İran’daki sosyal medya ‘3 Hayat’ta

İran’daki sosyal medya ‘3 Hayat’ta

Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan İran filmi ‘3 Hayat’ bu haftanın öne çıkan filmi. Cannes’dan dört ödülle dönen ve Lara’nın balerin olma hikayesini anlatan ‘Kız’ ise izlenmeye değer bir diğer çalışma.

Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan İran filmi ‘3 Hayat’ bu haftanın öne çıkan filmi. Cannes’dan dört ödülle dönen ve Lara’nın balerin olma hikayesini anlatan ‘Kız’ ise izlenmeye değer bir diğer çalışma.  

Türkiye’deki sinemasalonlarında bu hafta 2’si yerli, 8 film vizyona girecek. Onlardan öne çıkan ‘Üç Hayat’. Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödüllerini kazanan ‘Üç Hayat’, İran Sineması’nın usta ismi Jafar Panahi’nin elinden çıkıyor. Film, sosyal medyanın İran’daki popülerliğinden yola çıkarak sanat dünyasının ve İran toplumunun huzursuzluğunu mercek altına yatırıyor. Panahi, İran-Türkiye sınırında, ailesinin memleketi olan Azerice konuşulan köylerde çektiği filmde; oyunculuk yapmak istediği halde ailesi bunu yasakladığı için intihar eden bir kızın mesajını alan yönetmen rolünde kendisini oynuyor. Genç kızın mesajını Instagram’da kendisine yollanan bir video üzerinden alan ünlü yönetmen, bu mesajı kızın istediği gibi ünlü film yıldızı Behnaz Jafarwi’ye iletir. Jafari ve Panahi, bu intihar videosunun bir şaka mı yoksa gerçekten ölen bir kızın son görüntüleri mi olduğunu anlayamaz. Genç kızın ailesini bulmak üzere yola çıkarlar.
Yönetmenliğini ve senaristliğini Lukas Dhont’un üstlendiği ‘Kız’, Cannes’da ‘En İyi İlk Film’ dahil dört dalda ödül kazanmıştı. Belçika ve Hollanda ortak yapımı film, aynı zamanda Belçika’nın Oscar adayı. Film, profesyonel bir balerin olmak için çabalayan 15 yaşındaki Lara’nın hikayesini ele alıyor.Victor Polster’in ‘Lara’ karakterine hayat verdiği filmin kadrosunda, Arieh Worthalter, Valentijn Dhaenens, Katelijne Damen, Nele Hardiman yer alıyor. Yönetmen Lukas Dhont filmi, 2009’da Belçika’da bir gazetede okuduğu haberden yola çıkarak çekmiş. Filmde profesyonel bir balerin olmak için çabalayan 15 yaşındaki trans birey Lara’nın hikâyesi şöyle anlatılıyor: Lara, çocukluğundan beri bir balerin olmayı hayal etmiştir. Yalnızca kadınların kabul edildiği bir bale okuluna girmeyi başardığında hayallerine çok yaklaştığını düşünür. Ancak bir yandan ergenliğin getirdiği bazı gelgitlerle başa çıkmaya çalışırken bir yandan da bale eğitimindeki zorlukları aşması gerekmektedir. 

Fransız yazar Hector Malot’un aynı adlı kitabından Antoine Blossier tarafından sinemaya uyarlanan ‘Kimsesiz Çocuk Remi’, henüz bebekken terk edilmiş olan Remi’nin hikayesini anlatıyor. Filmde, Daniel Auteuil, Maleaume Paquin, Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier ve Nicholas Rowe rol alıyor.

Richard Ford’un aynı isimli romanından Paul Dano ve Zoe Kazan tarafından sinemaya uyarlanan ‘Yangın Yeri’ ise 60’lı yıllarda Montana’ya taşındıktan sonra babasının işsiz kalmasının akabinde ailesinin dağılışına şahit olan Joe Brinson’ın hikayesini anlatıyor. Orijinal ismi ‘Wildlife’ olan yapımın başrollerini Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan ve Ed Oxenbould paylaşıyor.

Haftanın yerli yapımları arasında yer alan, senarist Ali Doğançay’ın yazdığı ve Cem Sürücü ile yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Bekarlığa Feda’ adlı komedi filmde, Ali Burak Ceylan, Melis Tüzüngüç, Yağmur Ün, Ayşe Tunaboylu, Mahmut Gözgöz, Nurseli İdiz, Eda Erol, Nami Ali Esatgil, Eren Pekgöz, Aslı Bankoğlu, Volkan Cal ve Kayhan Yıldızoğlu rol alıyor. 2006 yapımı “Araf” adlı filmin devam halkası ‘Araf 2- Cin Bebek Doğuyor’u, Biray Dalkıran yönetiyor. Haftanın tek korku türündeki yerli filmi, birbirlerini çok seven ve mutlu bir evlilikleri olan Kübra ve Ahmet’in hikayesini anlatıyor. 

Bu hafta iki de animasyon yapım gösterimde. İlki ‘Maşa ile Koca Ayı: Yepyeni Maceralar’. Maşa isimli küçük bir kız çocuğu ile sirkten emekli Mişka adındaki bir ayının yaşadığı maceraları konu edinen Rus yapımı, animasyon türündeki

Film, üçüncü sinemasıyla seyircilerle buluşuyor. Wang Qi’nin yönetmenliğini üstlendiği, orijinal adı ‘Super Bear’ olan ‘Süper Ayı’, hayvan tüccarları tarafından alıkonulan oğlu Zack’i kurtarmaya çalışan baba ayı Dash’in mücadelesini konu ediyor. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN