Kahveyi içtikten sonra sakın telvesini lavaboya dökmeyin! Kullanım alanlarını öğrenince gözleriniz yerinden çıkacak

Kahveyi içtikten sonra sakın telvesini lavaboya dökmeyin! Kullanım alanlarını öğrenince gözleriniz yerinden çıkacak

Günün her saatinde son derece sağlıklı olan bayıla bayıla tükettiğimiz kahvenin telvesinin de saymakla bitmeyen faydaları var. Uzmanların kesinlikle çöpe atmayın diyerek uyardığı kahve telvesi bakın başka hangi alanlarda kullanılıyormuş?

Ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin telvesinin de saymakla bitmeyen faydaları var. Kullanılmış kahve telvesiyle yapabileceğiniz pek çok şey var. İşte onlardan bazılar...

1. GRESİ VE KİRİ TEMİZLEYİN

Kahve telvesinin aşındırıcı dokusu, yağı, kiri ve birikmeyi gidermeye yardımcı olur. Tencere, tava ve temizlenmesi zor yüzeyleri temizlemek için sert kimyasallar veya süngerler kullanmak yerine kullanılmış zeminler işe yarayabilir. Bunun da ötesinde , araştırmalar kavrulmuş kahvenin kafein içeriği ile geliştirilmiş antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir.

2. KOMPOST YAPIN

Kahve telvesini bahçede kullanmak için kompostunuza ekleyin. Zeminler azot bakımından zengindir ve DIY kompostunuza mükemmel bir katkı sağlar. Azot, karbon, oksijen ve nem ile birlikte gelişen bir kompost için dört temel faktörden biridir. Araştırmalar , bu karışımın toprağı zenginleştirmeye çalıştığını, nemi muhafaza etmesine yardımcı olduğunu ve faydalı bakteri üretimini teşvik ettiğini vurguluyor. Komposttaki kahve telvesi yeşil bir malzeme olarak kabul edilir, bu nedenle günlük veya haftalık olarak eklerseniz, azot ve karbon dengesini korumak için kahverengi malzemeler de eklediğinizden emin olun. Bazı kahverengi malzemeler arasında ölü yapraklar, dallar ve ince dallar bulunur.

6006abdac9de3d058854c5d4.webp

3. BİTKİ GÜBRESİ OLARAK KULLANIN

Gübre olarak kahve telvesi azot içeriğinden dolayı faydalıdır. Ayrıca, zeminler toprak drenajını, su tutmayı ve havalandırmayı iyileştirir. Ayrıca önemli solucanları çekerler ve toprakta faydalı bakterilerin varlığını teşvik ederler. Zeminlerin toprağın pH'ını düşürmediğinden ve fazla asidik hale getirmediğinden emin olmak için önce suyla durulamak yardımcı olur. Ardından, zemini bitki toprağına karıştırın veya doğrudan toprağın üzerine serpin.

4. ZARARLILARI UZAKLAŞTIR

Kullanılmış kahve telvesinin böcekleri uzaklaştırdığını biliyor muydunuz? Araştırmalar, toprakta bulunan kimyasalların sivrisinekler ve bazı böcekler için oldukça zehirli olduğu sonucuna varıyor. Bunları bir bardağa eklemek ve onu dışarıda oturmak için bırakmak sivrisinekleri ve diğer zararlıları caydırır. Ve sebze bahçesine kahve telvesi serpmek sümüklü böcekleri, salyangozları ve hatta kedileri uzak tutacaktır. Bu, demlenmemiş kahve telvesi için de etkili bir kullanımdır.

5. UNLU MAMÜLLERE LEZZET KATIN

Kahve telvesi, aromayı ortaya çıkardığı için çikolatalı fırınlanmış ürünlere mükemmel bir katkı sağlar. Ayrıca karamel, karamela, vanilya ve hatta nane içeren tariflerde de işe yararlar. Kullanılmış zemini hamura veya dolguya ekleyebilirsiniz. Tadı kek ve çikolatalı keklerde gerçekten iyi çalışır. Telveyi bir mutfak robotunda karıştırmak, hamurunuzda daha büyük parçaları önleyecektir, ancak ince öğütülmüş kahve kullanmak da işe yarayacaktır. Lezzet ve doku eklemek için buzlanmalara ve dolgulara öğütülmüş kahve çekirdekleri de ekleyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN