürürlüğe girmesinden hemen sonra emekli maaşı başvurusunda bulunabilirler. Henüz tamamlamamış olanlar, tamamlandığı tarihte emekli olma hakkına kavuşacaklar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN