EYT'yi kaçıranlara umutlandıran haber: Teklif Meclis'e sunuldu

EYT'yi kaçıranlara umutlandıran haber: Teklif Meclis'e sunuldu

Yaklaşık olarak 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı veren EYT'de mutlu sona gelindi. Fakat EYT şansını az bir süre ile kaçıranlar ise kafaları karışık. Onları umutlandıran haber ise Meclis'ten geldi. Az bir zamanla EYT fırsatını kaçıranlar için TBMM'ye kanun teklifi sunuldu.

Milyonlarca insanın uzun bir süredir beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için nihai karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1999 öncesi işe giren kadınların 20 ve erkeklerin ise 25 yılını ve primlerini doldurmaları durumda emekli olabileceklerini açıkladı.

Erdoğan, yapmış olduğu açıklamada, "Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte 9 Eylül 1999'dan önce sigortalılığı olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde etti. Bununla birlikte emekli olma şansını bir kaç gün ya da bir kaç ay ile kaçıranların da emekli olması için sesler yükselmeye başladı. SGK alanında uzman isimler bu yasanın tüm 1999 yılını kapsamasını istiyorlar.

UMUTLANDIRAN HABER GELDİ

Bu durumla ilgili de sevindirici haber Meclis'ten geldi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, EYT ilgili düzenleme için yıllardır direnen ve mücadele edenlerin bir kez daha haklı çıktığını ve taleplerinin kabul edildiğini söyledi.

Türkiye'de emeklilerin sorunlarının sadece EYT ile bitmediğini, düzenlemenin milyonlarca kişiye emeklilik hakkını sağladığını ancak milyonlarca kişi için de haksızlık ve eşitsizlik doğurduğunu ifade eden Baş, emekli aylıklarının alım gücü krizi karşısında pula dönmesi, emeklilere sendikalı olma hakkının tanınması, emekli aylığı bağlanma oranlarının yüzde 30'a düşmesi gibi can alıcı sorunların halen devam ettiğini öne sürdü.

TİP olarak Emeklilik Kanun Teklifi verdiklerini belirten Baş, şu ifadeleri kullandı:

"Kanun teklifiyle diyoruz ki; Eylül 1999 öncesi yetmez, Eylül 1999 sonrası için de kademeli, adil ve uygulanabilir bir düzenleme yapılmalıdır. Emekli aylığı bağlanma oranları yüzde 70'ler düzeyine ulaştırılmalıdır. Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretin net tutarından az olmamalıdır. Bu konuda son derece ısrarcıyız.

Asgari ücret diye bir rakam belirleniyor memlekette ama emekliler asgari ücretin yarısına mahkum edilmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Emekliler haklarını örgütlenerek savunabilmeliler, emeklilerin de sendika kurma, sendika üyesi olma hakkına sahip olması gerekmektedir. Bunlar sağlanmadan Türkiye'de emekliler için insanca yaşam koşullarından söz edebilmemiz mümkün değil."

TİP Genel Başkanı Baş, 2022'nin Türkiye'de emeğiyle yaşayan 10 milyonlarca insanın; işçiler, öğretmenler, doktorlar ve mühendisler için önceki yıllardan çok daha ağır ve çok daha zor bir yıl olduğunu iddia ederek, "Çok zor bir yılı geride bıraktık ama enseyi karartmak yok, umutsuzluğa yer yok. Bizim 2023 için hayallerimiz var. 2023, 'kral çıplak' diyenlerin yılı olacak, eşitlik ve özgürlük destanının en önemli adımlarını 2023 te atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN