İstanbul’un silüetleri İzmir’de

İstanbul’un silüetleri İzmir’de

Devrim Erbil’in İstanbul silüetlerinden oluşan iki bakış üzerine kurguladığı ‘Mavi’ isimli sergi İzmir’de açıldı. Bu arada Erbil’in hayatı film yapılıyor. Durmuş Akbulut’un yazıp yöneteceği yapım sayesinde Türkiye’de ilk kez bir ressamın yaşamı beyazperdede izlenecek.

Eserleri Türkiyi ve dünyanın pek çok müze ve koleksiyonunda yer alan Prof. Dr. Devrim Erbil’in İstanbul silüetlerinden oluşan iki bakış üzerine kurguladığı ‘Mavi’ isimli sergi İzmir Konak’taki Pier Nar Artiz Gallery’de açıldı. Küratörlüğünü Aslı Yörükoğlu’nun yaptığı sergi 8 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.  

Bu arada sanatta 60’ıncı yılını kutlayan Devrim Erbil’in yaşamı beyazperdeye aktarılıyor. ‘Bekçi’ ve ‘Kiraz Mevsimi’ isimli filmleriyle tanınan yönetmen Durmuş Akbulut’un senaryosunu yazıp çekeceği yapımın adı ‘Devrim Erbil: Gökyüzü Öyle Maviydi Ki’ olacak. Bu biyografik filmde Türk resim sanatının özgün ve değerli sanatçılarından Erbil’in tuvalinden geçen İstanbul, Anadolu, ağaçlar, kuşlar ve doğa bu kez resim kağıdı yerine beyaz perdeye yansıtılacak. Türk-Alman yapımı olması planlanan filmin Erbil’in gerçek yaşamından izler barındırması planlanıyor. Eğlenceli ve fantastik bir dil kullanılması hedeflenen yapım sayesinde Türkiye’de ilk kez bir ressamın yaşamı filme konu olacak. Dram, biyografi ve fantastik türlerini bir araya getirecek olan ‘Devrim Erbil: Gökyüzü Öyle Maviydi Ki’nin çekimleri ressamın yaşadığı şehir olan Balıkesir ve İstanbul’da gerçekleştirilecek. 

Devrim Erbil 1937’de Uşak’ta doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi gördü. Cemal Tollu, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Cevat Dereli Atölyelerinde görev aldı. 1965’te İspanya Hükümeti’nin sanat bursuyla Madrid ve Barcelona’da araştırma ve incelemeler yaptı. İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü görevinde bulundu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’de profesörlüğe kadar yükseldi. 1991’de Devlet Sanatçısı, 1998’de Kırgızistan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi Kurucu Onur Üyeliği unvanı aldı. 2004’te Mimar Sinan Üniversitesi’nden emekli oldu. Adına Balıkesir Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi açıldı. Daha sonra Devrim Erbil Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı’nı kurdu. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN