Genel kültür ile kültür gelişimi

Genel kültür ile kültür gelişimi

Genel kültür tek bir tanımla açıklanamaz. Genel olarak tanımlarsak, genel kültür: Birçok toplum yapısın da öne çıkmış olan ve tarihsel gelişime yön veren bir olaydır. Kültür dünyaya bakış açınızı geliştiren bir kavramdır. Kültür geliştikçe bilgi hazinenize yenisi eklenecek, etrafınıza, farklı ve geniş bir alandan bakmaya başlayacaksınız. Her ülkenin ve bölgenin genel kültürü çeşitlidir.

Tarihe baktığımızda kültürler arası alış verişe tanık oluruz. Her ülkenin kültürünün birbirlerinden etkilenmesi kaçınılmaz bir durumdur. Her farklı kültür bilgisi kişiyi bir adım ileri taşır. İnsanın kültür gelişimi sadece kendi düşünce ve yaşam tarzından ibaret olmadığı için, başka kültürlerin gelenek, örf, adet yaşam tarzı, dini inancı ve sosyal yaşantılarına karşıt bir düşüncede olmaması gerekir. Çünkü bu durumda genel kültürünün gelişimi zordur.

KÜLTÜRÜ ARTTIRMANIN YOLLARI

Kişiler genelde kendi kültürlerinde ki benimsediği değerlere ve bilgilere sıkı sıkıya bağlılık gösterirler. Dış kültürlere kendilerini kapatırlar. Sadece kendi bildiğiniz ve öğrendiğiniz bilgilerle kültürünüz gelişmez. Farklı konularda da bilgi sahibi olunmalıdır. Başka kültür konularında da araştırma yapılmalı ve bilgi sahibi olunmalıdır. Örneğin yabancı bir dil öğrenmek iyi bir kültür gelişimidir. Türkçe dışın da başka dilleri öğrenmek, çeşitli bilgi kaynaklarından daha çok yararlanmamıza olanak tanır.

Kendi dilimiz dışında bunlarla ilgili kitaplar okumak, çeşitli alanlarda ki dergileri okumak, gazeteler ve köşe yazılarını okumak kişilere farklı bilgiler sunacaktır. Ayrıca genel bilgilerden ziyade başka alanlara da yönelmelisiniz. Örneğin, tarih ve edebiyat alanı, felsefe ve bilim alanı, sosyoloji ve psikoloji alanlarında bilgi çeşitliliğin arttırmak bunlarla ilgili ansiklopediler ve kitaplar okumak genel kültürünüzü arttırır. Bunun yanında farklı kültürlerin sosyolojik yaşantılarını araştırın. Özellikle doğu ve batı kültürlerini araştırmalısınız.

KÜLTÜRÜNÜZÜ GELİŞTİRECEK EĞLENCELİ ALTERNATİFLER

Edebiyat ile kültürünüzü zenginleştirin, edebi tarzda eserler okuyun. Edebi eserler yazıldıkları tarihi ve kültürü anlatırlar. Sinema, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ilgilenin ve diğer kültürlere ait olanları da araştırın. Spor, tiyatro, sinema, botanik bilimi, alanları araştırın. Son olarak genel kültür ve kültürünüze gezerek ve farklı yerler görerek de gelişim katabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN