Kolit hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? Sertap Erener hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu

Kolit hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? Sertap Erener hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu

Ünlü sanatçı Sertap Erener, yıllar evvel mücadele ettiği kolit hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sahneden sevenleriyle bir araya gelen Erener, hastalığından dolayı kalın bağırsağının alındığını, ince bağırsağıyla yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Peki kolit hastalığı nedir? İşte belirtileri...

 

Harbiye Açıkhava Sahnesi'nde konser veren ünlü sanatçı Sertap Erener, kolit hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verince, ‘Kolit hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?’ gibi detaylar da merak edilir oldu. Bu tarz bilgiler karar.com’da mevcut…

KOLİT HASTALIĞI NEDİR?

Kolit, kalın bağırsağın iltihaplanmasıyla karakterize edilen bir sindirim sistemi hastalığı olarak biliniyor. Kolit kelimesi, Latince'ye ‘colon’ olarak geçen, bağırsak anlamındaki Yunanca ‘kolon’ kelimesinden ve iltihap anlamındaki Yunanca ‘-itis’ ekinden almıştır. Ülseratif kolit aslen stres kaynaklı bir hastalık olarak adlandırılıyor. Tespit edilen kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte kullanılan ilaçlar yalnızca hastalığın ilerlemesini engeller. Ömür boyu düzenli ilaç kullanılması gerekiyor.

 

BELİRTİLERİ

Karında ağrı, şişlik, gaz ve kramp kolitlerde en çok rastlanan ve herkesi üzen problemlerdir. Sık sık tekrar eden şişkinlik ve gaz ataklarından, karın ağrılarından hiç kimse hoşnut olmaz. Bu ataklar bir de ishal ya da kabızlık gibi can sıkıcı bağırsak değişiklikleri de getirirse, keyfiniz kaçabilir. Kolit hastalarının yaşadıkları bu tür problemler çoğu defa tekrar edici ve uzun zamanlı olduğu için bezdiricidir.

19-09/03/sertap-erener.jpg

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı ile ilişkili kolitlerin belirtileri çoğu kez birbirine benzer: Kilo kaybı, iştah azalması, karında ağrı ve kramp, dışkıda kan, kronik ishal, bazen de kilo kaybının da eşlik ettiği ateş ve terlemeler en önemli yakınmalardır. Bu iki hastalıkta ortaya çıkabilen ortak bir belirti de dışkıda kan görülmesidir. Kanamalar bazen fark edilemeyecek kadar hafiftir (gizli kan). Bu iki hastalığın neden oluştuğu henüz bilinmemektedir.

SERTAP ERENER İLE İLGİLİ BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ÇEŞİTLERİ

Bu hastalığın birçok çeşidi bulunurken, bazıları Crohn ya da ülseratif kolit hastalığında olduğu gibi bağırsaklarda ciddi yaralanmalarla birliktedir. Bazıları da spastik kolit ya da hassas bağırsak sendromunda olduğu gibi herhangi bir bağırsak yaralanması olmadan da gerçekleşebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN