Gün boyu oruçlu olduğunuzu hissetmeyeceksiniz! Uzman isim o mucizevi tarifi verdi: Ne açlık ne susuzluk…

Gün boyu oruçlu olduğunuzu hissetmeyeceksiniz! Uzman isim o mucizevi tarifi verdi: Ne açlık ne susuzluk…

Ramazan ayının gelmesiyle beraber insanlar gün boyu oruçlu olduklarını hissetmeyeceği tariflere yönelmeye başladı. Bu kapsamda uzman isimler birbirinden farklı tarifler verirken o isim mucizevi tarihinden bahsetti. Bu tarif sayesinde ne açlık kalacak ne de susuzluk…

Ramazan ayının en önemli öğünü olan sahurda kişiler yedikleri her şeye dikkat etmelidir. Aksi takdirde hem sağlık problemleri ortaya çıkabilir hem de oruç tutmak zorlaşabilir. Sahurda sağlıklı ve tok tutan besinler tüketildiği takdirde oruç saatleri kişiler için daha kolay geçer. Bu kapsamda önemli önerilerde bulunan şef Serap Türkel Özbayraktar, susuzluğa ve açlığa iyi gelecek alternatif tariflerini paylaştı.

yeni-proje-1-005.jpg

SAHURDA EN İYİ GİDECEK TARİFLERİNİ PAYLAŞTI

Şef Serap Türkel Özbayraktar, gün boyu oruç tutanların yaşadığı en büyük problem olan susuzluğa iyi gelebilecek alternatif ve sağlıklı tarifler paylaştı. “Meyveli Yulaf Lapası ve Ekmek Üstü Avokadolu Poşe Yumurta” tariflerinin lifli ve proteinli olmasından dolayı sahur için iyi bir seçenek olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan ise oruç tutarken susama ve acıkmaya karşı sahurda ne yenildiğinin önemli olduğunu belirtti.

Her sahurda kahvaltı yapmak yerine farklı besinler tüketmek isteyen kişiler için önerilerde bulunan İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi’nde Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, bu kapsamda yulaf ve meyve karışımının sahur için iyi bir alternatif olduğunu belirtti.

İstanbul Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık bölümünde Öğr. Görevlisi Şef Serap Türkel Özbayraktar ise diyetisyenin önerilerine göre oruç tutarken susatmayacak ve tok tutacak alternatif sahur atıştırmalıkları hazırladı. Meyveli Yulaf Lapası ve Ekmek Üstü Avokadolu Poşe Yumurta hazırlayan Şef Serap Türkel Özbayraktar, yapılışlarını tek tek anlattı.

yeni-proje-2-004.jpg

MEYVELİ YULAF İLE SAĞLIKLI SAHUR

Sahura özel Meyveli yulaf lapası tarifi veren Serap Türkel Özbayraktar malzemelerini ve yapılışını şu şekilde sıraladı:

  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 su bardağı süt
  • Üzeri için
  • Çilek
  • Frambuaz
  • Muz
  • Kaju
  • Antep fıstığı

“Süt ve yulaf tencereye alınır kısık ateşte kıvam alıncaya kadar 6-8 dakika pişirilir. Pişirilen yulaf tabağa alınır üzerine taze meyveler ve kuruyemişler eklenerek servis edilir.”

EKMEK ÜSTÜ AVAKADO TARİFİ

Serap Türkel Özbayraktar, Ekmek üstü avokadolu poşe malzemelerini ve yapılışını ise şu şekilde sıraladı:

  • 1 yumurta
  • 1 avokado
  • Akdeniz yeşillikleri
  • Beyaz peynir
  • Çörek otu

“Ekmek kızartılır, beyaz peynir dilimlenir ve çörek otu ile karıştırılır. Karıştırılan peynir harcı, ekmeğin üzerine sürülür. Üzerine Akdeniz yeşillikleri ve avokado dilimleri koyulduktan sonra sirkeli su içerisinde pişirilen Poche yumurta eklenir ve sıcak servis edilir.”

yeni-proje-3-004.jpg

ANTİOKSİDAN DEPOSU: KIRMIZI MEYVELER

Yoğurt ve yulaf karışımı da yapılabileceğine değinen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dilem İrkin Koçan, “Çünkü yoğurt hem protein hem de probiyotik kaynağıdır. Yulaf, lif içerdiği için bizi ciddi anlamda tok tutar. Midede şişkinlik yapar. Yine meyvelerle destekleyip meyvelerden kan şekerimizi dengeleyebiliriz. Kırmızı renkli meyvelerle destekleyip antioksidan özelliğinden yararlanabiliriz. Kahvaltı alternatifi olarak ise sebzeli omletlerden yararlanılabilir. Yağ içeriği olan avokado artık yavaş yavaş mutfağımıza girdi. Protein kaynağı yumurtayla beraber tüketebiliriz. Bu bizi aynı zamanda ciddi anlamda tok tutar, bağışıklığımızı destekler. Kardiyovasküler, kolesterol problemimiz varsa bunu destekler” açıklaması yaptı.

TUZLU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Sahurda tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektiği ve tüm gün aç kalmanın önüne geçecek besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Koçan, “O yüzden mümkün olduğunca seçimimize dikkat etmemiz gerekiyor. Temel protein kaynağımız proteinin kesin olması gerekir. Protein deyince akla ilk gelen şey ise yumurtadır. Sahurda mutlaka 1 ya da 2 yumurta yemelisiniz. Yine peynir de aynı şekilde sahurda bulunmalıdır. Ancak mümkün olduğunca tuzsuz olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü tuzlu yiyecekler susatır. Zeytin de bulunabilir ancak o da tuzlu olmasın” dedi.

SAHURDA BUNLARI YEMEYİN

Koçan, yağlı tohumlardan oluşan fındık, badem gibi kuruyemişlerin tüketilebileceğini ve bunların içerisinde yüksek miktarda lif olmasından dolayı tok tutma özelliğinin de yüksek olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu yüzden sahurda bir avuç mutlaka yenilmelidir. Bol sebze, salata, yeşillik tüketin. Hem içeriğindeki su miktarı hem de posası nedeniyle doygunluğunuz artabilir. Gün içinde en mahrum olduğumuz şey ise su. Sıvı almamızı destekleyecek şekersiz kompostolar yapılabilir. Tarçın, karanfille lezzetlendirilip aynı zamanda kan şekerimizi dengelemeye faydası olabilir. Bizi susatacak olan şey tuzdur. Bu da paketlenmiş tüm gıdalarda bulunur. Şarküteri ürünleri sucuk, salam, sosis tarzı besinler çok susatacaktır. Börek, çörek, pasta, hamur işi tarzı yiyecekler bizi çok fazla susatabilir. O yüzden sahurda mümkün olduğunca bunlardan tüketmeyin. Yine sahurda en az 1 buçuk litre su tüketmeye özen gösterin. Ayranınız da ev yapımı ve az tuzlu olmalıdır. Mineral ihtiyacınızı da maden suyuyla karıştırılan ev ayranıyla karşılayabilirsiniz. İçerisine nane ve zencefil ekleyerek ise sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN