İdeal eşinizi meğer bu yöntemle bulmak çok kolaymış! 'Zıt kutuplar birbirini çeker' tezi bilimsel olarak çöktü

İdeal eşinizi meğer bu yöntemle bulmak çok kolaymış! 'Zıt kutuplar birbirini çeker' tezi bilimsel olarak çöktü

Zıt karakterlerin birbirini çektiği yönündeki inanışı inceleyen bilim insanları, benzer yapıya sahip insanların bir araya gelme ihtimali daha yüksek olduğunu tespit etti. İşte, insanların ideal eş/sevgili/partner bulma ihtimali...

Kadın-erkek ilişkilerinde zıt kutupların birbirini çekmesi yaygın kullanılan bir benzetmedir. Peki, gerçekten zıt kutuplar birbirini çeker mi? Zıt karakterlerin evliliği harikalar yaratabilir mi?

Bilim insanları; çoğu partnerin siyasi görüşleri, eğitim düzeyleri ve içki içme alışkanlıkları gibi ortak özelliklere sahip olduğunu tespit etti.

ZIT KARAKTERLER DAHA İYİ ANLAŞIR MI?

İş, kime aşık olduğumuza gelince, bilim insanları zıtların birbirini çektiğine dair eski atasözünde çok az gerçeklik payı olduğunu söylüyor.

Romantik ilişkiler üzerine yapılan bir araştırma, siyasi ve dini tutumlar, eğitim düzeyi ve belirli zeka ölçütleri gibi özelliklerin çiftler arasında oldukça benzer olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar boy, kilo, tıbbi durumlar ve kişilik özellikleri arasında da bağlantılar olduğunu buldu. Çiftlerin benzer olma ihtimalinin en yüksek olduğu özellik ise doğum yılıydı.

KADIN-ERKEK İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİ 200 MAKALE İNCELENDİ

ABD'deki Colorado Boulder Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve 'Nature Human Behavior' dergisinde yayınlanan makalenin başyazarı olan Tanya Horwitz şunları aktardı: "Aslında benzer yapıya sahip insanların bir araya gelme ihtimali daha yüksek."

Araştırmaya göre, incelenen özelliklerin yüzde 82 ​​ile yüzde 89'u partnerler arasında benzerdi ve sadece yüzde 3'ü önemli ölçüde farklıydı.

Araştırma için bilim insanları, çiftlerin ne kadar benzer ya da farklı olma eğiliminde olduğuna ilişkin daha önceki araştırmaları gözden geçirdi. Bu çalışma, 1903 yılına kadar uzanan milyonlarca erkek-kadın birlikteliğini içeren yaklaşık 200 makaledeki 22 özelliği kapsıyordu.

PARTNER SEÇİMİNDE EĞİTİM GEÇMİŞİ ÖNEM KAZANIYOR

Araştırmacılar, ortak çizgilerde birleşmenin gelecekte sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor. Örneğin, uzun boylu insanlar diğer uzun boylu insanlarla ve kısa boylu insanlar diğer kısa insanlarla eşleşirse, gelecek nesillerde nüfusun boy dağılımının uç noktalarında daha fazla birey bulunabilir. Aynı şey sosyal alışkanlıklar ve diğer özellikler için de geçerli.

Bazı araştırmalar, insanların giderek daha fazla eğitim geçmişine göre eşleştiğini ve bunun da genişleyen sosyoekonomik uçuruma ilişkin endişeleri artırdığını öne sürüyor.

İLİŞKİLERDE UYUM NASIL YAKALANIR?

Uyumluluk, birisiyle veya bir şeyle uyumlu bir şekilde var olmakla ilgilidir. Uyumlu bir ilişkide, bireysel nitelikleriniz doğal bir şekilde birlikte iyi çalışır ve birbirinize karşı saygılı ve etkili bir şekilde çatışmaları çözebilirsiniz. Uyumlu olmak için benzer olmanız gerekmez, partnerinizle birbirinizi bir şekilde tamamlamanız önemlidir.

Bu noktada ilişki uzmanları ortak değerler, hedefler ve iletişim tarzları gibi önemli alanlarda kendimizle uyumlu birini bulmaya odaklanmamızı öneriyor. Bunu yapmak için 'sabit beş ihtiyacınızı' belirleyebilir, bunlara bağlı kalabilirsiniz. Bunlar, yeni bir potansiyel partner söz konusu olduğunda, tartışmasız olan temel değerleriniz ve özelliklerinizdir.

Belki aile odaklı, eğlenceli veya çok sempatik birini istiyorsunuz. Sabit beşliniz karşılandığı sürece, karşıtınız olan biriyle çıkmak da işe yarayabilir. Ancak benzersiz sevgi dillerine benzer şekilde, özür dileme, bağlanma stilleri ve arzuladığınız özellikler de muhtemelen zamanla değişecek. Bu nedenle uyumlu bir partner ararken açık fikirli ve esnek olmaya çalışın.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN