Kendinizle ilgili algınızı tamamen değiştirecek 4 psikolojik deney

Kendinizle ilgili algınızı tamamen değiştirecek 4 psikolojik deney

Kendinize dair algınızı tamamen değiştirecek 4 psikolojik deney. İşte size dünyadaki her şeyin ilk bakışta göründüğü gibi olmadığını kanıtlayacak 4 ciddi bilimsel çalışma.4 Psikolojik deneyler:

AHŞAP KAPI DENEYİ

Araştırmacılar bu deneyi üniversite öğrencileriyle gerçekleştirdi. Bilim adamları öğrencilere bir yere nasıl gideceklerini sordular. Konuşmanın ortasında öğrenci araştırmacıya yolu gösterdiğinde, işçiler büyük bir ahşap kapıyı sürükleyerek aralarından geçtiler ve bir şeyler tartıştılar.

Bu sırada başka bir araştırmacı yön soran kişiyle yer değiştirdi. Deneye katılanların yaklaşık yarısı, yön soran yüzün değiştiğini fark etmemiştir. Bu deney, bazen şu anda bile başımıza gelenlerin farkında olmadığımızı gösteriyor.

STANFORD HAPİSHANE DENEYİ

Bu, tüm zamanların en ünlü psikolojik araştırmalarından biridir. Sosyal çevrenin davranışlarımızı nasıl etkilediğini gösterir. Suç kaydı olmayan 24 lisansüstü öğrenci sahte cezaevine konuldu.

Bazıları gardiyan, diğerleri mahkum olarak görev yaptı. 6 gün sonra, sadece bir "oyun" olmasına rağmen, gardiyanlar çok acımasız oldukları için deney iptal edilmek zorunda kaldı.

Deneyi başlatan araştırmacı Zimbardo, "Gardiyanlar mahkumlara karşı saldırganlıklarını artırdı" diyor. "Onları çırılçıplak soydular, başlarına çuval geçirdiler ve onları aşağılayıcı cinsel eylemlere zorladılar." Sonuç: İnsanlar doğru şeyi yaptıklarından eminlerse korkunç şeyler yapabilirler. Ve bu hepimiz için geçerlidir.

HARVARD MUTLULUK ÇALIŞMASI

75 yıl boyunca 268 Harvard mezunu hayatlarıyla ilgili veri toplarken farklı anlar yaşadı. Nasıl bir sonuca vardılar?

Aşk seni mutlu eder. Bu bir yavan, ama doğru. Aşk bize en büyük tatmin duygusunu verir.

BİLİŞSEL UYUMSUZLUK DENEYİ

Bilişsel uyumsuzluk, psikolojide popüler bir teoridir . Özü, insanların bir dereceye kadar zihinsel bozukluk yaşamadan çatışan düşünce ve duygularla baş edememeleridir.

Leon Festinger tarafından yürütülen konuyla ilgili bir deneyde, katılımcılar uzun, rutin görevleri tamamladılar.

Problemleri çözdükten sonra, insanların yarısına 1 dolar, diğer yarısına ise 20 dolar ödendi. 20 dolarlık ödül grubundan 1 dolarlık ödül grubuna bu görevleri yapmaktan ne kadar keyif aldıklarını söylemeleri istendi.

1 doları alan kişiler, açıkçası öyle düşünmeseler de bunun eğlenceli olduğunu düşündüklerini söylediler.

Bu deney, hayatımızı yaşama şeklimizi haklı çıkarmak için sıklıkla kendimize yalan söylediğimizi gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN