Fırınlarınızın O Düğmesine Sakın Basmayın! Ölmezseniz Hastanelik Olursunuz... Doktorlar Fırınlardaki O Tehlikeye Dikkat Çekti...

Fırınlarınızın O Düğmesine Sakın Basmayın! Ölmezseniz Hastanelik Olursunuz... Doktorlar Fırınlardaki O Tehlikeye Dikkat Çekti...

Fırınınızın kendi kendini temizlemesi , mutfak temizleme işleminizi yarıya indirme özelliği ile kullanışlı görünebilir, ancak bu özellik aslında sağlığınız için oldukça tehlikeli olabilir. Siz farkına bile varmadan, fırınınız solunum sorunlarınızı tetikleyebilir. Siz ölümden dönerken evinizdeki evcil hayvanlarınızın hayatını tehlikeye sokabilir.

FIRINLARIN KENDİ KENDİNİ TEMİZLEME DÜĞMESİNE NEDEN BASMAMALISINIZ?

Doktorlar ve itfaiyeciler kendi kendini temizleyen fırın özelliğinizin yarardan çok zarar verdiğini belirterek bu özelliğin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtti.

KARBON MONOKSİT OLŞUMUNU TETİKLİYOR

Son araştırmalar fırınınızdaki kendi kendini temizleme işlevinin karbon monoksit oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı. Karbon monoksit, insanlar ve hayvanlar için son derece zehirli olan, tespit edilmesi zor bir gazdır. Hayati tehlike de oluşturur.

Özellikle, karbon monoksit oluşumuna yol açabilen, fırının altında yaygın olarak bulunan pişmiş ve kömürleşmiş gıda kalıntılarıdır. Bu reaksiyon, bu artık yiyecekler, temizleme döngüsü sırasında ısınmaya ve yanmaya başladığında gerçekleşir.

Karbon monoksit üretimini önlemek için, kömürleşmiş yiyecekleri fırını çalıştırmadan önce temizlemeniz en iyisidir. Bir tel yıkayıcı ve sabun kullanabilirsiniz, ancak kimyasal kullanmaktan kaçının. Temizlik ürünleri, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında tehlikeli gazlara dönüşürler.

firin-temizligi.jpg

Kendi kendini temizleme özelliğinizi kullanmakta ısrar ediyorsanız, karbon monoksit emisyonlarının yüzde sıfır olmasını sağlamanın hiçbir yolu olmadığını bilin. Ancak temizlik sırasında oluşan karbon monoksit miktarını azaltmak için, fırınınızın içindeki dökülmeleri meydana gelir gelmez önleminizi alın. Özellikle inatçı dökülen ve pişmiş yiyecekler için, mutfağın iyi havalandırıldığından emin olmanız ve kendi kendini temizleme işlevini çalıştırırken egzoz fanını veya davlumbazı açmanız en iyisidir.

FIRININIZ TEMİZ OLURKEN EVDEKİ EVCİL HAYVANLARINIZI ÖLDÜREBİLİRSİNİZ

Fırının temizleme döngüsü sırasında oluşan dumanlar, evinizdeki evcil hayvanlarınızın sağlığı için özellikle tehlikeli olabilir. Politetrafloroetilen (PTFE) toksikozu olarak bilinen dumanlar özellikle kuşlar için tehlikelidir. Bir kuşun solunum sistemi, uçuş kaslarına muazzam miktarda oksijen göndermek üzere tasarlanmıştır. Dezavantajı, verimli sistemlerinin hızlı ve kolay bir şekilde toksinleri doğrudan vücutlarına göndermesi ve hayatlarını tehlikeye atmasıdır. Fırınınızın kendi kendini temizleme özelliğini kullanırken muhabbet kuşunuzun hastalıklı davrandığını fark ederseniz, bu PTFE toksikozunun göstergesi olabilir .

Kendi kendini temizleyen fırın özelliğinizi mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, sahip olduğunuz hayvanların dışarıda bırakıldığından emin olun. Bunu mutfak alanı iyi havalandırılsa bile yapın, çünkü hayvanlarınızın sağlığı söz konusu olduğunda güvende olmak üzülmekten daha iyidir. Kuşlar, mutfaktan mümkün olduğunca uzakta havalandırılan bir odaya veya hava izin verirse dışarıda gölgeli bir alana yerleştirilebilir. Fırın temizlik yaparken dışarıda vakit geçirmek sizin ve evdeki herhangi biri için kötü bir fikir olmayabilir. Bir kuşla aynı hassas solunum sistemine sahip olmayabilirsiniz, ancak sağlığınızı riske atmanıza gerek yok.

FIRININIZI TEMİZLERKEN ASTIM VE YA SOLUNUM HASTALIKLARINIZ TETİKLEME İHTİMALİNİZ VAR

Evinizde üst solunum yolu hastalığı veya astımı olan herkes, fırınınızın temizleme döngüsünü çalıştırırken mutfaktan tamamen uzak durmalıdır. Mutfakta pencereleri ve kapıları açmak ve egzoz fanını çalıştırmak tehlikeli dumanları dağıtmak için yeterli olmayabilir.

firin-temizligi1.jpg

Fırınınızın içinde normal pişirme ve kavurma sıcaklıklarına dayanabilecek bir Teflon kaplama vardır. Bu kaplama, temizlenirken fırını bombalayan aşırı sıcaklıklara karşı pek iyi korumuyor. Bir kişinin soluduğu herhangi bir Teflon dumanı kolayca nefes almada güçlük, öksürük, titreme, terleme ve diğer grip benzeri semptomlara yol açabilir.

FIRIN TEMİZLENİRKEN SİGORTA VE YA ELEKTRİK PANELLERİ PATLAYABİLİR

Daha yeni bir fırınınız varsa, büyük olasılıkla tabanın altına ve tavanın üzerine gizlenmiş ısıtma elemanlarına sahiptir. Bu gizli elemanlar fırınların temizlenmesini kolaylaştırırken ve damlamaların kömürleşmesinin bir bedeli olabilir.

firin-ve-temizlik.jpg

Fırınların, fırının temizleme döngüsü sırasında üretilen yüksek düzeydeki ısıyı dağıtması ve yine de hala yeterli hava sirkülasyonu olmasını sağlaması zordur. Olan şu ki, sigortalar atabilir ve kontrol panelleri yüksek ısıdan yanabilir. Fırın üreticileri, aşırı ısıya maruz kaldıklarında fırın sigortalarına ve kontrol panellerine ne olduğunun çok iyi farkında olsalar da, pek çok tüketici, üreticilerin bunu dahil etmekten başka seçeneklerinin olmadığını düşündükleri kendi kendini temizleme özelliğine sahip bir fırına sahip olmayı talep ediyor.

Fırınlar temizleme döngüsünden zarar gördüğünde, onarım teknisyeninin sorunlu bölgeye erişebilmesi için tüm fırının dışarı çekilmesi gerektiğinden, onarımları çok daha pahalı ve zaman alıcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN